2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

DSC 0248-webAmikor az építész úgy alkotja meg magát a stadiont, ahogyan a nézők a futballt látni akarják: hullámzóan, izgalmasan. A 3500 férőhelyes emblematikus aréna építkezésén a MEVA zsalurendszereinek 9 különböző típusát használták.

A Pancho Aréna kivitelezése Makovecz Imre tervei alapján indult; a Mester halála után a munkát Dobrosi Tamás fejezte be. Makovecz jellegzetes építészeti stílusa az épület formájában és az anyaghasználatban egyaránt megjelenik. Nem lehetett kétséges, hogy a terveiben szereplő látványos formavilágot a betonelemeknek is tükrözniük kell. Ennek megalkotásához a MEVA zsalurendszerei voltak a legalkalmasabbak.

DSC 0440-webAz anyagválasztás során egyértelművé vált, hogy a MEVA zsalurendszerei alkalmazkodnak a megaberuházás legkülönbözőbb zsaluzási igényéhez. A stadion modern, könnyed és különleges megjelenése mellett a hatalmas vasbetonszerkezetek és falak készítése sem állította megoldhatatlan kihívás elé a céget, mindenre volt megoldás. Végül összesen 9-féle MEVA zsalutípus alkalmazásával készült el a szerkezet: az AluStar, StarTec, Mammut falzsalukat, CaroFalt pillérzsalut, MevaDec födémzsalurendszert, MevaFlex födémzsalut, STB 450-es támasztóbakot, MEP tartóállványt, illetve az MTT lépcsőtornyot is bevetették a MEVA mérnökei. Lássuk, hogyan állt össze a nem mindennapi Pancho Aréna a MEVA műszaki megoldásainak alkalmazásával!

MAGAS LABDA VOLT, DE A MEVA LECSAPTA!

IMG 0340-webAz arénában összesen 28 000 négyzetméternyi falat zsaluztak, 20-60 centiméteres vastagságig. A két föld alatti szint 3,70 méter magas falainak zsaluzásához magasított StarTec és Mammut falzsalut használtak, részben STB 450-es egyoldali bakokkal megtámasztva. A különösen strapabíró és nagy teherbírású univerzális StarTec falzsaluval 20-30 méteres falszakaszokat betonoztak egy öntéssel. Az alsó szinteken összesen 17 000 négyzetméternyi födémet állítottak elő 1200 négyzetméter MevaDec ejtőfejes födémzsaluval, amely egy rendszeren belül akár három födémzsaluzási módszer megvalósítását is lehetővé teszi és még daruzást sem igényel. A betonozás 600 négyzetméteres ütemekben történt három napos kizsaluzási idővel. A MevaDec rendszer raszterfüggetlen, és az elemek is jól kombinálhatóak egymással.

A stadion földszintjének ferde födéméhez – mely egyben a szurkolók lelátója is – a MevaFlex fatartós födémzsalut alkalmazták saját zsaluhéj felhasználásával. Ez a födémzsalu a H20-as fatartókkal és a keresztfejes támaszokkal különleges terhelési esetekben, illetve tetszőleges födémvastagság esetén is ideális választás.

KÖRNYEZETBARÁT LÁTVÁNYBETON-MINŐSÉG A STADION FALAIN

DSC 0262-webA földszint látványbeton minőségben készített falaihoz zsaluhéjat választottak, melyet a MEVA WTS20 fatartós falzsaluzatára rögzítettek. Az eredmény az építész által előírt látványbeton felület. A látványbeton vagy látszóbeton felületek kialakításához a megfelelő betonminőségen túl a korszerű zsalutechnikai megoldás, valamint a MEVA által forgalmazott 100%-ban famentes, számtalanszor újrahasznosítható, MEVA műanyag zsaluhéj a legalkalmasabb. A MEVA műanyag zsaluhéj alkalmazásának gazdasági előnyei mellett egyre több beruházó számára az újrahasznosíthatósági, azaz környezetvédelmi szempontok is fontossá válnak.

A MEVA műanyag zsaluhéj bármilyen formára alakítható, de ami talán legalább ennyire lényeges, hogy az esetlegesen keletkező felületi sérülések, szegnyomok saját anyagával azonnal javíthatóak. Különleges kopásállósága lévén – javítás nélkül is – élettartama akár 20-szor nagyobb, mint a hagyományos zsaluhéjnak. Éppen ezért ezzel a környezetkímélő zsalutechnológiai megoldással egy-egy nagyobb volumenű monolit szerkezetet is magában foglaló beruházás zsaluzásához nem szükséges nagy mennyiségű faanyag felhasználása.

SZOKATLAN MEGOLDÁS NEHEZÍTETT PÁLYÁN

A stadionban található 60 × 60 centiméteres keresztmetszetű pillérek a nyitható és gurítható CaroFalt pillérzsaluval készültek, azonban a tetőszerkezetet tartó összetett alakú pillérek kivitelezéséhez egy acélgyártó által elkészített egyedi zsaluzatot alkalmaztak.

Az arénatribün fa tetőszerkezete az építés során végig statikailag méretezett alátámasztást kapott. A megoldást a MEP állványtornyok jelentették, amelyek sokoldalúan alkalmazhatóak födémzsaluk, zsaluasztalok, alulbordák vagy előre gyártott részegységek alátámasztására 1,85 métertől akár 21 méternél nagyobb magasságokban is. Az alátámasztásokat (melyek a keleti homlokzaton 20 méter, a nyugati homlokzaton 24 méter magasak), a vízszintes irányú szélterhelés és a nagy terheket jelentő fatartók önsúlya miatt R630-as oldaltámaszokkal és feszített acél hevederekkel a kész vasbeton szerkezethez rögzítették.

Szokatlan megoldást követelt a nyugati lelátóoldal szerelése, hiszen ezen a részen a munkálatok közben a játékteret elkezdték füvesíteni. A MEP állványtornyokat nem lehetett pályára állítani, kizárólag a tribünön lehetett felépíteni, azonban nem volt elég a mélység a játéktér fölé benyúló fatartók alátámasztásához. Megoldásként a kivitelezők a tribünre felállított állványtornyokra a pálya fölé benyúló, 2,2 méter mély konzolos tornyokat rögzítettek. A teher levezetése a konzolos állványrészekről támaszcsatlakozókkal és oldaltámaszokkal történt.

A 3500 férőhelyes Pancho Stadion 2014 óta várja a sportolókat és a szurkolókat Felcsúton, a MEVA zsalurendszereivel épült tartós és biztonságos arénában.

 

A MEVA zsalurendszereiről és projektjeiről további információk olvashatók: www.meva.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240