2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Tihany-kep1A megnövekedett turistaforgalom miatt szükségessé vált a Tihanyi Apátságban egy, a 21. századi igényeknek megfelelő fogadóközpont építése, amellyel megoldódott az az igény is, hogy a bencés szerzetesek mindennapi életét ne zavarják az ide látogatók.

Tihany a Balaton-part egyik leglátogatottabb települése, vonzereje fekvéséből, természeti adottságaiból, illetve az itt található bencés apátság történelmi és kulturális értékéből fakad. A turisztikai szezonban a Tihanyi Apátságot közel 200 000 turista látogatja meg. Az látogatók fogadása korábban az apátság épületében zajlott, annak minden infrastrukturális vonzatával. Ez nagyon zavarta a rend belső életét és nyugalmát, továbbá nagy igénybevételt jelentett a műemléki épületnek is. A turisták fogadása a 21. században már nemcsak a látnivalók bemutatását jelenti, hanem szükség van a mai kor technikai adottságait kihasználva az emberek kulturált kiszolgálására is. Ezen okok és következmények vizsgálata során született meg az elhatározás, hogy szükséges egy új turistafogadó központ. Ennek egy új, az apátságtól különálló épületnek kell lenni, amely a legmodernebb eszközökkel szolgálja ki az ide érkező vendégeket.

HELYSZÍN

A helyszín az ún. Csokonai Liget az apátság fákkal és cserjékkel telepített, kerti ösvényekkel kiépített, parkosított „kertje", ahol több szobor is található. Ezen a területen az építkezést megelőzően egy használaton kívüli kripta állt. A kriptában egy perjel, két szerzetes a rendből, valamint Baross Gábor néhai közlekedési miniszter özvegye voltak eltemetve. A kripta elbontása előtt a halottak maradványait exhumálták.

tihany-kep2ÉPÍTÉSZETI ÉS FUNKCIONÁLIS KIALAKÍTÁS

A turisztikai fogadóépület külsejének és belső tereinek megformálásával, az anyagok kiválasztásával a helyhez és helyzethez illő „pontosságra" törekedett a tervező. A tervezett épület az apátság szellemiségével szolgálja az ideérkező vendégeket, biztos hátteret ad a turisták kiszolgálásához. A domborzati lehetőségeket kihasználva a tervezett épület legnagyobb része a terepszint alatt helyezkedik el. A felszínen csak a bejárati épület jelenik meg.

Az alaprajz megformálásánál, a belső terek és helyiségek kialakításánál legfőbb cél az egyszerű és racionális közlekedési rendszer kialakítása volt. A bejárati üvegajtó az egész épület egyetlen nagy megnyitása, a bejárat helyét hangsúlyozza, ugyanakkor szervesen kapcsolja össze a belső teret a kinti világgal, a fogadóépületet az apátsággal.

tihany-kep6Az épület hossztengelyében két, markánsan elkülönülő részre osztható. A szélesebb fesztávú részben kaptak helyet a nagy látogatói létszámot befogadó közösségi terek. Az egyenes vonalú, három helyiséget tartalmazó térsorban kapott helyet az előtér, az előcsarnok és az előadóterem. A keskenyebb fesztávú és a közösségi térből oldalirányban nyíló térsor a kiszolgáló helyiségeket foglalja magába. Az előcsarnok tere már terepszint alatt található. Természetes megvilágításáról az információs pult előtt a mennyezetben kialakított 5 db felülvilágító gondoskodik. Az előcsarnok és előadóterem között alakították ki a technikai helyiségeket, ahonnan a vetítéshez és előadásokhoz szükséges hangosítás vezérelhető, a keverőpult felállítható, valamint egy tolmácsfülkéből a szinkronfordítás megoldható.

MEGJELENÉS, TÖMEGALAKÍTÁS

tihany-kep5Az épület homlokzatburkolata minden felületen helyszínen készített, lőtt műkő burkolat, csiszolt és dilatált felülettel. Másik különlegessége az egyszerűséget hangsúlyozó belső, nyersen maradó vasbeton felületek. A zavaró hangvisszaverődések elkerülése érdekében az előadóteremben akusztikai álmennyezet készült, hogy biztosított legyen a jó beszédérthetőség, valamint alkalmanként élő-zenei kamararendezvények esetén is kellően zengő legyen a tér. A padlóburkolat csúszásmentes és mattított műgyanta burkolat kétféle szürke színben a komplex akadálymentesítés előírásainak megfelelően.

Tihany-kep3MEGVALÓSÍTÁS

A kivitelezés jogát a Merkbau Kft. nyerte el közbeszerzés útján. A munkálatok 2010-ben, a turisztikai szezon végével, szeptemberben kezdődtek meg. A földmunkákat és közműépítést különös gondossággal, régészeti felügyelet mellett végezték. A létesítmény kiemelt turisztikai helyszínen található, ezért az építkezés ideje alatt is biztosítani kellett a turistaforgalom zavartalanságát. A szűk munkaterület és a szinte függőleges partfalak által határolt munkagödör tovább nehezítette a feladatot. Az anyagmozgatást az apátság mellé telepített toronydaruval oldották meg, amely akár a Balaton túloldaláról is látható volt. Az épület vasbeton szerkezetét a Merkbau Kft. saját fizikai állománya kivitelezte. Ez néhol 6–8 méter magas, egyoldali falzsaluzással készített, látszóbeton falat jelentett. A szerkezetépítés még a komolyabb tél beállta előtt elkészült, így a 2011-es év elején zavartalanul folytatódhattak a belsőépítészeti munkálatok.

tihany-kep4A fogadóépület föld alatti telepítésének köszönhetően fűtési és hűtőteljesítmény-szükséglete alacsony. Ezt 2 db levegő/víz hőszivattyús egység biztosítja, mely nyáron hűtőenergiát biztosít, télen pedig az alacsony hőmérsékletű padlófűtéshez és a légtechnikai fűtéshez szolgáltat fűtővizet. Az épületgépészeti berendezések telepítésénél figyelembe vették, hogy a gépek alacsony zajszintűek legyenek. A hőszivattyú kültéri telepítésénél a falak kialakítása zajelnyelő kivitelben készült. A befejező munkák során visszatöltötték az épület tetejére a földmunkák során kiemelt földet. Az épület határidőre, jó minőségben készült el. Az átadási ünnepségen a PORTA PACIS, azaz a BÉKE KAPUJA névre keresztelték.

Közreműködők

Építtető: Tihanyi Bencés Apátság –
Dr. Korzenszky Richárd perjel, Csizmazia Bulcsú

Tervező: CZITA Építész Iroda Kft. –
Czigány Tamás, Papp Róbert, Cseh András

Generálkivitelező:
MERKBAU Építő és Kereskedelmi Kft. – Katona Ferenc felelős műszaki vezető, Vértesaljai Ádám létesítményfelelős, Kiss Botond építésvezető

Lebonyolító: THERRA KFT. – Ther Antal

Az egész építkezést végigkísérte a szereplők – építtető, tervezők és kivitelezők – közötti kiváló együttműködés. Ennek köszönhetően, valamint a kiváló tervezésnek és a mesterséget magas fokon megvalósító kivitelezésnek elismeréseként az épület középület kategóriában 2015-ben ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ-ban részesült. Ez az építőipari kivitelezés szervezésének, irányításának és a munkavégzés színvonalas minőségének bizonyítéka.

HASZNÁLAT

Az épület átadása óta a fogadóépület folyamatosan rendezvények helyszíne és az egyéni látogatók fogadása is itt zajlik. Rendeztek itt már esküvőt, koncertet, konferenciát, sőt az apátsági templom közelmúltban történő belső felújítása alatt itt tartották a szentmiséket. Talán nem véletlenül tartották A BÉKE KAPUJÁBAN Nostra Aetate – Közös jövőnk – Közös felelősségünk címmel a zsidó- keresztény vallásközi konferenciát is, amelyen a Magyarországon működő egyházak képviselői szólaltak fel.

 

Merkbau-logoVértesaljai Ádám
okl. építőmérnök
www.merkbau.hu

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240