2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

magashaz-kicsiNapokon belül elhárulnak a jogi akadályok a több mint két évtizede lakatlan huszonöt emeletes pécsi magasház bontása elől – mondta a Baranya megyei kormánymegbízott január 17-én Pécsett újságíróknak.

Hargitai János beszámolt arról, hogy a kormányhivatalnak a veszélyessé vált épületre tavaly ősszel kiadott bontási határozata január 22-én jogerőssé válik, mert az ellene benyújtott egyetlen fellebbezést másodfokon is elutasították, a fellebbező pedig nem kíván bírósághoz fordulni. A kivitelezés várhatóan tavasszal kezdődhet meg. A „problémakör" az épülettel együtt a pécsi önkormányzathoz kerül, és a kormány támogatásának köszönhetően rendelkezni fog az ahhoz szükséges forrással is.

Az MTI-nek az ingatlanról korábban nyilatkozó Maros József építőmérnök, statikus azt mondta: a magasház bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített IMS-szerkezetű épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. Az építőmérnök szerint nagyobb mennyiségű veszélyes anyaggal nem kell számolni, a törmelék hulladéklerakóban elhelyezhető, de mivel ez sokba kerül, érdemes megfontolni a hasznosítását.

FORRÁS: MTI

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240