2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep4-kicsiA hazai piacon, az új Lindab SBS Maxi épületrendszer népszerűségét jól mutatja, hogy több olyan projekt is elindult, ahol a svéd központú vállalat hazai fejlesztésű rendszere mellett döntöttek az építtetők. Az első SBS Maxi megoldással készült épületek egyike egy tatabányai gumijavító üzem.

A kivitelezésével a Lindab partnerként működő Épületlakatos Kft-t bízták meg, amelynek vezetője, Balázs Zoltán nemcsak irányította a szerelési munkálatokat, de tevőlegesen is részt vett az építésben.

Mi a cége fő profilja?

2001 óta az építőiparhoz kapcsolódó acélszerkezetek kivitelezése, szerelése és gyártása, általában alvállalkozóként dolgozunk, a tatabányai projektet generálkivitelezőként vállaltuk el.

 

Hogyan érkezett a megbízás a tatabányai csarnokra?

kep1-kicsiA megrendelőt régóta ismerem. Ezúttal arra vonatkozóan kért tanácsot tőlem, hogyan építhetne minél gyorsabban és gazdaságosan korszerű, minden kiegészítő funkciót ellátó gumijavító műhelyt. Én – a Lindab munkatársával, Polgár Dáviddal történt konzultáció után – először az SBS típusú komplett épületrendszert ajánlottam. A tulajdonos azonban azt szerette volna, ha a három és fél tonnás, ponyvával fedett kisteherautók – egyszerre akár öt-hat – is beállhatnának. Ezek ugyanis a hagyományos műhelyekbe általában nem férnek be. A Lindab legújabb csarnokrendszere, az SBS Maxi ezért is jött jól, hiszen ezzel az új megoldással nagyobb fesztávok és vállmagasságok is megoldhatóak. Emellett a komplett Lindab SBS Maxi csarnokra kapott kedvező ár is tökéletesen megfelelt a beruházónak. Saját gyártás esetében sokkal többe került volna a szerkezet, nem beszélve az SBS Maxi tökéletesen kidolgozott, letesztelt műszaki megoldásairól, ezek részleteiről Polgár Dávid sokkal többet tud mondani.

 

Mi ennek a know-hownak a lényege – kérdezem Polgár Dávidot, a Lindab értékesítőjét

A cél az volt a Budapesti Műszaki Egyetem fejlesztőcsapatával közösen, hogy a C profilokat főtartó-elemként használva még nagyobb fesztávolságot érjünk el (megcélozva a 18 métert). Tökéletesítettük az oszloptalp és az alap kapcsolatát, s a C-profilokat a keretszerkezet kialakításánál duplikáltan alkalmaztuk, hogy megnöveljük a jelentősebb igénybevétel miatt a teherbírást (ún. osztott szelvényű keretszerkezet). A függőleges oszlop és a ferde gerenda közötti erőátadás jelentős részének felvételéhez a szelvények közé helyezett könyöktámasztó rudakat használtunk. Nagyobb fesztávok és vállmagasságok esetén vízszintes vonórúd elhelyezésére is szükség van a keretgerendák között.

kep2-kicsiAz összetett szerkezeti viselkedést igen szofisztikált számítógépes szimulációs kísérletekkel vizsgáltuk meg. A kapott eredményeket gyakorlati statikai tervezési fejlesztésekbe integrálva, olyan számítási, méretezési programokba standardizáltuk, amelyek nagyon meggyorsítják az SBS Maxi tervezését.

Kidolgoztunk standard méreteket (fesztáv: 9/12/15/18m; vállmagasság: 3/4,5/6m), amelyek adatai azonnal rendelkezésre állnak az érdeklődők és az építésztervezők számára. Azonban a mérettartományon belül bármilyen egyedi méretű csarnok megvalósítására alkalmas a rendszer. Mivel a Lindab saját fejlesztésű rendszeréről van szó, a szállító a „csomaghoz" mellékeli a szükséges számításokat és terveket, amelyek nélkülözhetetlenek a tartószerkezet összeállításához. Ez az a know-how az, amely a Maxi esetében a legfontosabb hozzáadott értéket jelenti.

 

Végül mekkora csarnokot építettek?

A fesztávolság 12,5m, a hosszúság 40m, azaz 500 m2, a vállmagasság pedig 4m lett. Ennek köszönhetően az itt felmerült igénynek, magasságnak megfelelő méretű kapukat is könnyedén be tudtuk szerelni.

 

kep3-kicsiMilyen speciális műszaki megoldásokat alkalmaztak?

Mivel a várót, az irodákat, valamint a szociális helyiségeket hőszigetelni is kellett (a hőszigetelés nélküli műhely mellett), valójában egy különálló kisebb épületrészt alkottunk meg az SBS Maxi csarnokon belül.

Ez kb. az 500 négyzetméteres összterület negyedét teszi ki. Ennek a tartószerkezetét magunk készítettük, a tető- és a fal-burkolatát pedig szendvicspanelből építettük meg. Az épület hőszigeteletlen részében kaptak helyet az olyan egyéb funkciók, mint pl. a raktár. Ezekbe a részekbe természetes fény áramlik, hiszen a tetőn, amit LTP 35-ös trapézlemezzel fedtünk, ún. bevilágító paneleket is alkalmaztunk.

 

Ezzel az Ön cége építette fel elsők között Magyarország egyik Lindab SBS Maxi csarnokát. Mik a tapasztalatai?

Maga a szerelés nagyon tiszta. Adott egy sík betonfelület, amelyre tulajdonképpen a vadonatúj, fényes alkatrészeket már csak összecsavarozással kell felépíteni. Lehetséges, hogy ezek a jelzők egy műszaki újdonságról szóló cikkben egy kicsit szubjektívnek hatnak, de az üzletnek vannak lélektani mozzanatai is. Amikor kicsomagoltuk a szerelvényeket, egyértelmű volt, hogy nem csak mi szakemberek, de a megrendelő is impozánsnak tartja a látványt, és már a munkálatok elején elégedett volt a termékkel, amit vásárolt. Ez pedig nem elhanyagolható szempont. Nincs hegesztés, csak csavarozott illesztés. Szóval tiszta munka. Az előregyártottság magas foka miatt, tudniillik a csomóponti kialakításoknál már gyárilag el vannak készítve a furatok, tényleg csak a csavarokkal kell rögzíteni az elemeket. Mindezek igen praktikus, átgondolt tervezésre engednek következtetni. A vázszerkezeten hat-nyolc fő dolgozott. Három-négy nap előszerelés után, összességében hét-nyolc nap alatt elkészült a komplett tartószerkezet.

 

Épít-e még SBS Maxi csarnokot?

Mindenképpen! A tatabányai csarnok megépítése után már négy komoly érdeklődő is jelentkezett nálam. Úgy néz ki, hogy ezekből üzlet lesz!

www.lindab.hu/sbs
www.lindab.hu/csarnok

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240