2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Amikor tetőszigetelésről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell eleget tennie.

Egy adott épületen belül tartózkodó személy az őt körülvevő környezet akusztikai minőségéről hallás útján jut információkhoz és ez által alkot véleményt az adott belső tér akusztikai minőségéről (pl. zavaró hatású a kintről az épületszerkezeten át bejutó közlekedés zaja, stb).

GYAKORI SZERKEZET

Egy magastetős-tetőtérbeépítés valóságos hangterjedési irányai:

1-abra-web

Szerkezetek: Hangterjedés irányai:
1. Tetőfedés a. Tetőszerkezeten keresztül
2. Átszellőztetett fedési légrés b. Térdfalon keresztül
3. Tetőszerkezet hőszigetelése c. Ferde tető és térdfal kapcsolatánál (talp-szelemennél)
4. Belső oldali burkolat d. Tetőszerkezeten és fogópárokon keresztül
5. Tetőtéri térdfal e. Átszellőztetett fedési légrésben, melynek egy része is bejut a védendő lakóegységbe

Egy konkrét akusztikai mérés során a következő, gyakori szerkezetet állítottuk össze:

teto-web1. Tetőfedés: kiselemes tetőhéjalás 40 és 62 kg/m2 felület tömeggel
2. Cseréptartó léc
3. Átszellőztetett fedési légrés: 5 cm-es magasságban, fa lécvázas kialakításban
4. URSA SECO PRO 0,04 páraáteresztő tetőfólia: fedési alátétfólia
5. URSA üveggyapot hőszigetelés (URSA DF 37): szarufák között elhelyezve 15 cm
6. URSA üveggyapot hőszigetelés (URSA DF 39): a szarufák alatt elhelyezve 10 cm, fém bordaváz között és a szarufákhoz akusztikai lengőkengyeles rögzítéssel kapcsolva
7. URSA SECO PRO 100 párazáró fólia és belsőtéri gipszkarton burkolat, melyet vastagság, réteg és éghetőség szempontból variáltunk

A labor makett esetében az átszellőztetett légrés lég-bevezetése és lég-kivezetése a zaj-generáló oldal felől nyitva volt, mint egy valóságos beépítésnél.

Tetőhéjalás tömege
(kg/m2)

BELSŐTÉRI GIPSZKARTON BURKOLAT

Rw

Típusa Réteg száma
(db)
Vastagsága
(mm)
Tömege
(kg/m2)
40 Tűzgátló 1 15 10 47
40 Tűzgátló 2 15 20 51
40 Normál 1 12,5 9 47
62 Normál 1 12,5 9 49

Rw – laboratóriumi léghang-gátlási szám
Ctr – színkép illesztési tényező, az Rw kiegészítésére (korrekciós adat, amely a könnyűszerkezetes szerkezetekre nézve a közlekedési zajokhoz korrigálja a léghang-gátlási számot, mivel az a környezetünkben lévő zajok spektrális eloszlását nem veszi figyelembe)
Rw+Ctr = Zajcsökkentő hatás

TAPASZTALATOK

A fenti tapasztalatok alapján a tetőhéjalás tömegének növelése csak nagyon minimális mértékben növeli meg a komplett tetőszerkezet léghang-gátlását. Az átszellőztetett légrésbe a kialakított nyílásokon keresztül nem csak a levegő, hanem a hang is bejut és így „támad" a belső tér irányába.

A beépített tetőterek akusztikai követelményeivel kapcsolatban a következő előírásokat, jogszabályokat kell ismerni és betartani mind a tervezési, mind a kivitelezési munkálatok során:

• 27/2008. (XII.3.) KvVM – EüM együttes rendelet a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról
• MSZ 15601-2:2007 Homlokzati szerkezetek hangszigetelési követelményei. (a ferde síkú tető akusztikai méretezés szempontjából a homlokzatok körébe tartozik)
• helyi önkormányzati zaj- és rezgésvédelmi rendeleteik – amennyiben ilyen rendeletek kiadásra kerültek

Léghang-gátlás szempontjából a belső burkolat tömege tölt be meghatározó szerepet, valamint a tény, hogy az alkalmazott URSA üveggyapot termékek magas hangelnyelő képességgel (áramlási ellenállás) és alacsony kopogó hang vezetési tulajdonsággal (dinamikai rugalmassági modulus) rendelkeznek. Működésének elve, hogy a szerkezetbe bejutó hanghullámok légáramok formájában jelennek meg, melyek az üveggyapot szálak között súrlódásos veszteséget hoznak létre - ezáltal a hanghullámok hővé alakulnak és elnyelődnek. Ennek a két akusztikai paraméternek köszönhetően a megépített komplett szerkezet rezonancia frekvencia tartománya nagyon alacsony szintre került, mely magában hordozza a léghang gátlás növekedését.

Annak érdekében, hogy a lakó a beépített tetőtérben az utcazajok beszűrődésétől is védve legyen, kiemelt fontosságú már a tervezésnél, hogy az elhelyezendő szigetelőanyagot ne csak a hővezetési tényező alapján válasszuk ki, hanem súlyozottan vegyük figyelembe a termék hangelnyelési tényezőjét (αW) is.

DF39-100-alfa-gorbe-web

DF37-100-alfa-gorbe-web

Varga Tamás
alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240