2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Írásunkban az ISOGIPS belső oldali hőszigetelést mutatjuk be, mely a penészesedés elkerülésére, a komfortérzet javítására, a hőveszteség csökkentésére szolgáló rendszer.

Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés télen ≈ 5 °C-kal emeli a külső falak éleinek és sarkainak belső felületi hőmérsékletét, így elkerülhető a páralecsapódás, penészesedés.

ISOVER-Multimax-30-uveggyapot-hoszig-kicsiTélen a rossz vagy gyenge hőszigetelő képességű külső falaknál, ahol az U hőátbocsátási tényező általában nagyobb, mint 0,70 W/m2K, tartós hideg időjárás esetén az alacsony belső felületi hőmérséklet miatt a falsarkokban, a vízszintes és függőleges élek, nyílászárók kerülete mentén, azaz a hőhidaknál gyakori a páralecsapódás, penészesedés.

A jól záródó ablakok miatt és/vagy a lakásban élők élettevékenységéből adódóan előfordulhat, hogy 60 százalék feletti a relatív páratartalom. Magas relatív páratartalom és magas léghőmérséklet esetén magas a harmatponti hőmérséklet is.

A harmatponti hőmérséklet az a hőmérséklet, amelyen a relatív páratartalom eléri a 100 százalékos telítettséget, azaz a levegőből megkezdődik a pára kicsapódása, a kondenzáció. Különböző légállapotok (léghőmérséklet és relatív páratartalom) esetén a harmatponti hőmérsékletek az 1. táblázatban láthatóak.

tablazat1-web

Akkor alakul ki egy belső felületen páralecsapódás, ha a felület, az él, a sarok hőmérséklete harmatponti hőmérséklet alá kerül. Tartós páralecsapódás esetén pedig a penészesedés is megindul.

A VARIO KM Duplex elhelyezéseAz éleknél a belső felületi hőmérsékletnél általában 1-2 °C-kal, míg a sarkokban általában 2-3 °C-kal alacsonyabb a hőmérséklet, így először ezeken a helyeken indul meg a páralecsapódás, a penészesedés.

Mivel az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés a helyszíni mérések alapján 5 °C-kal megemeli a belső felületi hőmérsékleteket a sarkokban és az élek mentén is, tartósan elkerülhető a páralecsapódás, a penészesedés.

Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés alkalmazásával a komfortérzet is jelentősen javul, hiszen a homlokzati fal belső felületi hőmérséklete általában a lakás belső felületi hőmérsékleteivel egyezik meg, nem lesz azoknál 4-7 °C-kal alacsonyabb. Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés révén tehát a külső fal mellett tartózkodóknak nem lesz hidegérzete.

TOVÁBBI ELŐNYÖK

  • Ablakkáva szigeteléseÁtlagosan 50 százalékkal csökkenti a homlokzati tömör falszerkezeten keresztül a téli hőveszteséget, így csökken a lakás fűtési költsége is. A hazánkban lévő 80-féle különböző típusú és vastagságú külső homlokzati fal U hőátbocsátási tényezője 0,25–2,00 W/m2K szélsőérték között változik.
    Egy hőhídmentesen megépített külső fal esetén általában U = 0,70 W/m2K hőátbocsátási tényező felett jelentkezhetnek – kedvezőtlen körülmények esetén – a páralecsapódási, penészesedési jelenségek.
    Az ISOGIPS rendszert az U = 0,70 – 2,00 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű külső falak belső felületén elhelyezve a hőátbocsátási tényező U = 0,40 – 0,63 W/m2K értékre csökken, így a javulás mértéke 43– 69 százalék, azaz átlagosan 50 százalék.
  • Csak a belső oldali hőszigetelés alkalmazható a műemléki vagy műemlék jellegű épületeknél, a tagolt, díszített homlokzatú épületeknél, ahol nincs lehetőség a külső oldali hőszigetelés beépítésére.
  • Házgyári paneles épületeknél egy-egy lakás homlokzati felülete belülről hőszigetelhető, amennyiben – elsősorban a költségek miatt – az épület teljes homlokzatának hőszigetelésére nincs lehetőség, de egy-egy lakás tulajdonosa a belső oldali páralecsapódás, penészesedés és a magas fűtési költségek miatt hőszigetelné saját lakásának utcai falát.
  • Az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés gipszkarton burkolatára nem javasolt közvetlenül rátolni bármiféle bútort, mert ezek a bútorok további belső oldali hőszigetelést jelentenek. A bútorokat legalább 5 centiméterre célszerű elhelyezni az ISOGIPS rendszer gipszkarton burkolata előtt.
  • Az ISOGIPS rendszer alkalmazása esetén a homlokzat utólagos, külső oldali hőszigetelése minden falszerkezet esetén bármikor megvalósítható, hiszen ezzel csak javul a külső fal hőszigetelő képessége.
  • Minden huzamos emberi tartózkodásra szolgáló, egész télen át fűtött épület külső térelhatároló épületszerkezeteinél alkalmazott ISOGIPS belső oldali hőszigetelés esetén szükséges hő- és páratechnikai számítás, ellenőrzés és gondos kivitelezés.

ISOGIPS rendszer anyagaiA RENDSZER ELEMEI

   RIGIPS UD MAX FÉMVÁZ SZERKEZET

  • A mennyezethez és a padlóhoz rögzített Rigips UD 30 × 32 × 0,5 fém profil.
  • Függőlegesen, 60 cm osztással beépített, egyedi méretű Rigips UD max 20 × 30 × 0,6 fém profil. A függőleges UD max profilok egymásnak háttal fordítva, Opel csavarokkal összerögzítve kerülnek elhelyezésre.

RIGIPS-UD-MAX-szerkezet-web

  • Az egymásnak háttal fordított Rigips UD max profilok közé helyezett 30 × 50 × 2 horganyzott L-acél, amelyeket 60 × 60 centiméter raszterban kell a falhoz rögzíteni.
  • Az 5 milliméter vastagságú, 40 milliméter szélességű, mindkét oldalán öntapadó, zárt cellaszerkezetű UD-foam polietilénhab csík, amelyet a Rigips fémváz hőhídhatásainak csökkentése érdekében mind a fallal érintkező fémfelületekre, mind a belső fémprofil felületekre rá kell simítani.
  • Rigips rögzítőelemek: 6/40 műanyag beü­tő­­dűbel, Rigips Opel csavar.

   ISOVER ÜVEGGYAPOT HŐSZIGETELŐ LEMEZEK

Tulajdonságok Multimax 30 TDPT
lDhővezetési tényező (W/mK) 0,030 0,033
Rv páradiffúziós ellenállás (m2sMPa/g) 0,24 0,15
sd egyenértékű légtérvastagság (m) 0,04 0,03
Tűzállósági osztály A1 A2
Lemezvastagság (mm) 30 15
Lemezméret (mm x mm) 1200 x 600 1200 x 600

  

ISOVER VARIO KM DUPLEX PÁRAZÁRÓ, LÉGZÁRÓ FÓLIA

Télen a fólia lefékezi, lezárja a lakótérből kifelé irányuló páravándorlást, nyáron pedig a lecsökkenő páradiffúziós ellenállása révén a páravándorlás már kívülről befelé történik, így az esetleges nedves falszerkezet befelé kiszárad. A fólia tekercsszélessége: 1,5 méter. Segédanyagok: VARIO KB1 egyoldalas ragasztószalag (40 m × 6 cm tekercs) és VARIO DoubleFit tömítőanyag 310 ml kartusban.

Az ISOVER VARIO KM Duplex párazáró, légzáró fóliából a segédanyagok alkalmazásával tömített, hézagmentes homogén, pára-átnemeresztő réteg alakítandó ki. Ennek köszönhetően a beltérben lévő pára sem diffúzió, sem filtráció (légáramlás) útján nem juthat el a hőszigetelésen keresztül a külső fal alacsonyabb hőmérsékletű belső felületére.

Évszak   Tulajdonságok  
    páradiffúziós
ellenállási szám (-)
 Rv páradiffúziós el-
lenállás (m2sMPa/g)
 sd egyenértékű légré-
tegvastagság (m)
 Tél  100.000  30 5
 Nyár  10.000  3  0,5

 

    RIGIPS RB, ILLETVE VIZES HELYISÉGEKBEN AZ IMPREGNÁLT RIGIPS RB1
GIPSZKARTON ÉPÍTŐLEMEZ

A gipszkarton építőlemezeket csavarokkal rögzítik, a pozitív éleknél pedig No-Coat élvédőt alkalmaznak.

A RIGIPS RB gipszkarton építőlemez felületén a beltéri falfestés alatt Rifin glett alkalmazandó, míg vizes helyiségekben az impregnált RIGIPS RB1 gipszkarton építőlemez felülete közvetlenül burkolható.

Tulajdonságok RIGIPS RB RIGIPS RB1
lD hővezetési tényező (W/mK) 0,25 0,25
Rv páradiffúziós ellenállás (m2sMPa/g) 0,35 0,35
sd egyenértékű légrétegvastagság (m) 0,06 0,06
Tűzállósági osztály A2 A2
Lemezvastagság (mm) 12,5 12,5
Lemezméret (mm x mm) 1200 x 1200 1200 x 1200
Tömeg (kg/m2) 9 9,8
Szín szürke zöld

 

AZ ISOGIPS RENDSZER ÉPÜLETFIZIKAI VIZSGÁLATA

Gipszkarton burkolatDr. Várfalvi János PhD, a műszaki tudományok kandidátusa, épületfizikai, épületenergetikai és igazságügyi szakértő kétdimenziós számítógépes numerikus szimulációval vizsgálta az ISOGIPS belső oldali hőszigetelés néhány jellemző hőhídjának (ablakbeépítés, téglafal és vasbeton panel T-csatlakozása) hőmérsékletviszonyait, a páradiffúziós folyamatokat, valamint a hőszigetelő rendszer és penészesedés kapcsolatát három különböző meglévő külső falszerkezet esetén.

Elkészült ISOGIPS belső oldali hőszigetelésAz épületfizikai vizsgálat eredménye

  • A RIGIPS UD max fém vázszerkezet hőhídhatása miatt sem a fallal érintkező felületen, sem a belső felületen, sem a mennyezetnél, sem a padlónál nem hagyható el az 5 milliméter vastagságú UD-foam polietilénhab réteg.
  • Egy helyiség külső falára szerelt ISOGIPS belső oldali hőszigetelést a kerület menti nedvesedés, penészesedés elkerülése érdekében 30 cm-re be kell fordítani a válaszfalaknál, a mennyezetnél és a padlónál is.
  • A rés- és hézagmentes, azaz folytonos páradiffúziós ellenállással rendelkező ISOVER VARIO KM Duplex fólia révén a telítési és részpáranyomások görbéi nem metszik egymást, illetve metsződés esetén jelentős mennyiségű egyensúlyi nedvességtartalomra az ISOGIPS szerkezet a téli viszonyok között nem tud feltöltődni, ezért káros mértékű kondenzáció, nedvesedés az ISOGIPS szerkezetben nem tud kialakulni.
  • A csatlakozási hőhidaknál, főleg az ablakbeépítésnél az esetleges nedvesedés, penészesedés elkerülése érdekében 25 m³/óra levegőforgalom biztosítandó szabványos belső nedvességterhelés esetén. Ez megoldható, ha a nyílászáróba páraérzékelős, higroszabályozású légbevezető elemet, résszellőzőt építenek és a helyiség relatív páratartalma pedig nem több, mint 60 százalék.
  • Minden huzamos emberi tartózkodásra szolgáló, egész télen át fűtött épület külső térelhatároló épületszerkezeteinél alkalmazott ISOGIPS belső oldali hőszigetelés esetén szükséges hő- és páratechnikai számítás, ellenőrzés.

www.isover.hu

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web