2023. március 28., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

DSC 0375-webÚjabb KKV-s fejlesztés valósult meg Lindab csarnokkal. A projekt részleteiről Mátra György, a Komfort Kontroll Kft. ügyvezetője számol be.

Milyen célra épült a csarnok?

Egy internetes áruház háttérbázisaként működik majd. Lesz raktár, ún. előkészítő rész, de bemutatóteremként is funkcionál. Természetesen olyan helyiségeket is kialakítottunk, amelyek a fentiekben felsoroltakhoz köthetők, azaz irodák, tárgyaló, illetve a személyzet számára mosdók és egy kisebb konyha.

Jellemzés a számok tükrében?

Az alapterülete 600 négyzetméter. Egy 20 méter × 30 méteres téglalap alakot ad ki. A homlokzat 3,5 méter, a gerinc pedig 6 méter magas. Ezek a belső méretek tették lehetővé, hogy pl. a tárgyalót és az irodákat egy galérián helyezzük el, így is növelve a raktárra szánt terület méretét.

DSC 0395-webAz épületben folyó munka jellegéből következik, hogy az épület hőszigetelt.

A hőszigetelést a rendszert szállító Lindab szendvicspaneljeiből oldottuk meg. Ennek az a lényege, hogy két ún. acéllemez – vagy ahogyan a szakzsargonban mondják –, fegyverzet fogja közre a hőszigetelő anyagot. Mi a PIR habos szendvicspanelt választottuk. Ezek vannak a homlokzaton és a tetőn is.

Miért könnyűszerkezet, és miért pont a Lindab?

Mivel épületgépészettel foglalkozunk, jó munkakapcsolatot alakítottunk ki a Lindab légtechnikával foglalkozó munkatársaival. Ők ismertettek meg az ún. Profil üzletágukkal, amely könnyűszerkezetes csarnokrendszereket gyárt a több ezer négyzetméteresektől egészen a garázsnak valókig.

Megtudtuk azt is, hogy biatorbágyi gyárukban a rendelkezésükre bocsátott tervek alapján – természetesen a saját statikai fejlesztéseiket, megoldásaikat is integrálva – teljesen egyedi csarnokot tudnak építeni a számunkra.

Teljesen egyedi csarnokot? Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen világcég típusokban és sémákban gondolkodik.

DSC 0404-webEnnél többről van szó! Rendszerekben gondolkodnak. Elemek, statikai megoldások, illesztési technológiák, kiegészítők igen szofisztikált rendszerében. Engem, mint műszaki szakembert pont az ragadott meg a legjobban, hogy olyan unikális csarnokot kapok, amely mégis ízig-vérig egy Lindab termék.

A megrendelő ilyenkor biztonságban érezheti magát, hiszen tudja, hogy a fő tartó gerendától a legapróbb csavarig igen kiváló svédacél alapanyagból készült, tűzihorganyzott és tökéletesen kompatibilis alkatrészekből építkezik. Ráadásul olyanokból, amelyek rendelkeznek az előírásoknak megfelelő minőségi, tűzvédelmi tanúsítványokkal. És az sem elhanyagolható tényező, hogy egy hazai gyártóbázissal rendelkező céggel kapcsolatban sokkal nagyobb valószínűséggel érvényesíthetők a garanciák is.

Az elmondottakból talán arra a kérdésre is kiolvasható a válasz, hogy miért könnyűszerkezet. Az acél alapanyagok könnyűek és igen magas fokon előregyártottak. Szállításuk tehát olcsóbb. Összeszerelésük – a száraz szerelési technológiának köszönhetően – sokkal gyorsabb és tisztább, mint ha hagyományos anyagokat használtunk volna.

Ezt személyesen is igazolni tudom, mert a kivitelezési útmutatók pontosságának, áttekinthetőségének, a leszállított elemek egyértelmű jelölésének és a Lindab tanácsadói folyamatos segítségének köszönhetően magunk is el tudtuk végezni a kivitelezést.

 

www.lindab.hu

Keresés

mehi-banner-media 120x240