2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Szeptember 12-én ünnepélyes keretek között adták át a Magyar Mérnöki Kamara új vizsgatermét a szakmai önkormányzat Angyal utcai székházában. Ez alkalomból mutatták be a köztestület új e-vizsga rendszerét is.

Az új vizsgaterem és az elektronikus vizsgáztatás lehetőséget kínál a kamarai tagok és nyilvántartottak számára, hogy a kötelező beszámoló vizsga teljesítése egy sokkal modernebb, gyorsabb és egyszerűbb folyamat legyen. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgázók már rögtön a vizsga után kézhez kaphatják a bizonyítványukat. A szakmagyakorlók számára a jogosultságuk folytatásának egyik legfontosabb feltétele a beszámoló vizsga teljesítése.

A Magyar Mérnöki Kamaránál évente mintegy háromezer új szakmagyakorlási jogosultságot kérelmeznek, az ezekhez tartozó vizsgák megszervezése a köztestület egyik legfontosabb feladata. A modern, szolgáltató kamara megteremtésének egyik alappillére a korábbi vizsgarendszer jelenlegi átalakítása, és egy sokkal gyorsabb és egyszerűbb elektronikus vizsgáztatási rendszer elindítása.

Dr. Szepesházi Róbert, az MMK Beszámoló Vizsga Szakértői Testület elnöke az előkészületekről szólva hangsúlyozta, hogy a szakértői testület első nagy feladata egy olyan kérdésbank összeállítása volt, amely kifejezi a jelöltek számára, hogy mit is kell tudniuk abból a jogi és szabványanyagból, amit a 266-os kormányrendelet definiált. A kérdésbank elkészült, azt a kamara felügyeletét ellátó Miniszterelnökség jóvá is hagyta, s immár hozzáférhető a mérnöki köztestület honlapján.

A vizsgák megszervezésén túl a kamara előkészítő tanfolyammal és konzultációval is segíti a vizsgára felkészülést. A résztvevők eredményes vizsgázását továbbá olyan, internetről letölthető felkészülési segédletek is támogatják, melyeket a szakma kiemelkedő, széleskörű gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberei, illetve legelismertebb egyetemi oktatói készítettek.

A tartalmilag és módszertanilag is megújult vizsgáztatás és felkészítő segédanyagok célja, hogy a szakemberek a legjobb felkészítést kapják munkájukhoz. Ennek érdekében a vizsgakérdések és a felkészülési segédletek is az építésügyi jogszabályok aktuális, legfontosabb változásaira fókuszálnak. Így a következő éveknek az egyik kiemelten fontos témája az építési termékekkel kapcsolatos új rendelkezések megismerése, amely révén a piacot jelenleg elárasztó rengeteg termék közül a mérnök képessé válik, hogy minden esetben az adott feladathoz legmegfelelőbb terméket válassza ki és használja fel. Emellett nagy hangsúlyt kap a szabálytalan tevékenységek, bemutatása, illetve az ezek elkerülésére vonatkozó ismeretek elmélyítése.

 

Forrás: MMK

Keresés

mehi-banner-media 120x240