2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1-webA dupla H betűt formáló, szárai belsején üveg-, külsején tégla, tetején alumíniumborítású akadémiai kutatóintézet látványában és funkciójában is a BME Q1 épület tökéletes párja.

A 2013-ban átadott, intelligens épületek kategóriájába tartozó új kutatóközpontban, a BME Q2 épületében a legújabb tendenciáknak megfelelve, az európai színvonalú kutatáshoz összesen 156 vegyi fülke és 250 zárt labor áll rendelkezésre. Mindez kényelmesen elfér az összességében 30 000 m2 területű épületben, mely harmonikusan illeszkedik a BME Duna-parti épületsorába.

Az épület „ötödik" homlokzatán elhelyezett mintegy 3000 m2 Prefa alumíniumborítás az innovációt biztosító 250 laborszekrény technikáját védi, és takarja a külvilág felé. A folyó felé eső részen elhelyezett, a vizet visszatükröző napkollektorok az épület melegvíz-ellátásának 15–20 százalékát biztosítják. Az elektromos áram takarékos felhasználását elősegíti, hogy néhány helyiségben villanykapcsoló helyett az emberi hőt érzékelő berendezés szabályozza a mesterséges fényt.

kep3-webÜVEG, KERÁMIA ÉS ALUMÍNIUM JÁTÉKA

A kutatókörnyezet sterilizációjának érdekében a zárt laborszekrények egyedi elszívóval rendelkeznek, a kibocsátott vegyi anyagot a tető fölé vezetik el. A 250 elvezető csövekbe-foglalásának bonyolult és igen érzékeny technikáját erős alumíniumfedés óvja a külső hatásokkal szemben. Prefa Siding elemek alkalmazásával, korcolt lemezfedéssel mintegy 3000 m2 alumíniumborítás került az épületre. A kutatóközpont esetében a nútféderes rendszerrel meg-valósított rejtett rögzítés garantálja a látványbeli diszkréciót. A Siding elemek harmonizálnak a 12 000 darab, kifejezetten az épület céljára tervezett, a savnak és az időjárás viszontagságainak ellenálló, „A" energiabesorolású kerámialappal is.

kep2-webBIZALMI KAPCSOLAT

A két iroda kiváló együttműködésével megalkotott épület generálterveiért az A&D Stúdió felelt két vezető építésztervező – Lázár Antal  Kossuth- és Ybl Miklós díjas, 2012-ben (Magyar építészet és építőművészet kategóriában) Primává is választott építész és a Szalonka Építész Stúdiót vezető Kaszás István irányításával. A végleges kiviteli terveket az A&D Stúdió dolgozta ki. A Prefa Hungária Kft.-vel való többszöri együttműködés során gyűjtött szakmai tapasztalatok alapján a tervezők ennél a projektnél is bizalommal fordultak a cég műszaki megoldásai felé.

MAXIMALIZMUS, NEM CSAK A KUTATÁSBAN

A konferenciák tartására is alkalmas épületben elhelyezkedő 300 főt befogadni képes földszinti tanácsterem mindössze 30 perc alatt egy mobilfallal kettéválasztható, melynek hangszigetelése lehetőséget biztosít párhuzamosan két előadás megrendezésére. A tanácsterem tetején, zöldkörnyezetben kialakított, folyóiratokkal ellátott közösségi tér az információcserének ad teret. Az épület hatszázötven dolgozójának eredményes munkáját segítik az emeletenként külön színkóddal ellátott kémiai, biológiai és műszeres laboratóriumok mellett a privát tereket biztosító dolgozószobák.

További információ: www.prefa.hu

 

 

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240