2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

A következőkben a Liapor duzzasztott agyaggolyó alkalmazásáról lesz szó a passzív- és alacsony energiás házak föld alatti, föld feletti és tetőépítésénél.

Köztudott az energiaárak, a gáz, az olaj, a villanyáram árának drasztikus emelkedése. Mivel az energiahordozók mennyisége fogy, a felhasznált energia mennyisége pedig növekedik, nem várható, hogy az áremelkedés tendenciája a jövőben megváltozik. Ezért az alacsony energiaszükségletű és a paszszívházak (ahol még fűtés sem lenne szükséges) gazdasági fontossága mind egyéni, mind nemzetgazdasági szinten nő.

1a-abra-kicsiFÖLD ALATT

Az alacsony energiaigényű és passzívházak esetén a talaj hűtő hatását a jó hőszigetelés érdekében ki kell küszöbölni. Az 1a. ábra a talaj hőmérsékletét mutatja az alap mellett. Látható, hogy az alap mellé különböző vastagságú hőszigetelő réteg kellene, a fallal azonos hőátbocsátás eléréséhez. Ugyanakkor megfigyelhetjük, az alap és a fal találkozásánál hőhíd kialakulását is.

 

ab-abra-kicsiA földre vízszintesen kihelyezett Liapor hőszigetelő feltöltés a talaj hűtő hatását mérsékeli és megszünteti a hőhidat (1b. ábra). Ezt a megoldást az északi államokban, ahol a téli hideg sokkal keményebb, mint nálunk, már régóta alkalmazzák (2. ábra). Az eljárás előnye, hogy már meglévő házak utólagos, külső hőszigetelése esetén is alkalmazható (Sajnos nálunk még nem volt rá példa).

 

2abra-kicsiFeltöltésekre a Liapor Ground vagy a Liapor NW 4/8 anyagot ajánljuk. Árban is kedvező, technikai tulajdonságai pedig jók (lásd 1. táblázat). Egy pince külsőoldali hőszigetelését mutatja be a 3. ábra. Látható, hogy az alap alá a Liapor LAC2 jelű drénbetont ajánljuk. Ennek tulajdonságait szintén az 1. táblázat tartalmazza. Az oldalak melletti feltöltést ömlesztett Liaporral biztosítják.

 

tablazat1-kicsi

3abra-kicsi

Számos esetben alkalmaznak az alap földoldali szigetelésére polisztirol anyagú elemeket. Egy zártcellás EPS 25-ös elem átlagos fizikai tulajdonságait is megmutatja az 1. táblázat. Ezek alapján elvégezhetjük a számszerű összehasonlítást a polisztirol és a Liapor, illetve a Liapor drénbeton között.

 

 

ÉRVEK A LIAPOR MELLETT

a) A polisztirol statikai tulajdonsága (elsősorban a nyomószilárdság) kb. 10-szer gyengébb, mint a Liapor agyagkavicsé. Ezt is 10 % térfogatváltozással produkálja (létezik 0,7 N/mm2 XPS is).

b) Még a Liapornál ez a tulajdonság időben (mondjuk 100 éven belül) állandónak tekinthető, addig a polisztirol esetén ez nem igaz, a vegyület nem stabil, az oxidáció folyamán, ami a föld alatt – ha lassabban is, mint a föld felett – de megtörténik, a statikai és egyéb tulajdonságok hátrányosan változnak meg. Így egy idő után a kívánt hőszigetelő hatás megszűnik és a nyomószilárdság is legyengül, azaz a ház megsüllyed.

c) A polisztirol nem környezetbarát anyag, a Liapor pedig az. A polisztirol újrahasznosítása költséges folyamat lenne (ki kellene venni a ház alól) és a gyakorlatban mint szennyező anyag a talajban marad. Ezzel szemben a Liapor a talajba keverve talajlazító hatású és a talajjal azonos, nem szennyező anyagokat tartalmaz.

Előfordul, hogy pince vagy egész föld alatti ház készül, ahol a falak építésénél is előnyös lehet a Liapor falazóblokkok használata. Egy ilyen megoldás látható a 3. ábrán. A fal itt könnyűbeton falazóelemekből készült, aminek az előnyei a hagyományos téglafallal szemben a következők:
a) Bár a falat kívülről szigetelni kell, mégis előfordulhat, hogy a szigetelési hibákon keresztül tartósan víz kerül be. Ez a hagyományos téglaterméket, amelyet alacsony hőfokon égettek ki, salétromos kiválásra készteti, ezáltal statikai tulajdonságai romlanak. Egy átlagos téglatermék a vizet kb. 10-szer olyan jól szívja fel mint a Liapor falazóblokk. Az egyrészt magas hőmérsékleten, 1200 C°-on kiégetett agyag, másrészt a cementbevonat is megakadályozza a víz behatolását, és egy esetleges salétromkiválást.

b) A fentiek miatt a téglafalak időtállósága rövidebb lehet.

c) A másik tulajdonság a fagyállóság. A hagyományos téglatermékekből csak a klinkertéglák fagyállóak, ahol a hőszigetelés elég gyenge. Ezzel szemben a Liapor falazóblokkok hőszigetelés szempontjából hasonlók, esetenként valamivel jobbak a porózus téglatermékeknél, amelyek nem fagyállóak, a Liapor blokkok viszont igen.

Sajnos a magyar építőiparban gyakran előfordul, hogy egy földben lévő szigeteléstartó falat 6-os vagy 10-es válaszfallap téglából építenek meg (költségmegtakarítás céljából), ami a fentiek alapján durva hiba. Ez a szigetelés néhány éven belül felújításra szorulhat majd.

FÖLDFELSZÍN FELETT

Földfelszín felett a passzív- és alacsony energiás házak építése a nagy hőszigetelési követelmények miatt problémát jelent. Egy 0,15 w/m2K=U értékű fal csak tiszta polisztirolból is kb. 26 cm vastag kellene hogy legyen, ez azonban a házat nem tartja meg önmagában. Mivel nincs olyan építőanyag, amely a hőszigetelést és a statikai követelményeket még megfelelő falvastagságon belül biztosítja, ezért az alacsony energiás és passzívház falak két részre tagozódnak.

Toptherm4abra-kicsiA belső rész a statikai követelményeket teljesíti, míg a külső a hőszigetelést oldja meg. Ezt lehet két részletben is felvinni, mint azt a 4. ábra Liapor Top-Therm rendszere mutatja. Itt a tartó funkciót a Liapor falazóblokk viseli, ami pl. 30 centiméter vastag, és a födém és a vezetékek elhelyezése nem jelent problémát, még a külső réteggel szabadon állíthatjuk be a kívánt hőszigetelési értéket a vastagság függvényében.

Anyagát tekintve a külső hőszigetelő réteg lehet a legolcsóbb polisztirol, de lehet salakgyapot (esetleg egy keményebb külső réteggel), habbeton lap vagy hőszigetelő vakolat is, nagyobb vastagságban. Mindenki szabadon választhat, de figyelni kell a megfelelő páraáteresztési tulajdonságra, hogy ne alakuljon ki vízkiválás (és penészesedés) a szigetelés alatt.

Kérdezhetnénk, mi értelme a Liapor falazóblokknak, mikor egy 30-as téglafallal olcsóbban megoldható a falszerkezet? Igen, ez igaz, de a Top-Therm 30 léghanggátlása 52 dB, míg a 30 centiméter vastag porózus téglatermék ezt nem tudja (kb. 60%-a) azaz a lakás Liapor falazóblokkal csendesebb, zajmentesebb lesz. Léteznek Liapor falazó elemek, ahol a hőszigetelés már „beépített", mint a Liapor SL (U=0,24 w/m2K; falvastagság 36,5 cm) és a LiaTop (U=0,11 w/m2K; falvastagság 80 cm). Ezek a 5. és a 6. ábrán láthatók.

5abra-kicsi        6abra-kicsi

 

 

 

 

 

 

 

 

Meg kell említeni a Liapor készházakat, ahol a Liapor házpanelekből gyári hőszigeteléssel vagy utólagos szigetelésfelvitellel építhetők meg az alacsony energiás vagy passzívházak, a Top-Therm rendszerhez hasonlóan.

7abra-kicsiTETŐSZIGETELÉS

Passzív házak tetejét – amennyiben az lapostető vagy kis dőlésszögű tető – szigetelhetjük Liaporral, mint azt a 7. ábra mutatja.

A Liapor fagyálló, és a vízszigetelés javításakor felvehető, utána pedig visszatölthető. A Liapor 50 centiméter vastagságban kb. 0,2 w/m2K értéket ér el, ami a vastagság növelésével szabadon változtatható. A feltöltés szilárd, időtálló. A tetejére járólapok helyezhetők.

8-abra-kicsiLehetséges a lapostetőre tetőkertet is építeni, ahol a Liapor már nemcsak a hőszigetelést, hanem a drén- és víztároló réteg feladatát is egyben elláthatja. Jó példa erre a Westend tetején található tetőkert, ahol a liaporos műtalajban kisebb fák is megélnek (lásd a 8. ábrát).

Bár a Liapor nem olcsó, de nagyon jó fizikai, kémiai tulajdonságokkal rendelkező építőanyag, amely a mai előírásoknak és építtetői követelményeknek messzemenően megfelel.

 

www.liapor.hu

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240