2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Idén januárban elindult a legendás egykori „Moszkva" régóta várt felújítása, mely jövő tavasszal fejeződik be, és egy élhető köztérrel gazdagítja Budapestet. A teljes újjáépítést a szinte teljes lebontás előzte meg, ennek részeként a metrókijárati épület szerkezetének kivételével szinte teljesen a földdel tették egyenlővé a teret.

A tér átépítéséhez kapcsolódóan számos közművezeték – köztük vasúti, elektromos és távközlési kábeleket, vízvezetékeket, csatornaszakaszokat is cserélni kellett, nyomvonalukat pedig több esetben megváltoztatni. A Széll Kálmán tér területén naponta átlagosan 150 munkavállaló és 10 munkagép dolgozik. A felújítás során több mint 1000 köbméter épület, mintegy 100 tonna acél- és közel 3000 négyzetméter betonszerkezetet, továbbá 3800 méter útszegélyt, és közel 1390 méter sínpályát bontottak el.

Közműkiváltásként és közműépítésként 3800 méter légkábelt bontottak el, közel 3000 méter csatornavezetéket, 6500 méter távközlési kábelt, és több mint 3300 méter, a tömegközlekedési szolgáltatás biztosításához szükséges kábelt fektettek le. Falazás, valamint egyéb kőműves munkák több mint 1100, épületburkolás több mint 1400, épületszigetelés pedig több mint 8500 négyzetméteren történik. Mindeközben pedig 9000 négyzetméter új térburkolat épül.

A nyári hónapokban is folyamatosan zajló munkálatok eredményeként már elkészült a Vérmező utcáról a Széll Kálmán térre vezető lépcső, valamint a Csaba utcai gyalogoslépcső szerkezete is. Szintén szerkezetkész az új szolgáltatóépület, melyben jelenleg belső és gépészeti munkák zajlanak.

A Széll Kálmán tér felújítása legkésőbb 2016. május 10-ére készül el, a tér egyes részeit ugyanakkor szakaszosan már a végső határidőnél előbb, azok elkészültével átadják. A kivitelezési szerződést 2014. november 24-én kötötték meg, a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt több mint 7 hónapos csúszással, amely az egyes évszakokhoz igazodó teljesítési mérföldkövek és időszakos technológiák változását okozta. Két nyári és egy téli időszak helyett a felújítási munkákat két téli és egy nyári időszakban kell elvégezni. A szerződéskötés elhúzódása ellenére – a belső munkák átcsoportosításával és az építési folyamat átstrukturálásával – sikerült 4 hónapot lefaragni a késésből.

 

Forrás: MTI

Keresés

mehi-banner-media 120x240