2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

01Az innovatív technológia alkalmazása új lehetőségeket jelent az épületfelméréseknél és a felújítások előkészítése során. Kizárhatjuk az emberi munkából fakadó pontatlanságokat, valamint jelentősen csökkennek a felmérés költségei és időtartama.

Lézerszkenner használatával egy ember akár néhány óra alatt be tudja szkennelni például egy társasház homlokzatát. A technológia alkalmazásával néhány nap alatt több ezer négyzetméteres csarnokok háromdimenziós feltérképezésére is lehetőség nyílik.

Az innovatív szolgáltatásunk alapja egy Leica márkájú lézerkamera, amely leginkább a földmérő kamerákhoz hasonlítható. A kamera lézersugarak segítségével tökéletesen képzi le, vagyis szkenneli a teret és annak minden részletét. Több millió pontból álló pontfelhőt állít elő, továbbá több száz fényképet készít, melyeket egy gömbpanoráma-képpé illeszt össze. A háromdimenziós tér hatalmas segítséget nyújt a tervezési folyamatokban, a kivitelezésnél és az ellenőrzések esetén is.

3D LÉZERSZKENNELÉS ÉS 3D TERVEZÉS

02A folyamat első fázisa a felmérés, melynek célja egy tökéletesen pontos leképzés a meghatározott térről vagy annak egy részletéről. A térszkenner lézersugarakat bocsát ki és a visszaverődés, valamint annak intenzitása alapján helyezi el a pontokat a térben. Ezekből a pontokból egy úgynevezett pontfelhőt állít össze, amely milliméterpontosan megegyezik a megvizsgált területtel. A pontok sűrűségét magunk határozhatjuk meg, ami jelentős tényező, mert ettől függ felmérésünk részletessége és pontossága. Különböző „felbontásokkal" dolgozhatunk, cégünk három alaplehetőséget kínál: alacsony, közepes és magas minőségű felmérés.

03Az 1. képen egy magas minőségű 3D-s pontfelhő látható. Itt a mérni kívánt épület belső tere nagynak minősíthető, így a távolságok miatt magas felbontást alkalmaztunk. Ez 60–360 millió pontot jelent. A műszer ezen felül 260 darab fényképet is készít, amelyekből egy 360° × 270°-os panorámaképet állít össze. A fényképek alapján a program képes a pontfelhőt színezni minden egyes ponthoz RGB színkoordinátát rendelve. Ilyen felbontás alkalmazásával az egy mérőállásból végzett szkennelés másfél órát vesz igénybe.

A tervezés az említett pontfelhő tervezőprogramba való importálásával kezdődik. Ez háromdimenziós valósághű leképzésként jelenik meg, amiben pontos méreteket vehetünk, tervezhetünk. Így hatékonyan, pontosan és gyorsan tudunk rendszereket visszamodellezni, meglévő homlokzatokat, falakat dokumentálni, lekövetni. Mivel a tervezés a felmérésen alapul, így ez is milliméterpontossággal végezhető el 04három dimenzióban. Ütközésvizsgálatot is végezhetünk, amely néhány kattintás után megmutatja, hogy például az adott helyiségben hol van eltérés a tervek és a valóság közt.

A technológia segítségével meg tudjuk vizsgálni az ellátórendszerek pozícióját az épületszerkezethez képest. Térfogat, légköbméter és egyéb egységek, méretek meghatározására is alkalmas (2–4. kép.)

LEHETŐSÉGEK ÉPÜLETFELÚJÍTÁSOK ESETÉN

Épületfelújítások esetén a lézerszkennelést már a tervezési fázis előtt célszerű elvégezni. Nagyon részletes felmérési dokumentációt készíthetünk a pontfelhőből, illetve pontosan megmérhetjük egy adott épület vagy épületszerkezet deformációját. Könnyen vizsgálhatóvá válik, hogy az épület az évek során milyen fizikai elváltozásokon ment keresztül. Sok esetben előfordul, hogy egy adott homlokzat a függőlegestől nagymértékben eltér, viszont ezek a problémák többnyire csak a kivitelezési fázisban merülnek fel. Az általunk is használt technológiának köszönhetően már a tervezési fázisban kiküszöbölhetünk olyan jellegű problémákat, amit legtöbbször a kivitelezők kénytelenek megoldani rögtönzött helyszíni megoldásokkal. Az ilyen jellegű korrigációk nemcsak a szakembereknek okoznak nehézséget, de szinte a legtöbb esetben többletköltségekkel jár, és a megoldások minősége sem éri el a kívánt minőséget.

05Előregyártott rendszerek szerelése közben van lehetőség pár centiméteres eltérések áthidalására, de tapasztalataink is azt mutatják, hogy előfordulnak ennél nagyobb elváltozások, amit szabad szemmel nem lehet megállapítani. Jelentősen javíthatjuk a tervezés minőségét egy pontosan elvégzett felméréssel. Bármikor bejárhatjuk a helyszíneket anélkül, hogy ismételten el kellene látogatnunk a tervezési területre. Ez különösen célszerű, ha a tervezés és a kivitelezés helyszíne között nagy a távolság.

Cégünk a lézerszkennelés mellett drónos felmérésekkel is foglalkozik, amelyet kültéri méréseknél, homlokzatoknál alkalmazunk, de műemlékek feltérképezésére is tökéletesen alkalmas. Az ilyen jellegű leképzések centiméterpontosak, tehát valamivel nagyobb a hibahatár, mint a lézerszkenner esetében. Az 5. képen a nádasladányi Nádasdykastélyról készült 3D modell látható.

Pár példa a 3D pontfelhő hasznosítására épületfelújításoknál

  • Süllyedésvizsgálat, tartók lehajlásának vizsgálata.
  • Épületszerkezetek vastagságát megállapíthatjuk az épület bármely keresztmetszetében, így pontosabb statikai és épületfizikai számításokat végezhetünk.
  • Szintmagasságokat milliméteres pontossággal mérhetünk, így egy új lépcső tervezése nagyobb pontossággal készülhet el.
  • Nyílászárók méreteinek dokumentálása irodai környezetben elvégezhető, így nincs szükség helyszíni konszignáció készítésére, mivel a valóság kerül rögzítésre. Meghatározható a hőszigetelendő felületek nagysága, így pontosabban kalkulálható a szükséges beépítendő anyag mennyisége.
  • Kivitelezés közben dokumentálhatjuk a rétegrendek helyes sorrendjét, illetve rögzíthetjük, hogy a tervezett réteg a teljes felületen és a meghatározott magasságig elkészült.
  • A felújítás végeztével, – ha szükséges – újabb szkennelés segítségével összehasonlítható a régi és az új pontfelhő, így milliméterpontosan vizsgálható például, hogy a hőszigetelés vastagsága eléri-e a kívánt vastagságot.

 

Sipos Máté
GLT Mérnökiroda Kft.
www.gltscan.hu

Keresés

mehi-banner-media 120x240