2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A-tarsashaz-is-megerdemel-egy-jo-kemenyt-1-webKell „némi" gyakorlat a gázkészülékek égéstermék-elvezetésének kiválasztásához, megtervezéséhez, mert egy rossz döntéssel örökre megkeseríthető a lakástulajdonosok élete. Vigyázzunk tehát, hogyan döntünk!

Örömmel tapasztaljuk, hogy az építőipar kezd magára találni. Örömteli mindannyiunk számára, hiszen ha az építőipar húzó ágazat lesz, az a gazdaság minden területére kihat, abból a gépészet is profitál. Városainkban egyre-másra épülnek a megnövekedett lakásigényeket kielégíteni kívánó társasházak.

Különböző igényekhez, különböző méretekben, különböző készültségi fokkal és minőségben. Ami mindannyiban közös, hogy az épületek fűthetőségéről gondoskodni kell! Társasház esetében a fűtés megtervezéséhez elengedhetetlen a gépész segítségének igénybevétele. Ez rendszerint azt jelenti, hogy a lakásokba zárt égésterű gázkészüléket terveznek, ami biztosítja a meleget, esetleg a -eleg vizet is. A kérdés csak a márka kiválasztása, ez nem állítja különösebb kihívás elé a felkészült gépészt, amihez viszont már kell „némi" gyakorlat, az a gázkészülékek égéstermék – elvezetésének kiválasztása, megtervezése, mert egy rossz döntéssel örökre megkeseríthető a lakástulajdonosok élete. Vigyázzunk tehát, hogyan döntünk!

Megvizsgáltuk, hogy egy konkrét társasház esetében milyen folyamatok vezettek a megfelelő kéményválasztáshoz.

GYŐRI TÁRSASHÁZ TERVEZÉSE

A-tarsashaz-is-megerdemel-egy-jo-kemenyt-3-webEgy győri beruházó cég, az Archi-Land Kft. egy társasház építésének tervezésénél az Archi-Bald Mérnöki Irodát bízta meg. Az épület fűtésének megtervezése során több lehetőség felmerült. A lakástulajdonosok számára a legfontosabb szempontok a biztonság, garancia, költségtakarékos megoldás, és a közeljövő szabályváltozásainak megfelelő megoldások voltak.

A megfelelő választásnak a kondenzációs gázkészülék alkalmazását tartották, lakásonként egyedi kazánokkal. A márka választásánál fontos volt, hogy a teljesítménytartomány Q = 18 és 22 kW közötti legyen, a készülékek kubatúrája minél kisebb helyet foglaljon, alacsony legyen a gázfogyasztása, és persze az ár/érték aránya is kedvező legyen.

A típusokat tekintve 3 gyártó terméke, Vaillant, Buderus és Saunier Duval készülékek közül esett a választás az utóbbira, Thema Condens F25, Q = 19,6 kW, gázfogyasztás: 1,96 m3/óra.

Az égéstermék-elvezetés tervezésének szempontjai is hasonlóak voltak, melyhez a legjobb megoldásnak a kerámia béléscsöves, köpenyelemes kéményrendszer bizonyult.

Az épület anyagainak megválasztása során végig szem előtt tartották, hogy olyan termékeket válasszanak, melyeknek jó a márkaneve, tartósak és megbízhatók.

A KÉMÉNY KIVÁLASZTÁSA

A kémény tekintetében fontos volt, hogy kis helyen elférjen, s oldja meg az egymás feletti lakások beköthetőségét egy kürtőbe. Két kémény épült, a K1 jelű 4 db, szintenként 1-1 db, a K2 jelű 5 db, szintenként 1-1 db gázkazán csatlakozással. A kéményhossz 21,80 m, hatásos magasság: 7,35 m. Olyan legyen, amelyik jól bevált rendszermegoldást nyújt, garanciális kérdések tekintetében rendezett termék, hosszú élettartamot garantáljon.

Tartózkodni kívántak a „barkácsmegoldások" alkalmazásától. Elvárásuk volt, hogy a tervezettel legalább azonos műszaki megoldást biztosítson, de ha árban is jobb, az lenne az ideális! Így került látókörükbe a Leier MULTIKERAM kéménycsalád. Mivel több gázkészüléket kellett egy kürtőbe csatlakoztatni különböző szinteken, ezért a gyűjtő jellegű – LAS – kéményrendszer a megfelelő megoldás. A választásnál a Leier Hungária Kft. volt a segítségükre.

Olyan kéményrendszerre volt szükség, amely a megszokottaktól is kisebb helyet igényel, mivel nagyon szűkös hely maradt a lakásokban a gázkészülék és a kémény számára. A gépésszel történt egyeztetés során került sor a kéményrendszer kiválasztásra: amely amellett, hogy ötvözi a kerámia béléscső nyújtotta tartósságot, kopásállóságot, hőállóságot és nedvességre való érzéketlenséget, teljes biztonságot nyújt zárt rendszere miatt, s még külmérete is jóval kisebb!

A tervezett kémény külmérete 48 x 48 cm volt, míg a javasolté 35 x 35 cm, így a megtakarítás lakásonként 46% értékes lakótér, mindezt 9 lakásban és üzletben! A tervezett gravitációs – N1 – kémény helyett a javasolt kémény túlnyomásos -P1 -üzemmódban működik, ez Leier MULTIKERAM LAS P1 kéményrendszer. A kémény minősítése T200 P 1 W 1 O00.

A lakások értékesítésével is az Archi-Land foglalkozik, ahol elmondták, hogy örömmel konstatálták, hogy kondenzációs gázkazánok vannak a lakásokban, mivel az elmúlt időszakban rendszeresen azt tapasztalják, hogy a szeptember 26-i szabályváltozás miatt az otthonkeresők azokat a lakásokat részesítik előnyben, amelyekben már a kondenzációs technológiát építették be. Így az Ő dolguk is könnyebb az értékesítést tekintve.

 

www.kemenyshop.leier.hu

Keresés

mehi-banner-media 120x240