2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

3E7E2225-webMindent a tökéletes akusztika érdekében! Ez volt a multifunkciós tér padlórendszerének tervezési mottója.

Ybl Miklós egyik remekműve, a neoreneszánsz stílusú Várbazár a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotása. Az 1883-ban átadott Várbazár eredetileg kereskedelmi funkciót töltött volna be, árkádsorai üzletekkel voltak tele. Az üzlethelységeket azonban nem lehetett kiadni, így átalakultak alkotóműhelyekké. Az épületegyüttes hányatott évtizedei után ma új életre kel.

Hagyományőrzésként részben ismét megnyílik a művészek előtt, részben pedig új funkciókat tölt be Budapest kulturális életében. Ezt az elképzelést szolgálja a terepszint alatt megépült új mélygarázs, multifunkcionális tér, valamint a bejárati csarnokrész is.

ÚJ TÉR, ÚJ FUNKCIÓ

A kreatív tervezői elképzeléseknek és a mai kor technológiai megoldásainak köszönhetően a rekonstrukcióval egyidejűleg egy a térszín alatti terület is létrejött, ahol megépült egy 843 négyzetméter alapterületű, maximálisan 1060 fő befogadására alkalmas, speciális akusztikával rendelkező földalatti rendezvényközpont.

A Várbazár újjáépítése rendkívüli munka volt. Dévényi Tamás, aki belsőépítészként vett részt a Várkert Bazár felújításában elmondta, hogy mindent megtettek azért, hogy a modern technikából a műemléki terekben minél kevesebb látszódjék. A régi kéményjáratokból lett például a szellőzőrendszerek nyomvonala. A minden igényt kielégítő múzeumi világítást úgy süllyesztették a mennyezetbe, hogy szinte csak a lámpatestek látszanak. A zajos Lánchíd utca felé néző régi ablakok belső szárnyai akusztikailag rétegzett üvegezést kaptak.

MŰSZAKI BRAVÚR

Egy padlószerkezet általában altalaj, ágyazat, kiegyenlítő réteg, beton padlólemez rétegekből áll. Mi történik akkor, ha a tökéletes akusztika érdekében rugalmas az ágyazat, illetve a kívánt belmagasság megtartása érdekében a statikus csak megadott paraméterekben gondolkodhat a betonpadló vastagságát illetően? Így volt ez a Várkert Bazár multifunkciós terének padlólemezénél is.

A minden részletre kiterjedő akusztikai és belsőépítészeti tervezést követően a beton padlólemez statikája műszaki bravúrt kívánt, hiszen az alábbi paraméterek adottak:

  • a rugalmas bennmaradó zsalupaneles padlóúsztatási rendszer, mely a rezgésekkel szembeni védelmet biztosítja,
  • a beton padlólemez vastagsága, ami mindösszesen 9 cm, a tér belmagasságának megtartásának érdekében (631 cm),
  • a gördülő mobil lelátó, ahol a kerekek koncentrált terhelése 2,88 kN
  • az általános 5 kN/m2 megoszló terhelés.

A statikai számítás során figyelembe vettük, hogy a fenti kritériumoknak megfelelő, műszakilag korrekt padlólemezt tervezzünk, a lehető legoptimálisabb vasalatmennyiséggel. A megoldást a szálerősített beton és a hagyományos vasalat kombinációja jelentette. A tervezés során a High Grade fibrillált szálat alkalmaztuk, melyet kombináltunk egy réteg 8/10/10 méretű acélhálóval (1. ábra).

1-abra-web

A szálerősített padlólemez és a rugalmas ágyazatú, zsalupaneles rendszer tette lehetővé – kívánt terhelések felvétele mellett – a zaj- és rezgésvédelem (gépészet, külső út zaja stb.) követelményeinek teljesítését a térszín alatti bővítés során. Továbbá az építésnél alkalmazott további hang- és zajvédelmi anyagok (hangelnyelő, hanggátló burkolatok, hanggátló előtétfalak, álmennyezetek, úsztatott aljzatok, rugalmas dilatációk) teszik kompletté a multifunkcionális tér akusztikáját.

A többcélú nagyterem további különlegessége, hogy 1/3-2/3 arányban kettéosztható egy akusztikailag méretezett, motorosan mozgatható mobil falrendszerrel. Ezzel a megoldással lehetővé válik, hogy a terem mérete a rendezvény nagyságához igazodjon, vagy akár több rendezvény egyidejűleg megszervezhetővé váljon.

avers logo-web

Fűr-Kovács Adrienn
www.avers.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240