2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

kepNincs lemaradásban a Paks II beruházás, a magyar atomenergetikai szakemberek tudásáról pedig elismeréssel nyilatkoztak az erőmű két újabb blokkját építő Roszatom szakemberei a Moszkvában megrendezett Atomexpo nemzetközi kiállítás szakmai programjain.

Idén június 1–3. között 47 ország részvételével rendezték meg az atomenergia szakmai kiállítását, amelyen több mint 104 kiállító mutatkozott be, a különböző szakmai programokra pedig 2220-an regisztráltak.

Alekszander Kazarin, az Atomprojekt tervezővállalat vezérigazgatója, a nyomott vizes reaktor osztályvezetője úgy nyilatkozott magyar újságíróknak, hogy a Paks II beruházás típusengedélyi terveit jövő év júliusára kell elkészíteniük, amelyet a Paks II vállalatnak kell majd engedélyezésre beadnia a magyar hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

12 EZER KÖVETELMÉNY

A fővállalkozással megbízott Nyizsnyij Novgorod-i Mérnöki Iroda – a Roszatom leányvállalata – a szentpétervári Atomprojekt tervezető vállalatot bízta meg a Paks II beruházás tervdokumentációjának kidolgozásával. Alekszander Kazarin elmondta, hogy a tervezésnél figyelembe veszik a magyar fél által megfogalmazott több mint 12 ezer követelményt, amit az együttműködés jó példájának tart, mert ezek az információk pontosítják, segítik a tervezői munkát.

Intézetük tervezi a VVER 1200-as típusú atomerőmű blokkokat, amelyeket az orosz Leningrád II-es és a fehéroroszországi atomerőművekbe építenek be, és ilyet szánnak Paksra is.

A VVER 1200-as blokk a VVER 1000-es nyomott vizes blokk módosított változata, többlet passzív biztonsági rendszerekkel rendelkezik. A VVER 1200-as blokk megkapta már a típusengedélyt Oroszországban, Fehéroroszországban, és remélhetőleg hamarosan megkapja Finnországban, és vélhetően majd az engedélyezéskor Magyarországon is jóváhagyják – mondta Alekszander Kazarin.

PAKS II ELŐKÉSZÍTÉSE

Az Atomexpo nemzetközi sajtótájékoztatóján Szergej Kirijenk, az állami atomenergia konszern, a Roszatom vezérigazgatója újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy nagyon elégedettek a Paks II előkészítési munkájával, nincs lemaradás a beruházásban.

A Roszatom vezérigazgatója elismeréssel szólt a magyar szakemberek felkészültségéről, utalt arra, jelentős tapasztalattal rendelkeznek az atomerőmű közös üzemeltetése terén.

Az Atomexpo plenáris ülésén megvitatták az atomenergia jövőjét, biztonságát. A plenáris ülésen a felkért előadók között volt Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos is, aki hangsúlyozta, hogy Magyarország számára fontos az olcsó, biztonságos és tiszta atomenergia.

A kormánybiztos a plenáris ülésen beszámolt arról, hogy március–áprilisban Magyarországon a paksi atomerőmű közelében lévő 41 településen lakossági fórumot tartottak, ahol a helyiek kérdései nem elsősorban a biztonsággal, a hulladékokkal voltak kapcsolatosak, hanem az érdekelte őket, hogyan tudnak a Paks-II beruházás előnyeihez hozzáférni, hogyan lesznek majd munkahelyek, hogyan tud a régió és a lakosság fejlődni a projekt következtében.

Valerij Limarenko, a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda elnöke magyar újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy a Paks II beruházásnál a 40 százalékos magyar beszállítói arány szerződésben vállalt feltételeit teljesítik. Szerinte a tervezés, a beszerzés és az építés fázisában egyaránt számítani lehet magyar részvételre, beszállításra. Mint mondta: a fejlett magyar ipar képes lesz majd az erőműhöz termékeket szállítani, például szivattyút, a tervezés egy részét magyar szakemberekre bízzák, az építkezésen dolgozó 5-6 ezer ember háromnegyedét magyar szakemberek adhatják majd.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240