2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

Fur-Kovacs-AdriennAz Avers Fiber Kft. október végi szakmai rendezvényéről készült összefoglaló második részében az ipari padlók és térbetonok alkalmazásának további műhelytitkaiba nyerünk betekintést.

FŰR-KOVÁCS ADRIENN ELŐADÁSA

„Szálerősített padló és pályalemezek" című előadásában az Avers Fiber Kft. ügyvezetője az elmúlt évek tapasztalatairól beszélt a magyarországi és külföldi projektek bemutatásán keresztül.

lego-webLEGO gyár ipari padlója – A játékelemgyár ipari padlójának tervezése során közel 10 féle használati funkciót kellett figyelembe venni, különböző terhelésekkel. A projekt során 120 000 m2 padlólemez készült el HighGrade fibrillált szálerősítéssel. A nagytáblás kivitelű padló előnye, hogy kevésbé sérülékeny a redukált fugaélek miatt, így karbantartási igénye kisebb, élettartama hosszabb.

 

Borgwarner gyártócsarnok ipari padlója – A csarnok közel 16 000 m2 ipari padlója HighGrade fibrillált szálerősítéssel készült el, 18 cm vastag vágott fugás ipari padló (6 × 6 m) kivitelben.

Fonodo-villamos-webFonódó villamospálya pályalemez – Statikai méretezése nagyon érdekes feladatnak bizonyult, számos egyeztetés és számítás végeredménye a 32 cm vastag, C30/37 betonminőségű, 4 kg/m3 Concrix makroszál adagolású pályalemez. A CDM sínkamra éleiből kiindulható kritikus feszültségcsúcsok miatti repedések megelőzésére a profil köré egy könnyű, hajlított acélhálót helyeztünk el kiegészítő vasalatként.

Mulyegpalya-palyalemezVárosligeti műjégpálya – A projekt során a HighGrade fibrillált szál alkalmazása közel 50% betonvas megtakarítást eredményezett. Továbbá lehetővé vált, hogy a felső betonlemezeket 23 × 69 méteres táblánként, míg az alsó betonszerkezetet 23 × 23 méteres felosztással dilatálják.

 

A Várkert Bazár multifunkciós tér padlója – A tökéletes akusztika érdekében egy speciális gumibakokon álló, rugalmas bennmaradó zsalupaneles padlóúsztatási rendszerrel – mely a rezgésekkel szembeni védelmet biztosítja –, illetve a kívánt belmagasság megtartása érdekében meghatározott padlóvastagsággal (9 cm) kalkuláltunk. A gördülő mobil lelátó kerekének koncentrált terheléseként 2,88 kN, és 5 kN/m2 megoszló terhelést vettünk figyelembe. A megoldást a szálerősített beton és a gyoraudiarena2-webhagyományos vasalat kombinációja jelentette. A tervezés során a HighGrade fibrillált szálat alkalmaztuk, melyet kombináltunk egy réteg 8/10/10 méretű acélhálóval.

Audi Aréna pályalemeze – A 9 cm vastag felső pályalemezbe került HighGrade szálerősítés, így a projekt során ebben a részben az acélháló teljes mértékben kiváltásra került.

 

Tuskecsarnok-palya-webTüskecsarnok hűtő- és pályalemeze – A sportcsarnok a jeges sportágak eseményeinek is otthont adhat. Ez utóbbi funkció szabta meg a pályalemez mind statikai, mind betontechnológiai tervezését. A nemzetközi jégkorongbajnokság lebonyolítási igénye miatt változtatták a pálya méretét 35 x 60 méterre. Az új mérettel változott a statika is, az eredetileg betervezett két pályalemezt a biztonságos kivitelezés érdekében egy 22 cm vastag pályaszerkezetben határoztuk meg. Így a feladat adott volt: a 2100 m2 felületű hűtőlemezét dilatációmentesen, egy egységként kellett kezelni.

A statikai méretezés során a nagy táblaméret és a közel 1:2 oldalarányok miatt nem volt elegendő önmagában a szálerősített beton, így a fibrillált HighGrade szálerősítés mellett alsó és felső acélháló is beépítésre került a jégpálya padlólemezébe, melyek egyidejűleg szolgálnak a gépészeti csövek rögzítésére is.

Hunland állattartó telep padlói és betonútjai – Egyre nagyobb teret hódít a mezőgazdasági létesítmények építése során a High-Grade fibrillált szál alkalmazása állattartótelepek, térbetonok, silótárolók, betonutak esetében. Fontos szempont, hogy nemcsak gazdaságilag, de műszakilag is kiváló megoldást tudunk kínálni a megrendelők részére. A betonvassal és acélszállal ellentétben a HighGrade szál nem korrodál, sav- és lúgálló, hosszú élettartamú.

noe-webNoé, a tiszai ökohajó beton alapteste – Noé alapja hat darab habosított polisztirol tömb, melyeket speciális Concrix makroszál erősítésű betonréteggel vettek körül. A lábazatnál vannak elhelyezve azok a tartályok, melyek a víz- és a szennyvíz tárolására szolgálnak.

Stettini kikötő térbetonja – A projekt érdekessége, hogy a rakpart cölöpökön nyugszik, és egy speciális, 31 tonnás járműpontszerű terhelését kellett figyelembe vennünk a tervezés során. Fontos kritérium volt a korrózióállóság, a rövid kivitelezési idő és a kedvező vasalási költség. A beton megerősítésére 3 kg/m3 Concrix makroszálat alkalmaztak.

wackerneuson webWacker Neuson gyártóüzem ipari padlója és térbetonja – 2011-ben készült el az üzem, ahol 40 000 m2 padlólemezt és 20 000 m2 térbetont készült el fibrillált szálerősítéssel. Az ágyazat Ev2 = 150 MPa volt talajstabilizációval, a padló vastagsága a gyártócsarnokon belül 22 cm, az alkalmazott betonminőség C30/37 volt. A HighGrade szál adagolása mindenhol 1 kg/m3.

SALEM GEORGES NEHME ELŐADÁSA

Salem-Georges-NehmeDr. Salem Georges Nehme okl. építőmérnök, betontechnológus, a BME egyetemi docense, „Térburkolatok és ipari padlók" című előadásában elmondta, hogy az ipari padlók helyes megtervezéséhez és főképp kivitelezéséhez elengedhetetlen a megfelelő betonreceptúra kiválasztása. Mivel az ipari padlót évtizedekre tervezzük, így fontos, hogy a megfelelő minőségű beton kerüljön beépítésre, aminek kiválasztása függ a padló használatától, környezeti hatásoktól.

Az alábbi kategóriák szerint tipizálhatjuk a padlókat:

  • strandard (leggyakoribb) ipari padló (fugavágással: 4–9 m)
  • vasalás nélküli ipari padlók
  • hagyományos vasalású ipari padlók
  • szálerősítéses ipari padlók
  • kéregerősítésű ipari padlók
  • műgyantabevonattal ellátott ipari padlók
  • nagy síkpontosságú (szupersík) ipari padlók
  • fugamentes ipari padlók
  • kültéri betonpadlók (térbetonok)

avers fiber highgrade szal varkert-webA betonpadló használatának meghatározása után már adott a feladat betontechnológiai oldalról, azaz ennek értelmében meghatározni a beton szilárdságát, a hajlító-húzószilárdságát, tapadó-húzószilárdságát, kopásállóságát, fagyállóságát, felület érdességét vagy más felületképzéssel való kompatibilitását, és fontos cél a repedési hajlam minimalizálása.

 

Fontos követelmények:
Az ipari padlók szilárdsága az esetek zömében C20/25 és C45/55 között változik, amit a tervezés során kell pontosan definiálni. Betontechnológiai oldalról fontos a hajlítóhúzó szilárdság > 4 N/mm2 és a tapadó-húzószilárdság > 1,5 N/mm2 értékeinek megléte.

A húzó- és hajlító-húzószilárdságot javítja a zúzott kő (bazalt, kavics, andezit) adalékanyag adagolása (5/12-es frakció). Kissé túltelített beton esetén nagyobb húzószilárdsággal tudunk számolni. Telített betont kell tervezni továbbá, ha habarcsfelúszás, ezzel együtt a zsugorodási repedés elkerülése a cél. Nagyon fontos ez esetben a homoktartalom pontos beállítása (h < 40 %).

BorgWarner ipari-padlo Avers-Fiber-webAbban az esetben, ha hiányzik a finomrésztartalom, akkor bazaltliszttel vagy mészkőliszttel kell megoldani a pótlását. A tapadó szilárdságot az agyag-iszap tartalom vagy a túlzott bedolgozás befolyásolja. Előfordulhat azonban, hogy nincs összefüggés a nyomószilárdság és a tapadó szilárdság között. (Nem biztos, hogy pl. a C30/37 jelű beton tapadószilárdsága nagyobb, mint 1,5 N/mm2.)

Hogyan érhető el a repedésmentesség? A zsugorodási repedések kiküszöbölése érdekében figyelembe kell venni a külső hatásokat (száradási repedések, fagy) és az összetételt (cement, adalékanyag, v/c és konzisztencia).

Ahogyan Dombi József mondta: „Sok homok, sok cement, sok víz, sok a probléma!" A túlzott bedolgozás és a gyenge utókezelés is veszélyes lehet, ezeket meg kell előzni annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki mikrorepedések. A korai zsugorodási repedések kialakulásának csökkentése (szinte teljes redukálása) elérhető az előzőekben említett hibalehetőségek elhárításával és mikroszálak alkalmazásával (pl. Aveeglass Optimo üvegszál).

Az ipari padlók betonreceptúrájának összeállításakor nagyon fontos szabály, hogy a v/c < 0,53 vágott fugás kivitel esetén, fugamentes padlóknál ez az érték v/c < 0,46! Ezzel összefüggésben kezelendő a beton konzisztenciája, ami számszerűsítve kr = 80–110 mm, a terülés mértéke max: 50-54 cm, de alapvetően az F3 konzisztencia a legmegfelelőbb ipari padló esetén. A konzisztenciát hatékony folyósító adalékszerekkel kell beállítani, hogy a pumpált beton easycrete tulajdonságú legyen. Az adalékszer 1-1,5 óra után elveszíti a hatását, így a beton járható, simítható lesz, és a teteje nem szárad ki. Természetesen a magasabb konzisztencia a kis péptartalom miatt okozhat szétosztályozódást. A repedések elkerülése érdekében fontos a vakhézagok elhelyezése, illetve a tábla méret/vastagság < 30 szabály betartása. A padlóvastagság 15-45 cm között legyen.

A kopásállóság, felületképzés és a fagyállóság is fontos szempontok lehetnek padlóbetonok esetén. Beltéri ipari padló esetén ki kell hangsúlyozni, hogy ipari padló esetén célszerű kihagyni a légbuborékképzőt, mivel a levegőtartalom bevitele itt a funkciót illetően hátrányt okoz (szilárdság, élettartam terén). A légbuborék képző használata a fagyállóság elérése érdekében javasolt.

A légtartalom a friss betonban 4-6% legyen. (6% feletti légtartalom a beton rugózásához vezet, és nehéz lesz a felületet a formasín magasságára beállítani.)

CSORBA GÁBOR ELŐADÁSA

Csorba-GaborA Betonmix Kft. ügyvezetője és az Esztrich és Ipari Padló Egyesület elnöke az iparipadlók lehetséges hibáiról beszélt, melyekkel igazságügyi szakértőként találkozott. Az „Ipari padlók hibái az igazságügyi építéstechnológiai szakértő szemével" című előadásában kitért a jogi szabályozásokra, melyek az építtetőt és építőt egyaránt védik.

Az objektív és kötelezően alkalmazandó szabályok a hatályban lévő törvények, rendeletek és egyéb szakmai előírások. Fontos tudni, hogy a szabványoktól, műszaki előírásoktól csak abban az esetben lehet eltérni, ha az abban leírtnál igazolhatóan jobb terméket állítunk elő. Továbbá léteznek objektív, de nem feltétlenül kötelezően alkalmazandó szabályok, melyektől saját felelősségre el lehet térni, de ez kockázattal járhat.

Ilyen szabályok például a műszaki irányelvek (írott) vagy szakmai szabályok (írott vagy íratlan). Az Esztrich és Ipari Padló Egyesület már nincsen messze attól, hogy kiadja az ipari padló építésére vonatkozó műszaki irányelvet.

Építési munkavégzésnél mindig kötelező az írásos szerződés, melybe hasznos beintegrálni olyan műszaki irányelvet, ami megalapozza a szakmaiságot, és minőségi garanciát biztosít. Továbbá fontosak a jegyzőkönyvek, emlékeztetők, építési naplóbejegyzések. Amennyiben az ipari padló készítése a teljesítés időpontjában nem felel meg a jogszabályban (szabványokban) vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak, akkor hibás teljesítésről beszélünk. Hibás teljesítés a szakszerűtlen kivitelezésből vagy hibás anyag beépítésből eredhet. Abban az esetben, ha a megrendelő adja az anyagot, és az hibás, akkor a kivitelező mentesül a szavatossági felelősség alól, ha a megrendelőt figyelmeztette.

Hibás teljesítés esetén a megrendelő javítást követelhet. (Elvileg követelhet cserét is, de csak abban az esetben, ha az nem jelent aránytalan többletköltséget a kötelezettnek.) Általában a felek megegyeznek a javításban, itt a cél az eredeti műszaki elvárással egyenértékű állapot elérése. Az árleszállítás is lehet a felek közti egyesség kérdése, ez főképp akkor lehetséges, ha nem javítható az elkészült produktum.

Fontos megjegyezni, hogy különbséget kell tenni az építési hiba, a természetes elhasználódás és a nem rendeltetésszerű használat között! Ebből adódóan az esetleges reklamáció során meg kell határozni, hogy az javítási kötelezettség vagy karbantartási szükség.

Egyre elterjedtebbek a látszóbetonok, padlók esetén a dekorpadlók. Itt fontos különbséget tenni az ipari padló és az esztétikai igényeket is kielégítő dekorpadló között. Ilyen jellegű beruházás esetén fokozottan szükséges a korrekt műszaki tartalom írásos meghatározása a későbbi viták elkerülése végett, mivel ha nincs mihez viszonyítani a késztermék minőségét, akkor az csak félreértésekhez vezethet a felek között.

Kapcsolódó cikk(ek):
Miért nem reped a padló? Vagy ha mégis, akkor miért? – I.

Abban az esetben, ha nincs megfelelően dokumentálva a folyamat, akkor bizonytalan lesz a felelősség megállapítása (terv, jegyzőkönyvek, mérési bizonylatok, műbizonylatok, építési napló). A hanyagság nagyon sokba kerülhet.

A garanciális feltételeket, így a garanciális időtartamot is a felek egymás közötti szerződésében foglaltak szabályozzák. Amennyiben ez nincs meghatározva, akkor a kötelező alkalmassági idő az ipari betonpadlókra vonatkozólag a jogszabály logikáját követve 5 év szavatossági időt ír elő. Vita esetén, a garancia ideje alatt a vállalkozónak kell bizonyítania, hogy az adott hiba nem tartozik a garancia körébe, azután megfordul a bizonyítási kényszer.

Néhány tipikus padlóhiba, melyeket minden esetben ki kell vizsgálni, de általánosságban az 1. táblázat szerint rendszerezhetők.

Tablazat-web

Az előadás második felében Csorba Gábor kitért arra is, hogy az ipari padló hibák oka lehet tervezésből, vagy ami jellemzőbb a tervezés hiányából adódó. Jellemző problémák továbbá az alépítményi hibák. Ez utóbbi utólagos vizsgálata körülményes, de nem lehetetlen. Egyik ilyen módszer a talajradar vizsgálat. A mérések során megállapítható, hogy hol vannak és milyen mértékűek az alépítményi anomáliák, pl. süllyedések, üregesedések. A radaros diagnosztika eredményei alapján pedig a javítás módját is ki lehet dolgozni.

 

Avers Fiber Kft.
www.avers.hu

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240