2024. április 17., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

TCPA-logoSzeptember 19–21-én rendezték meg a portugáliai Cascais-ben az Európai Városok és Várostervezők X. Biennáléját. Az Európai Területi Tervezők Egyesülete (European Council of Spatial Planners, ECTP) a londoni székhelyű Város és Területi Tervezők Egyesületével (Town and Country Planning Association, TCPA) együttműködésben egy magas presztízsű díjat alapított. A díj a maga nemében elsőként ismeri el a területi tervezés szerepét a megújuló energiaforrások alkalmazásában.

Az Intelligent Energy Europe Európai Uniós alappal együttműködésben a Town and Country Planning Association (TCPA) vezette SPECIAL pojekt szakértői fogják segíteni a Díj odaítélését. A díj a már ismert Európai Városi és Regionális Tervezési Díj (European Urban and Regional Planning Awards 2013–2014) új kategóriájaként jelenik meg.

Diane Smith, a TCPA európai uniós projektmenedzsere így nyilatkozott: "Ez egy fantasztikus és egyedülálló lehetőség a helyi önkormányzatok számára Európa-szerte, hiszen a Díj az ő kulcsfontosságú szerepüket ismeri el a megújuló energiákkal való tervezésben."

A bíráló bizottság összeurópai szakértői közössége többek között az alábbi feltételeknek való megfelelést keresi a pályázatokban:

  • Legyen kézzel fogható a klímaváltozás csökkentését és az adaptálódás elősegítését célzó tervezési törekvés és a fenntartható energiahasználat.
  • Legyen kézzel fogható a területi tervezés fenntarthatósági elveinek helyi szinten való alkalmazása során megszerzett társadalmi, gazdasági vagy környezeti haszon.
  • Olyan eredeti és innovatív tervezési és programozási modelleket, amelyek Európaszerte terjeszthetőek, jól felismerhető haszonnal és értékkel bírnak.

A TCPA magyarországi partnere, a SPECIAL projekt résztvevője és ezáltal a Díj hazai képviselője a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nkft. A Díjra való pályázás feltételei és minden további információ hamarosan elérhető lesz a SPECIAL projektoldalán www.special-eu.org, valamint a www.tcpa.org.uk oldalon. Aktuális történések követésére a SPECIAL Twitter oldalát ajánljuk: @eu_special.

Sajtóközlemény/MUT

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240