2024. április 24., szerda

UJ HONLAP BANNER 250 100

Lodenareal-Innsbruck-August-2013-Bild-3Az erkélylemezek csak kis felületen érintkeznek a homlokzattal, bár ezeknek az épületfizikai szempontból problémás csomópontoknak a figyelmen kívül hagyása számos kellemetlen következménnyel járhat.

Ilyen például az erkéllyel érintkező helyiség fokozott energiafogyasztása – az erkélycsatlakozásnál elvezetett hő miatt ugyanis az adott helyiség több fűtőenergiát igényel az állandó hőmérséklethez. Problémát okozhat a penészképződés is, mivel az erkélycsatlakozásnál keletkező hőhíd környékén a fal felületi hőmérséklete hidegben a 9 °C harmatponti hőmérséklet alá csökkenhet. Ilyenkor a helyiség levegőjében lévő pára lecsapódik, a nedvesség pedig ideális táptalaj a penészgombák számára. Az erkélylemezeknél kialakuló hőhidak elkerülésére nyújt biztonságos megoldást a külső és belső vasbeton lemezt egymástól elválasztó és hőszigetelő kapcsolattal összekötő Schöck Isokorb elem. Ezzel a megoldással jobb hőtechnikai tulajdonságok érhetők el, mint a hagyományosan használt „körbeszigeteléssel".

AZ ISOKORB ELEM RÉSZEI

  • 8 cm keményhab hőszigetelés;
  • az alsó övben fellépő nyomóerő ellen beépített speciális nyomólapok;
  • a kialakuló igénybevételeknek megfelelő vasalás, ami a korrózió által veszélyeztetett helyeken rozsdamentes acélból készül.

Wien EinbauA rozsdamentes betonacél alkalmazásának nemcsak a hosszú élettartam szempontjából van jelentősége, hanem hőtechnikailag is fontos szereppel bír. Sokan nem tudják, hogy a rozsdamentes betonacél hővezetése négyszer rosszabb, mint a hagyományos acélé.

Mivel a hőhídmegszakító elemek hőszigetelő képességét döntően az alkalmazott vasalás – anyaga és mennyisége – határozza meg, könnyen belátható, hogy hagyományos betonacél használatával nem lehet számottevő javulást elérni az elemek hőtechnikai paramétereiben.

Az Isokorb rendszer elérhető 12 cm vastag hőszigetelő testtel is, amely az Isokorb XT elem nevet kapta. Az Isokorb XT hőszigetelő teste Neoporból (grafitadalékos polisztirolból) készül, ami a hőszigetelő képesség további javulását eredményezi. Az XT elemek hangszigetelő minősítés mellett a németországi Passzívház Intézet (PHI – Passivhaus Institut) minősítésével is rendelkeznek.

TricoloreBalkoneA „láthatatlan hőszigetelés" az építészeti tömegformálás teljesen új lehetőségét kínálja. Vékony, könnyed szerkezetek valósíthatók meg, amelyek hőszigetelés szempontjából nem igényelnek kompromisszumokat.

A kötöttségek nélküli kialakítást az teszi lehetővé, hogy a Schöck Isokorb rendszerben minden építési szituációra található megoldás. A tervezők munkáját több mint 30 különböző geometriájú elem típus segíti.

A RENDSZER NÉHÁNY FONTOSABB TÍPUSA

Isokorb KIsokorb K elem:  Az Isokorb K típus a klasszikus, a konzolos erkélyekhez alkalmazott elem.

 

Isokorb K-HV elem: Ennek az elemnek készülnek olyan változatai is, amelyek lehetővé teszik, hogy két egymáshoz képest eltolt (különböző síkú) födémlemezt kapcsoljunk össze.

 

Isokorb S elem: Sok építésznek valószínűleg eszébe sem jut, de vasbeton gerenda hőtechnikai elválasztása is megoldható az Isokorb S elemmel.

 

Isokorb ABXT elem: A rendszer tartalmaz megoldásokat attikafalak és mellvédek bekötésére is.

 

Isokorb KS14Isokorb KS elem: Modern megjelenésű lakóépületeknél, iroda és középületeknél gyakran jelenik meg az acél teherhordó szerkezet. Az Isokorb KS és QS elemekkel vasbeton szerkezetbe befogott acélgerendákat tudunk kialakítani hőszigetelő kapcsolattal.

A fentiekben csak néhány kialakítási lehetőséget mutattunk be. A Schöck Isokorb rendszer szinte minden építési helyzetre megoldást kínál és intelligensen teljesíti a modern architektúra minden követelményét.

 

www.schoeck.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240