2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

energetikai-tanusitvany-kicsiBár az energetikai tanúsítvány már a tavalyi év elejétől kötelező a használt ingatlanok adásvételénél, a tanúsítvány megszerzését továbbra is elsősorban adminisztratív teherként élik meg az eladók. Az Otthon Centrum tapasztalatai szerint az energetikai tanúsítás az adásvétel utolsó mozzanatához kapcsolódik, az eladók általában a szerződéskötés időpontjára készíttetik el a tanúsítványt.

Ez azt is jelenti, hogy az ingatlan besorolása egyelőre szinte alig játszik szerepet a vevői döntési folyamatban, illetve az alkuban, holott a tapasztalatok szerint a besorolás összefüggésben van a lakás fenntartási költségeivel, amit pedig a vevők igyekeznek figyelembe venni a döntési folyamatban. Az energetikai minősítés hirdetésekben való feltüntetése nem hozott változásokat, az eladók csupán néhány százaléka készítteti el előre a tanúsítványt.

Azon egyelőre viszonylag ritka esetekben, amikor az eladók már a piacra lépéskor beszerzik a tanúsítványt, magasabbak a minősítések. A hirdetésekben a leggyakrabban az A+, A, illetve a B besorolású tanúsítványok szerepelnek, melyek már kifejezetten energiatakarékosnak számítanak. Ez azt mutatja, hogy a kiemelkedő energetikai jellemzőkkel rendelkező ingatlanok tulajdonosai a tanúsítvánnyal szeretnék otthonuk előnyeit bemutatni, ami az első lépés afelé, hogy a piacon a magasabb minősítés megkülönböztető tényezővé váljon.

A jelenlegi helyzet ellenére az ingatlan minősítése későbbiekben objektív összehasonlítási pont lehet a piacon. „Az adásvételekben szereplő energetikai tanúsítványok idővel jó alapot szolgáltathatnak a lakásállomány állapotának felméréséhez – véli Déry Attila, az OtthonCentrum vezető elemzője. – A felmérés eredményét, vagy egy központi adatbázis alapján készített hasonló kimutatást abban az esetben is mindenképpen figyelembe kellene venni, ha a félszocpol feltételrendszerében megjelenne az energetikai minősítés."

A sajtóban eddig megjelent hírek ugyan még nem szóltak a használtlakás-vásárlásra igénybe vehető állami támogatás energetikai feltételeiről, de az egyértelműen látszik, hogy a már most is érvényben lévő, újépítésű lakás vásárlására előírt, minimum B energetikai besorolás változtatás nélküli alkalmazása a használt lakások esetében irreális feltételeket támasztana, és a támogatható lakások körét a piac egy nagyon kis szegmensére korlátozná.

Forrás: OtthonCentrum

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Médiatámogatók

proidea logo-web

 buildcomm-logo-web