2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 9242A lakossági gázkészülék-állomány rendkívüli módon elöregedett. Épp itt volt az ideje a megújulásnak, amit a legújabb rendeletek az energiahatékonyság tükrében írnak elő előbb a vállalkozásoknál, de hamarosan a lakossági készülékek esetében is.

Ismerjük azokat a rendeleteket, amelyek nemcsak a gáz- és olajtüzelő berendezések energiahatékonyságával foglalkoznak, hanem a vízmelegítők, a hőszivattyúk és majd a szilárd tüzelésű berendezések népes családját is szabályozni fogják. A hazai földgázellátottság adatait és a Rendeletekben megadott határidőket tekintve kijelenthetjük, hogy a gázkazánok és a vízmelegítők területe érintett most a legérzékenyebben a lakossági felhasználók körében, mert a közel 4 millió háztartásban üzemelő gázüzemű központi fűtő- és vízmelegítő berendezések mennyisége eléri a 3,5 millió darabot, melyből közel 2 millió készülék központi fűtési célokat szolgál [1].

A gázkészülék-park rendkívüli módon elöregedett, átlagéletkoruk 18-20 esztendő, a rendszeres karbantartás elhanyagolása és javítás hiánya, valamint a szakszerűtlen szerelés életveszély közeli, életveszélyes, illetve javíthatatlan állapotba sodorta ezeket a berendezéseket.

IMG 7592HAZAI GÁZFELHASZNÁLÁSI SZOKÁSOK

A klímaváltozás mellett az utóbbi néhány évben hazai gázfelhasználási szokások is változtak, ami abból mérhető le, hogy az átlagos fogyasztás 2009 évre több mint 25 százalékkal esett vissza, és ez a tendencia napjainkban is tart [2]. Ennek okai a felhasználói szokásokban, az épületek hőszigetelésében és az energiahatékonyabb készülékekre történő átállásban kereshetők. Az 1980–1990-es években az alacsony lakossági földgázárak idején senkit nem érdekelt a fogyasztás mértéke. Az üzletekben kapható berendezések választékának szűkössége miatt mindig azt építették be a felhasználási helyeken, amit éppen kapni lehetett.

Sok esetben nagyobb teljesítményűt vásároltak, akár kétszeres teljesítményűt, mint amire szükség volt. Az 1990-es évek második felétől a magyarországi gázkészülék-kereskedelmet a szép lassan háttérbe szoruló hazai gyártók mellett az import- – valljuk be: korszerűbb – készülékek uralták, és a felhasználók is egyre többször keresték az energiatakarékosabb készülékeket. Ekkoriban jelentek meg – igaz, első körben még marginálisan – az első kondenzációs készülékek.

Az utóbbi években az értékesített gázkészülékek darabszáma visszaesett, mivel szinte megszűnt az újlakás-építés, és az egyetlen aktív területet a felújítási piac jelentette.

Ebbe a környezetbe érkezett meg 2015 szeptemberében az EU energiahatékonysági rendelete, mely alapjaiban jelent változást a gázfelhasználói és olajtüzelő berendezések, a hőszivattyúk, a melegvíz-termelő berendezések hatásfok- és szezonális hatásfok számításában, az energiahatékonysági címke bevezetésével a gyártók kereskedelmi aktivitásában, valamint a forgalombahozatali szabályokban, a létesítésben és az üzembe helyezésben is.

KONCEPCIÓVÁLTÁS

Weishaupt-WTC Regelung-webAlapvető koncepcióváltásnak vagyunk a részesei. Eddig a piacon kapható legolcsóbb készülékeknek jutott a főszerep. Mára a bekerülési költségek az energiahatékonyság szempontjai mögé szorultak. Úgy, ahogy az olcsó wolframszálas izzókat energiatakarékos, de költségesebb LED izzókra cseréljük, most eljött az ideje annak is, hogy az elavult gázfogyasztó berendezéseket is energiatakarékos berendezésekkel váltsuk fel.

Ezen gondolatok mentén a Weishaupt Hőtechnikai Kft. úgy határozott, hogy a sokszor oly hangzatos ígéreteket, melyek az energiatakarékosságra, a károsanyagkibocsátásra (NOx és CO2) és minőségre vonatkoznak a gyakorlatban, igazolt körülmények között is beváltja. Nem kellett sokat gondolkodni azon, hogy hol legyen ez a referencia installáció és mérés.

IMG 9237HÁROMÉVES KÍSÉRLET

2014-ben egy nagyszabású program keretében egy neves hőszigeteléssel foglalkozó vállalat a 120/2014. (III.7.) BM rendelet értelmében 2015. január 1-jén életbe lépő hőátbocsátási tényezőnek (U-érték) megfelelő paraméterekkel leszigetelt egy kiválasztott családi házat (www.nalamszigetelnek.hu). Mivel ez a konkrét épület dokumentált méréssorozattal igazolta az utólagos hőszigetelés létjogosultságát, de a projekt keretében a hagyományos hőtermelő berendezést érintetlenül hagyták, adódott a lehetőség, hogy itt kell megmutatni, hogy a komplex felújítás milyen eredményeket hozhat. Igazolni kívánjuk, hogy az épület hőveszteségének megváltozását követnie kell a beépített hőtermelő berendezés teljesítményének is, mert csak így lehet a legjobb megtakarítást elérni. Ennek megfelelően vállalatunk kicserélte a régi kazánt egy korszerű, professzionális, teljes égési folyamatot felügyelő és optimalizáló tudással felvértezett, kondenzációs fali készülékre, melynek teljesítményét az üzembe helyezés során hozzáigazítottuk a méretezési határhőmérséklethez kiszámolt valós hőveszteség értékéhez. A méréssorozat – mely 3 évig tart – az idei fűtési szezonnal, októberben elindul.

Hivatkozások
[1] KSH – Népszámlálás 2011.
[2] Sugár András: A hőmérséklet hatásáról a villamosenergia- és gázfogyasztás magyarországi példáján. Statisztikai Szemle, 89. évfolyam 4. szám

Tapasztalataink birtokában meg vagyunk győződve arról, hogy a komplex felújítással lehet a legjobb eredményt elérni mind az energiahatékonyság – ami egyenes arányos a valós gázfogyasztással –, mind a károsanyag-kibocsátás területén.

 

Mottónk: „Csak annyi energiát használjunk el, amennyire feltétlenül szükségünk van!"

 

Ehhez kínál vállalatunk teljes körű fűtési és használati melegvízkészítő, napenergia-hasznosító és szabályzástechnikai berendezéseket, valamint hőszivattyúkat, hidraulikai tartozékokat, égéstermék-elvezető rendszereket és mindehhez gyári márkaszerviz-szolgáltatást!

 

www.weishaupt.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240