2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

B1-Eptech-2015-7-8-tartalomTARTALOM

  • A szakma hírei

JEGYZET

  • Hol vannak a jó szakemberek?

FÓKUSZ

SZERVEZÉS

MUNKAVÉDELEM

SZIGETELÉS

BETON

FAÉPÍTÉSZET

KIVITELEZÉS

IRÁNYTŰ

MŰEMLÉKVÉDELEM

 

01Az innovatív technológia alkalmazása új lehetőségeket jelent az épületfelméréseknél és a felújítások előkészítése során. Kizárhatjuk az emberi munkából fakadó pontatlanságokat, valamint jelentősen csökkennek a felmérés költségei és időtartama.

Lézerszkenner használatával egy ember akár néhány óra alatt be tudja szkennelni például egy társasház homlokzatát. A technológia alkalmazásával néhány nap alatt több ezer négyzetméteres csarnokok háromdimenziós feltérképezésére is lehetőség nyílik.

Bővebben...

Az építkezéseken történő anyagmozgatás nem kevés operációs költséget jelent, miközben az értékteremtés nem növekszik. Írásunkban az építési területek optimálishoz közelítő kialakítását vizsgáljuk az üzemi belső elrendezés logisztikai tervezése felől közelítve, egyúttal ajánlást adva az építési terület optimálishoz közelítő elrendezésére.

Az üzemi belső elrendezés tervezése a termelési logisztika mint intralogisztikai terület szegmensébe tartozik, amely a gyártásban részt vevő termelőberendezések, anyagok és munkaerő hatékony térbeli elhelyezésének kérdéseit és lehetőségeit vizsgálja.

Bővebben...

kep1-webBeterjesztették az Európai Parlament és a Tanács elé az Európai Unió új Rendeletét az egyéni védőeszközökről.

Az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztették az egyéni védőeszközökről szóló Rendelettervezetet az érvényben lévő 89/ 686/EGK irányelv módosításaként. Jelenleg az Európai Parlament Bizottságai által is megtárgyalt és a szövegszerű módosításokkal együtt kész jogszabálytervezet áll rendelkezésünkre, mely már csak az Európai Parlament jóváhagyására vár, tehát ezt az európai uniós rendeletet belátható időn belül minden tagállamban kötelezően alkalmazni kell.

Bővebben...

kep1-webE közlemény bemutatja, hogy a kerámiagömbös hőszigetelő festékek és hővédő bevonatok milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, és a termékismertetőkben közölt különleges hőtechnikai paramétereiket milyen módon lehet figyelembe venni az épületfizikai számításoknál.

A hőszigetelő festékek, melyeket a későbbiekben ismertetett tulajdonságuk alapján, célszerűbb hővédő vékonybevonatoknak nevezni, igen hatékony hőszigetelő képességüket a mikroméretű kerámiagömbök struktúrájának köszönhetik. Ezekben az anyagokban a hőtranszport-folyamatok a normális szerkezetű anyagokétól eltérő módon valósulnak meg. A kerámiagömbök felületének igen hatékony a hőreflexiós képessége, a gömbök nanostruktúrájú falszerkezetének igen nagy a hővezetési ellenállása, valamint a gömböket kitöltő alacsony nyomású gázanyagban minimális a konvekciós hőszállítás. Tekintettel arra, hogy a hővédő bevonatok hőszigetelő képességének fokozása, a vastagság növelésével nem arányos, és vastagságuk is korlátozott, így alkalmazásuk (1. kép) körültekintő tervezést és épületfizikai ellenőrző számításokat igényel.

Bővebben...

kep1-webIsmeri azt a kellemetlen hideg érzést, amit akkor érez, ha nekitámaszkodik a falnak? Megoldást jelenthet a JUPOL Thermo beltéri hőszigetelő festék a JUBOLIN Thermo kiegyenlítő anyaggal kombinálva, amely a melegség érzetét kelti.

A JUB kifejlesztett egy olyan Thermo rendszert*, amely melegségérzetet kelt, sőt alkalmazásával energiát takaríthatunk meg.

Bővebben...

PARLAMENT PARKOLO 3 webIgen kevés szó esik a beton teljesítőképességéről, pedig tulajdonképpen ezt áruljuk, ezt fizeti meg a vevő. Ha figyelmen kívül hagyjuk, a siker esetlegessé válik, amely a mai piaci körülmények között megengedhetetlen.

A teljesítőképesség fogalma magában foglalja a szilárdságot, a konzisztenciát, az eltarthatóságot, a bedolgozhatóságot, a szivattyúzhatóságot, szűrőbeton esetén pedig a vízáteresztő képességet, a vízzáróságot és a fagyállóságot. Tekintsük át, melyek a legfontosabb tényezők, amelyek a beton teljesítőképességét befolyásolják!

Bővebben...

A fa az egyik legősibb építőanyagunk és mivel megújuló, környezetbarát, ezért napjainkban is előszeretettel használjuk.

A faházak, faszerkezetek építése nem veszít a népszerűségéből, sőt világszerte egyre több tervező fordul ehhez az anyaghoz. Magyarországot ez a trend még nem sodorta magával, aminek gazdasági és szemléletbeli okai is vannak. Fából építeni, faanyagot használni külföldön igencsak „cool"-nak számít, ám idehaza még nem. Már lapunk korábbi számaiban is hírt adtunk róla, hogy többemeletes lakóépületeket, felhőkarcolókat terveznek és építenek fából. Kilencemeletes lakóház épült Londonban (Stadthaus, 24 Murray Grove, Hackney, tervező: Waugh Thistleton Architects) vagy Bécsben terveznek egy 84 méter magas, 24 emeletes iroda- és bérlakáskomplexumot (Seestadt Aspern, tervező: Rüdiger Lainer).

Bővebben...

kep-1A mezőgazdasági termelő üzemek megvalósítása éppen olyan szaktudást igényel, mint maga a mezőgazdasági termelés. Tervezőként, kivitelezőként nem csupán egy luxushotel megtervezésére lehetünk büszkék, de egy jól sikerült állattartó telep vagy terménytároló eredményeire is.

A Frisomat építészeknek szervezett szakmai napján Tóth Balázs építészmérnök előadásában hangzott el a fenti megállapítás, ami teljes mértékben kifejezi a Frisomat szakmai csapatának tervezőket, kivitelezőket támogató gyakorlatát.

Bővebben...

kep-1-web

MI AZ AZ AQUAFIRE®?

Az AquaFire® rendkívül könnyű, kiválóan szigetelő, a piacon kapható legkönnyebben vágható cementlap, szálerősítéssel. Egyszerű és könnyen alkalmazható szárazépítési rendszer. Biztonságos, a piacon egyedülálló para - méterekkel rendelkezik.

A szálerősítésű cement burkolóelemekkel szemben felállított termékkövetelmények és vizsgálati módszereknek (MSZ EN 12467:2005) megfelelően egységesen A kategóriába sorolható.

Bővebben...

Keresés

mehi-banner-media 120x240