2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A debreceni főpályaudvar fejlesztésére kötött együttműködési megállapodást október 5-én a debreceni önkormányzat és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. Papp László polgármester a város története egyik legnagyobb beruházásának nevezte a 21 milliárd forint európai uniós és hazai támogatottságú fejlesztést, amelynek során a vasúti pályaudvarnál föld alatt vezetik át a 4-es számú főút nyomvonalát, és föld alá helyezik a 20 ezer négyzetméteres autóbusz pályaudvart.

A kivitelezési munkák jövő tavasszal kezdődnek, az új debreceni főpályaudvar átadására 2019-ben kerül sor - jelezte Nagy Róbert Attila, a NIF Zrt. vezérigazgatója.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a budapesti Kelenföldi pályaudvar fejlesztése után a debreceni főpályaudvar a második kezdődő intermodális közlekedési beruházás az országban, de előkészületben vannak hasonló fejlesztések Nyíregyházán, Kaposváron, Miskolcon, Tatabányán, Egerben és Székesfehérváron is, amelyekhez a kormány biztosítja a forrásokat. Hozzátette, hogy megújul a 100-as vasútvonal Püspökladány-Debrecen-Apafa között, s e két közlekedési fejlesztés komoly hozzájárulás Debrecen versenyképességének növeléséhez.

Papp László polgármester kifejtette: az új főpályaudvar koncepciója illeszkedik Debrecen terveibe, hogy a régió meghatározó nagyvárosa legyen. Ennek fontos feltétele, hogy a város megközelíthetősége átlagon felüli legyen. Hozzátette: a pályaudvar térsége Debrecen legforgalmasabb csomópontja, s a forgalom várhatóan nő az elkövetkező években, de a most aláírt fejlesztés eredményeként ezt a környékbeliek nem fogják érzékelni.

 

 

Forrás: kormany.hu/MTI

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240