2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Felavatták Pannonhalmán az Apátsági Major Látogatóközpontot. 1,5 milliárd forintból újult meg tavaly november óta az addig üresen álló és omladozó majorsági épület. A most átadott beruházásról szólva Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra: a tavaly év végén zárult finanszírozási ciklusban a kormányok pártállásra való tekintet nélkül támogatták a pannonhalmi főapátság fejlesztését, így a pannonhalmi bencés közösség beruházásokra 2007 és 2013 között összesen mintegy 5 milliárd forintot nyert el uniós és magyar kormányzati forrásból.

A pannonhalmi fejlesztések, építkezések sora ma is példaként állítható az ország elé, hiszen jól mutatja, hogy az egyetemes egyháznak a lélek támogatása és segítése mellett igen fontos küldetése a közösség építése.

Pannonhalma-latogatokozpont-web

A korszerű, interaktív, a maga nemében egyedülálló turisztikai központ három állandó kiállításnak, továbbá egy regionális kiállítótérnek ad otthont. Ez utóbbiban időszakos kiállítótermeket, egyben multifunkcionális rendezvénytereket is kínálnak, amelyekben különleges, jelentős érdeklődésre számot tartó kiállítások kaphatnak helyet.

A három állandó kiállítás közül az első a középkori latin kereszténység képi kultúrájába nyújt betekintést a „Kép és kereszténység – Vizuális médiumok a középkorban" című tárlat segítségével. A második tárlat a Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményének rejtett kincsei közé kalauzolja a látogatót, a nagyközönség által eddig szinte soha nem látott festmények, ötvösművek, textíliák, házi oltárok bemutatása révén. Harmadik állandó kiállításuk „Pannónia szőlőskertje" címmel Pannonhalma monostori szőlő- és borkultúráját mutatja be a major hatszáz méter hosszú pincerendszerében.

Forrás: MTI, kormany.hu

 

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240