2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

MUT-hirA Central European Heritage Conference 2014. április 11–12. között került megrendezésre az újjáépített Akvárium klubban. A konferencia a KultUnio Alapítvány szervezésében, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont támogatásával jöhetett létre.

Ongjerth Richárd, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont ügyvezető igazgatója bevezetőjében kiemelte, hogy a történelmi városok városközpontjai innovatív és hatékony beavatkozásokra szorulnak, főként a kiskereskedők, az önkormányzatok, valamint a kereskedelmi és iparkamarák támogatásával. A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont a jövőben az örökséggazdálkodás gyakorlatának megújítását, módszertani fejlesztését kulcsfontosságú tevékenységi területének tekinti, és ilyen projektek megvalósítására törekszik.

Az érdeklődők három szekcióban, térségfejlesztés és turizmus, kulturális városfejlesztés, illetve városgazdálkodás és ingatlanfejlesztés témakörében hallgathattak meg a változatos előadásokat. Ezek között Finta Sándor, Budapest főépítésze a főváros kulturális városfejlesztési tevékenységeit ismertette, Kocsis János Balázs szociológus, a Budapesti Műszaki Egyetem docense pedig a belső területek újraéledésének társadalmi hátteréről tartott meg előadást.

A konferencia egyik fő következtetése az volt, hogy a kormányzati beruházások szükséges, de nem elégséges feltételei a történelmi városrészek megújításának. Ennél fontosabb olyan, önkormányzati szerepvállalású sokszereplős programok kialakítása, amelyekben a helyi gazdaság szereplői az önkormányzattal együttműködve fejlesztik az épített örökség jelentős részét tömörítő belvárosokat gazdaságilag is prosperáló városrészekké, a civil szféra szempontjainak az erőteljes képviselete mellett.

Ongjerth Richárd zárszavában kiemelte, hogy akcióterületi stratégiai tervezésre és üzletutca-menedzselésre egyaránt szükség van ahhoz, hogy az egyes szereplők szempontjai, saját cselekvései elősegítsék az üzletutcák fejlődését, a történeti belvárosok eddiginél gyorsabb újjáéledését.

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240