2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

A környezettudatosság térnyerése az élet minden területén, így az építőiparban is szembeötlő. Egyre több épületben alkalmaznak alternatív, zöld megoldásokat, köztük a szennyvíztisztításban és a víz-újrahasznosításban is.

Évtizedek óta szinte csak a központi szennyvíztisztítás, azaz „csatornázás" és az emésztőgödrök, tehát a „szippantás" kerültek szóba, ha a szennyvízről volt szó, de lassan itt is jelentős változások következnek be a takarékosságnak és a környezettudatos szemléletnek köszönhetően.

MIÉRT JÓ AZ EGYEDI SZENNYVÍZTISZTÍTÁS?

A nagy lakosságszámú, sűrűn lakott településeken a központi gyűjtőcsatornás szennyvíztisztítás a legelterjedtebb, sőt EU-tagságunk okán erre követelmények is léteznek, melyek alapján e rendszerek kiépítése kötelező.

Ugyanakkor a kisebb, gyérebben lakott települések vagy félreeső házcsoportok, tanyák, üzemek stb. esetében a központi szennyvíztisztítás a legtöbbször nem kifizetődő, sok helyen egyáltalán nem elérhető. Ilyenkor az elavult, környezetvédelmi szempontból káros, és a szippantás miatt rendkívül költséges emésztőgödrös megoldás helyett az egyedi biológiai szennyvíztisztítást javasoljuk.

Ez a technológia lakosságszámtól, földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül bárhol alkalmazható, lényege, hogy a felhasználókhoz nem szükséges csatornahálózatot kiépíteni, mivel az ingatlan saját szennyvíztisztítóval rendelkezik. A szennyvíz így helyben tisztul meg, helyben újrahasznosíthatóvá is válik, ugyanis alkalmas gyökérzónás öntözésre, valamint csírátlanítást követően WC-öblítésre, autómosásra vagy felszíni öntözésre is. Létesítési és fenntartási költségeit tekintve mind a központi szennyvíztisztításnál, mind az emésztőgödröknél lényegesen kedvezőbb, így hamar megtérül, karbantartási igénye pedig minimális.

NEM OLDÓMEDENCE

Az ÖkoTech-Home Kft. által gyártott és forgalmazott A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító-rendszerek mesterséges levegőztetéssel működnek, tehát itt nem egyszerű oldómedencékről van szó. A tartályban élő baktériumkultúra a berendezés kialakításának köszönhetően a lehető leghatékonyabban tisztítja meg a kommunális szennyvizet. Más, nem levegőztetett rendszerekkel ellentétben itt csak egy viszonylag kis méretű elszivárogtató rendszerre van szükség, a tisztítási folyamat közben nem keletkeznek kellemetlen szagok, valamint a víz többféleképp újrahasznosítható, és a lebontást végző baktériumok rendszeres pótlása sem szükséges.

01-kicsi

Ezen felül az A.B.Clear berendezések esetében a keletkező stabilizált szennyvíziszap nem minősül veszélyes hulladéknak (ellentétben az oldómedencékkel, amelyeknél a tulajdonos számlákkal köteles bizonyítani az iszap szakszerű elszállíttatását), és ugyancsak újrahasznosítható, vagy a háztartási hulladékkal együtt kerül elszállításra.

02-kicsiMIÉRT ÉRDEMES AZ A.B.CLEAR EGYEDI BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ-RENDSZEREKET VÁLASZTANI?

Ezek a szennyvíztisztítók 2 és 50 lakos­egyen­érték közötti kapacitással készülnek, s széleskörűen felhasználhatók. (Több berendezés összekötésével nagyobb rendszerek is kiépíthetők.) Egyedülálló technológiát alkalmaznak a keletkező iszap kezelésére. Az újítás lényege egy olyan szerkezet, mely a keletkező fölösleges iszapot vízteleníti, és könnyen kezelhető formában, a tartályon belül egy zsákban gyűjti.

04-kicsiEzzel a fölösiszap szippantása fölöslegessé válik, az összegyűjtött iszap pedig akár a felhasználó által, otthoni körülmények között is komposztálható és növényi tápanyagként hasznosítható. A technológia másik előnye, hogy a tartályban lévő iszap mennyiségét automatikusan szinten tartja, így az iszapzsák rendszeres ürítése esetén sem a szennyvíztisztító túlzott eliszaposodása, sem a túl alacsony iszapszint nem lehetséges.

Az A.B.Clear szennyvíztisztítók fogyasztása alacsony, karbantartási igénye más típusokhoz viszonyítva is minimális. A berendezések jól tűrik a jelentős terhelésingadozásokat is, amennyiben szükséges, vezérlő-elektronikával ellátott rendszer is kiépíthető. Ennek köszönhetően nyaralások, vendégszám-ingadozások esetén állíthatóvá válik a szennyvíztisztítók kapacitása, igény szerint akár mobiltelefonról is.

Az A.B.Clear biológiai szennyvíztisztító berendezések magyar fejlesztésű technológia alapján hazánkban készülnek, telepítésüket országszerte vállaljuk.

SZENNYVÍZTISZTÍTÁS ÉS ESŐVÍZ-HASZNOSÍTÁS EGYÜTT

03-kicsiA kommunális szennyvíz egyedi megtisztítása már önmagában is számtalan haszonnal jár, viszont a tisztított víz – mint fent említettük – újrahasznosítható. A szennyvíztisztítás és az esővíz hasznosítása egyetlen rendszerben is megoldható. Ilyenkor ideális esetben a gyűjtött esővíz és a tisztított víz egy ciszternában gyűlik, majd a fent már említett öntözésre, WC-öblítésre egy szivattyú segítségével hasznosítható. A fölösleges vízmennyiség egy elszivárogtató-rendszeren vagy más túlfolyón keresztül távozik. Egy ilyen összetettebb megoldással jelentős vízmegtakarítás is elérhető, lévén, hogy ha a vizet kizárólag WC-öblítésre hasznosítják, máris 30–40 százalékkal csökken az ivóvíz felhasználása, sokoldalúbb felhasználás (pl. öntözés, autómosás) esetén ez a szám akár 50–60 százalékra is emelkedhet.

ENGEDÉLYEZÉS

A tisztítási hatásfok, és a termékek minőségének köszönhetően az A.B.Clear rendszerek CE-minősítéssel rendelkeznek, mely lényegesen megkönnyíti engedélyezésüket.
Évi 500 köbméteres kibocsátás alatt, amennyiben magánszemély kér engedélyt a berendezésre, a helyi jegyzőhöz kell fordulnia, minden más esetben a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől vízjogi létesítési engedélyt kell kérni. Magyarország legtöbb településén engedélyezik az egyedi szennyvíztisztító-rendszereket, az A.B.Clear típusú berendezéseket akár természetvédelmi területen is.

REFERENCIÁK, TELEPÜLÉSSZINTŰ MEGVALÓSÍTÁS

Az A.B.Clear biológiai szennyvíztisztítók országszerte rendelkeznek referenciákkal, melyek között legnagyobb számban családi házak szerepelnek, de nyaralók, üzemek, tanyák, vadászházak, vendéglők, táborok esetében is alkalmazzák őket. Egyedi rendszerek teljes települések szennyvízkezelésére is alkalmasak, jó példa erre a veszprém megyei Óbudavár, ahol 2011 októbere óta településszinten alkalmazzák a rendszert. Ez a település részben alacsony lakosságszáma, részben a domborzati viszonyok, valamint elhelyezkedése miatt csak rendkívül nagy költségekkel lett volna csatornázható, így az egyedi megoldás mellett döntött az önkormányzat. Így nincs szükség gyűjtőcsatorna-hálózatra, sem szippantásra, a víz pedig helyben marad, ott hasznosul.

Az ÖkoTech-Home Kft. várja azon cégek, mérnökök, tervezők és lehetséges partnerek jelentkezését országszerte, akik szívesen részt vennének az A.B.Clear szennyvíztisztító berendezések és az esővízgyűjtő-rendszerek helyi tervezésében, kivitelezésében.

Az egyedi biológiai szennyvíztisztításról bővebb információt a www.emeszto.hu, az esővízgyűjtésről és -hasznosításról pedig a www.ciszterna.hu oldalon olvashatnak.

Schuster Péter
ÖkoTech-Home Kft.

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web