2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az állványok lebontása után a téli napfény elöntötte a már elkészült bazársor homlokzatát. Az addig málladozó, lehangoló látványt nyújtó épületsor új arca megállásra késztette az arra járókat, akik csodálkozva nézték az arany fényben úszó Várkert Bazárt.

Sokunknak a Várkert Bazárról a Budai Ifjúsági Park jut eszébe, mely számtalan legendás koncert helyszíne volt 1980-ig. Az épületegyüttes sorsát egyre romló állaga és egy baleset megpecsételte. Végül be kellett zárni. Közel harmincöt évig vártuk, hogy a Várnegyedet elcsúfító, omladozó épületsor végre felébredjen Csipkerózsika-álmából.

Kemény Pétert, a rekonstrukciót irányítóellenőrző Mérnök-Konzorcium vezetőjét, a FŐBER Zrt. vezérigazgatóját kértük meg, mutassa be olvasóinknak az újjávarázsolt épületegyüttest.

A HAZAI ROMANTIKUS ÉPÍTÉSZET REMEKE

DSC 0020-kicsiA Várkert Bazár kiemelt műemlék, a világörökség része, ezért a felújítás legfontosabb célja természetesen az eredeti állapot visszaállítása. Ugyanakkor nem csupán arról van szó, hogy Ybl Miklós épülete a királyi virágoskertekkel együtt újra régi fényében ragyogjon, hanem arról is, hogy ezúttal új – a korhű környezetbe illeszkedő – elemekkel is kiegészüljön.

Az 1870-es évek elején született meg az elgondolás, hogy a Várhegy aljába reprezentatív épületegyüttes és díszkert kerüljön. A tervek elkészítésével az akkor már elismert építészt, Ybl Miklóst bízták meg. A neoreneszánsz stílusban megálmodott bazársor a hazai romantikus építészet kiemelkedő alkotása, mely 1883-as átadása óta szépségével, kiegyensúlyozott arányaival Buda egyik büszkesége volt.

A Várkert Bazár sorsa igen hamar viszontagságossá vált, mert nem sikerült az épületeknek megfelelő funkciót találni. Így a csak részben használt, nem megfelelően karbantartott épületek, valamint a speciális víz- és talajviszonyok miatt már 1924-ben látható volt a jelentős állagromlás. Az 1958–1961 között végzett átalakítással újjá éledt, ebben az időben vált a fiatalok kedvenc helyévé, mindaddig, míg egy omlás miatt 1980-ban be kellett zárni.

KILENCMILLIÁRD FORINTOS BERUHÁZÁS

2011-ben a kormány döntött a Várkert Bazár felújításáról. A tervek elkészítését közbeszerzési pályázaton a KÖZTI nyerte el, és készítette el az engedélyezési és kiviteli terveket Potzner Ferenc és Pottyondy Péter vezető tervezők irányításával. Közösségi nyílt közbeszerzési eljárásban választották ki a kivitelezőt, a Swietelsky Magyarország Kft. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorciumot. A projektet a Várgondnokság Nonprofit Kft., a Pro Regio Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft., valamint az I. kerületi önkormányzat és a KIKSZ mint közreműködő szervezet szoros együttműködésben valósítják meg.

DSC 0047-kicsi

A közel 9 milliárd forintos beruházás finanszírozása teljes egészében uniós forrásból történik. Kormányzati támogatás segítségével újul meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum homlokzata. A Lánchíd utca teljes felújítását – közmű, vízmű, világítás – pedig az I. kerületi önkormányzat finanszírozza a Közlekedési Operatív Programból, önálló projektként.

2013 elején kezdődtek a kivitelezési munkálatok. Ybl Miklós születésének kétszázadik évfordulójára, az eredeti határidőre – 2014. március 31-re – elkészülnek az általa tervezett épületek. Az új épületegyüttes – mélygarázs, multifunkcionális terek – befejezése ez év májusában várható. Ez utóbbiak ütemes munkavégzését számtalan, előre nem látható esemény, régészeti feltárás vagy a vártnál keményebb kőzet kitermelése késleltette. A reneszánsz palotakert kertészeti helyreállítása is április–május hónapban készülhet el. A Lánchíd utca felújítása pedig nyáron következik, mely teljes útlezárással valósítható csak meg a közműcserék miatt.

DSC 0017-kicsiKIVITELEZÉSI KÖRKÉP

Kelemen Zsolt, a Swietelsky Magyarország Kft. területi igazgatója a kivitelezési munkák során tapasztalt néhány érdekességre hívta fel a figyelmet.

A Várkert Bazár projekt több szempontból is speciális feladat volt, hiszen a műemléki rekonstrukció új épületrészek kivitelezésével együtt valósult meg. A Várkert Bazár monumentális épületegyüttese és a mögötte elterülő kert korhű rekonstrukciója egy olyan rejtett, a kert alatti beépítéssel egészült ki, mely biztosítja az ide települő igényes funkciók infrastrukturális hátterét és megalapozza a környező terület egészséges, rentábilis működését.

A kivitelezés szempontjából nagy kihívást jelentett a budai Várhegy oldalában az emberfeletti mértékű földmunka, és a vártnál keményebb szikla megmunkálása. Első lépésként speciális, nagyméretű cölöpökkel határolták le a terepet, majd nagy mennyiségű monolit vasbeton szerkezetet építettek be. A munka nagyságát érzékelteti, hogy 130 ezer köbméter földet kellett kitermelni, majd részben visszatöltetni. Ezen a területen található a mélygarázs és az új rendezvényközpont. Itt helyezték el a létesítményegyüttes lelkét, a gépházat, a trafókat, valamint az elektromos kapcsolóhelyiségeket. Ide került a közműalagút, mely az épületegyüttes teljes működését biztosítja.

 

IMG 3462-webAz április 3-i átadásra elkészül az Ybl által tervezett korabeli épületek teljes és hiteles rekonstrukciója, illetve restaurálása. Jelenleg az épületekben a belső szakipari munkák folynak. A földmunkákkal egy időben jelentős régészeti feltárás folyt. A török korabeli leletanyagokat dokumentálták és elszállították.

69-kicsiA reneszánsz parkot kettéosztó kültéri mozgólépcső jelentősen megkönnyíti majd a gyalogosforgalmat, különlegessége, hogy számos pontról el lehet majd érni. Építészeti megoldása rendkívül látványos: a mozgólépcső feletti tetőt rozsdabarna Cor-ten acéllemezzel burkolták, mely végigfut a kültéri felvonókon is. A homlokzati kő- és kerámiamunkák, a belső gipszmunkák, a hiányzó részek kiegészítése és a korabeli díszítőfestés is megújult. A festésnél az eredeti színeket rekonstruálták a megmaradt részek és képek segítségével. Az Ybl-épületek hűtését-fűtését fan-coil rendszerrel már az új funkcióknak megfelelően alakították ki.

A rámpamű alatt az Ybl Miklós tervei alapján készült támfal megerősítésére szolgáló boltozatos támív földdel volt feltöltve. Kibontásakor egy lenyűgözően szép, katedrálisra emlékeztető támpillért és támívet találtak, mely mind ez ideig nem volt látható. A földet kitermelve most újraélesztették, ezen át lehet majd megközelíteni az északi és a déli kijáratot.

MEGÚJULT ÉPÜLETEK, ÚJ FUNKCIÓK

DSC 0014-kicsi

A Várba felvivő mozgólépcső, a talajszint alá süllyesztett rendezvényterem mind azt a célt szolgálja, hogy a Várkert Bazár Budapest egyik eleven kulturális központja és a város szépségét hirdető nevezetessége legyen – kezdte az „idegenvezetést" Kemény Péter egy, az épületegyüttes látványtervét mutató kép segítségével.

A pompázatos Várkert Bazár a teljes műemléki felújítással és az új építményekkel együtt közel 28 ezer négyzetméter alapterületű. A rekonstrukció lehetővé tette, hogy mindenhol biztosított legyen az akadálymentes közlekedés.

ybl j 3000 legi-kicsi

Északról dél felé haladva az egykori Testőrpalota (3c) 2700 négyzetméter alapterületű épületében időszakos kiállításokat rendeznek, és helyet kap a Magyar Design Bazár, valamint a Magyar Fortély Háza. Az északi bazársort (2c) turisztikai, kereskedelmi létesítmények vehetik birtokba. Az Öntőház udvar (4) a bazársortól nyugatra található. Az itt létrehozott közösségi tér többek között szabadtéri kulturális rendezvények és gasztronómiai események helyszínéül szolgál majd.

Továbbhaladva a 320 négyzetméter alapterületű Lépcsőpavilont találjuk (1a), valamint a déli kortinafalat és a vízhordó lépcsőt (1b). A Lépcsőpavilonból indul a Budavári Palotát övező várfal koronájáig futó (1c) gyalogos közlekedési rendszer: lépcsők, liftek és mozgólépcső. A Gloriett és rámpamű (2b) együttes központi kompozícióját eredeti szépségében állítják helyre. A díszes bejárat és a rámpák a kerti terasz szintjére vezetnek fel. A Gloriett alatt lehet bejutni a többszintes mélygarázsba. A 770 négyzetméteres Fülkepavilon és déli bazársor (2a) eredetileg különálló helyiségeit részben egybenyitották, az így nyert tágas térben hangulatos kávéház, cukrászda nyílik. A déli, ún. Fülkepavilon oldaltere lesz a főbejárata a reneszánsz kert alatt elhelyezett ezer fő befogadására is alkalmas multifunkcionális rendezvényteremnek (2d), mely a Várkert Bazár egyik legnagyobb újdonsága. A rendezvényterem alatt található a 350 gépkocsi befogadására alkalmas többszintes mélygarázs.

Az Ybl Miklós által megálmodott épületegyüttest az E palota (3b) és az Erzsébet lépcső, valamint az F palota (3a) és a Sándor Móricz lépcső zárja le. A mintegy 6100 négyzetméter összterületű épületben időszakos kiállítás, múzeum, kávézó, művészeti ajándékbolt várja majd a látogatókat.

Máté Klára

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240