2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1-kicsiAz építési termékek beépítési feltételeiben – az uniós előírásoknak megfelelően – több lépcsőben következett be változás.

2013. július 1-jétől az építési termékek forgalomba hozatalát EU-s szinten szabályozó 305/2011/EU (CPR) rendelet megváltoztatta az építési termékekkel kapcsolatos eddigi szabályozást.

Az első változás a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet 2013. július 1-jei hatályon kívül helyezése volt, amelyet 2013. július 19-i hatállyal az építési termékek építménybe történő betervezésének és beépítésének szabályait rögzítő új kormányrendelet követett.

Jelenleg tehát többek között az uniós jogszabály, az Építési törvény, valamint a 275/ 2013. (VII.16.) Korm. rendelet rögzíti az építési termékek forgalmazására, betervezésére és beépítésére vonatkozó előírásokat.

Az ÉMI értékel

Az ÉMI Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. jelenleg az egyetlen olyan műszaki értékelő szervezet (TAB) jelölt, amelyet a magyar kijelölő hatóság (MKEH) elfogadott a NAT szakértői véleménye alapján. Az EU jóváhagyása esetén az építési termékek európai és nemzeti műszaki értékelését az ÉMI végzi. Az építési termékek teljesítményállandóságának értékelése és ellenőrzése vonatkozásában számos műszaki területen az ÉMI már megkapta a jogosultságot a CPR szerint.

A cél, hogy a tervező által elvárt terméktulajdonságok összhangban legyenek az építőanyag-gyártók teljesítménynyilatkozatával. A lényeges terméktulajdonságokat a jellemző felhasználási mód szerint határozzák meg az egyes termékcsoportoknál. Az alkalmasságot a tervezett beépítés szempontjából állapítják meg, hiszen a gyártó nem tudhatja, hogy a terméket pontosan milyen beépítési szituációban fogják használni.

kep2-kicsiAz új szabályozás főbb pontjai:

  • A termékekre vonatkozó harmonizált műszaki előírásokat harmonizált szabványok vagy európai értékelési dokumentumok (EAD) rögzítik.
  • A legyártott termékeknek meg kell felelniük a vonatkozó lényeges követelményeknek, illetve a tervező által meghatározott elvárt műszaki teljesítménynek.
  • A jogszabályi előírásoktól függően – a kivételektől eltekintve – a gyártónak a forgalomba hozatal vagy a beépítés feltételeként nyilatkozatot kell kiállítania az építési termékteljesítményére vonatkozóan.
  • A teljesítménynyilatkozat elkészítésével a gyártó felelősséget vállal azért, hogy az építési termék megfelel a nyilatkozatban rögzített teljesítménynek.

 

Budavári Zoltán
okl. építészmérnök
Műszaki Értékelő Iroda vezető,
ÉMI Nonprofit Kft.

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240