2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

 ok kulso nappal panoramakep 2Gyömrő városközpontjában felépült egy olyan vonzó, a közösség számára nyitott, egyben példát adó környezettudatos épület, amely az építészet legújabb innovációit tartalmazza, és igazodik a kisvárosi léptékhez.

Három takarékszövetkezet egyesülésével 2012-ben létrejött a PÁTRIA Takarékszövetkezet, mely ezzel az ország egyik legnagyobb takarékszövetkezetévé vált. A megújulással nemcsak formális változások zajlottak le a szervezetben, hanem a pénzintézet a 21. század fejlődési irányt követve új, természetközeli, környezettudatos „zöld" szemléletet és támogatáspolitikát hirdetett meg. Ezt a szemléletet szándékozott közvetíteni arculatában is, amelynek emblematikus alappillére lett a takarékszövetkezet új székháza.

Az épület elnyerte „Pest Megye Önkormányzata Építészeti Nívódíja 2014." II. helyezését középületek kategóriában, továbbá „Az Év beltéri zöldfala 2014" díjat.

Fenntartható fejlődés

A tervezésre kiírt meghívásos építészeti pályázatot követően a terveket a nyertes A.D.U. Építész Iroda Kft. mint generáltervező készítette, vezető tervező G. Gács Mária. A megvalósítás társkivitelezésben készült, melynek irányítója a beruházást szervező Anpex Kft., vezetője Biczó József. A kivitelezőket versenyeztetés útján, elsősorban a PÁTRIA Takarék ügyfelei közül választották ki.

A főbb tevékenységeket, a szerkezetépítést és a gépészeti kivitelezést a Thermik Plus Kft. végezte.

Építészeti és városfejlesztési koncepció

Az építési terület Gyömrő egyik fő utcája és a vele párhuzamos lakóutca közötti átmenő telek (1. ábra). A csatlakozó telkeken a településközpontban ma megengedett beépítési magasságot elérő, részben azt meghaladó, meglehetősen heterogén épületek állnak.

kozteruletek

A tervezést végigkísérő legfontosabb szempontok között volt, hogy az új épület igazodjék a környezet meglévő struktúrájához, az értékes növényzet megmaradjon, a lehető legnagyobb összefüggő zöldfelület alakuljon ki, és az épület tereit vizuálisan még tovább növeljük. A beépítés fő tömbje, főbejárata – az építtető kifejezett kérésére – a csöndesebb Petőfi utcára fordul, vonalával a megmaradó hatalmas, a vezetői tömb irodáiba „beköszönő" fenyőkhöz igazítva. Az oldalhatár mentén végigfutó irodai tömb – a már meglévő középületek példáját követve – visszahúzott térfalat képez a Táncsics utcán. A két épületegységet üveg átrium köti össze. A kert az üvegfalon át szinte beszalad az átriumba, folytatódik ott a zöldfalban, tavának vízcsöppjeit érzékeljük az átrium egyedi világításában. A kint és bent teljes egysége jött létre. Az épület mindkét utca felől megközelíthető, a belső kert átjárható. Területén jelentős gesztussal helyet ad a közösségnek: a Táncsics utcán sétálókat beinvitálja és marasztalja az ökojátszótéren és árnyas pihenőhelyen.

kulso reszlet DSC07412

Az üvegátriumnak többes célja van: a kisvárosi léptékhez igazítva osztja a nagy épülettömeget, transzparenssé teszi az épületet, eleganciát, nagyvonalúságot biztosít, a belső kert folytatása a tömör oldalfalán kialakított zöldfallal, növeli az épület homlokzati felületét, azaz a megnyitási lehetőséget, hiszen üveg tetejével és oldalfalaival természetes világítást biztosít a ráfordított helyiségeknek. Nem elhanyagolható a szerepe az IMG 7498 modenergiafelhasználás területén, hiszen hőcsapdaként működik, a szellőző hálózatba kötve hűtő-fűtő energiát biztosít.

A tömbök az átrium nyitottságával szemben kívülről zártak, „tömörek", a belső felnyitott homlokzatukon a „vertikális kert" gyönyörködtet, kedvezőbb mikroklímát biztosít, a végtelen kert látszatát keltve.

Funkcionális elrendezés

atrium P1060285Az épületegyüttes átriumhoz csatlakozó két tömbje az igazgatóság és az irodatömb. A pinceszinten kiszolgáló funkciók, épületgépészeti terek, valamint a parkoló kaptak helyet. Az épület teljes nettó területe 2315,68 négyzetméter.

A dolgozók komfortérzete, jó munkahelyi közérzete rendkívül fontos, értékteremtő, ezért pihenést szolgáló, rekreációt biztosító helyiségek is kerültek az épületbe, akadálymentes kialakítással.

atrium P1050974A két irányból átjárható és több irányból átlátható előcsarnokhoz és átriumhoz kapcsolódnak a tárgyalók. A földszinti nagyterem a városi közösség számára is nyitott. A kettős légterű átrium galériájáról érhető el az igazgatóság, ahol az irodák egy reprezentatív, felülvilágított központi térhez kapcsoltak, szellősen, áttekinthetően, az együttdolgozás feltételeit kiválóan megteremtve. Az emeleten a két tömböt az átriumban futó üveghíd köti össze.

Szerkezeti kialakítás, alkalmazott anyagok

A mindenkori rugalmas térszervezés lehetősége egy irodaépületnek nagy értéke. A tervezett szerkezeti elemek elhelyezése maximális flexibilitást biztosít, a pillérek és faltestek a felettük lévő födémekkel együtt „Vierendeel" szerkezetet alkotnak, így biztosítva a lehető legnagyobb egybefüggő tereket, melyek felosztása szerelt válaszfalakkal történt (2–3. ábra).

modell 2lepcso kivaltas

Az épület pinceszintjén az épület két elvi tömbre bontott, a fűtetlen parkolóra és a fűtött pinceszintre. Az alacsony energiafelhasználás érdekében a fűtött tömböket teljes hőszigetelő burok veszi körbe.

atrium P1050988P1060583 mod

A „hőhídmentességet" a vertikális szerkezetek hőszigetelése, illetve csillapító hőszigetelő szakaszok biztosítják, a szerkezetben a szükséges helyeken hőhídmegszakító elemek elhelyezésével.

DSC08003Az alacsony energiaszintűre tervezett épülethomlokzatkialakításánál alapkövetelménynek tekintettük az átszellőztetett burkolati rendszer megépítését. A nyílászárók elé az épületfelügyeleti rendszerbe kötött árnyékolók kerültek, melyek az épület energiaháztartását jelentősen javítják.

Az épületen, az épületben és környezetében természetes anyagok használatára törekedtünk, úgymint kő, fa, laminált parketta. A fedés anyaga fémlemez.

A garázslehajtó vasbeton falain a természetet idézően zsalumatricával készült „nádlenyomat" látható. Az anyagok a teljes épületben átfolynak a térelhatárolásokon, a külső burkolat anyaga áthatol az üvegeken. A fal- és padlóburkolatok megegyeznek a kül- és beltérben.

Innovatív műszaki megoldások

Célunk, hogy passzívház közeli épületet hozzunk létre, megvalósult. Energetikai mutatói kiválóak, minősítése A+. A teljes hőszigetelő burokba épített épület közműellátása megújuló energiaforrás felhasználására épül, geotermikus energiával, padlófűtéssel, fal- és mennyezetfűtéssel- hűtéssel. A csapadékvíz szikkasztásra, gyűjtésre kerül. A locsolás az épület melletti fúrt kút vizével történik, automatikus, vízszál-megszakításos átkapcsolási lehetőséggel a hálózati vízre. A melegvizet a talajhő/víz üzemű hőszivattyú biztosítja.

DSC05936Az átrium az energiagazdálkodás szempontjából jelentős elem, fűt-hűt. Az épület valamennyi gépészeti és elektromos rendszerét igyekeztünk úgy megtervezni és kiépíteni, hogy azok a mai kornak megfelelő, korszerű technikát képviseljenek, hosszú távon környezet-kímélő, gazdaságos üzemeltethetést biztosítsanak.

A tetőkön 195 négyzetméter területű, 120 db, közvetlenül a héjalásba integrálható fotovoltaikus elemet helyeztünk el. 22 db 100 méteres talajszondát is telepítettünk, ugyanis az épület fűtéséhez nem használunk gázt.

Gacs talajszondaGacs talajszondafuras

 

Épületfelügyeleti rendszert is kiépítettünk, ami a hőszivattyúk, klímák, légkezelők vezérlését, a közösségi világítások kapcsolását (jelenlétérzékelők) vezérli. A rendszer megteremti a napenergia rendszer portán lévő kijelzése és a pinceszinten kiépített felügyeleti szekrény közötti kommunikációt, valamint fogadja a tűzés vagyonvédelmi rendszer vészjelzéseit, vezérli az árnyékoló rendszer égtáj- és időjárás szerinti programozását. Időjárástól, napszaktól függően és akár programozhatóan vezérli rendszereinket. Meghibásodás esetén riasztást küld.

Az épületfelügyeleti rendszerrel tehát minden gépészeti és elektromos rendszer automatizált, így a legkedvezőbb hatásfokon üzemeltethető. Ennek hatására csak annyi energiát használunk, ami pont elegendő az épület ellátáshoz, nincs és nem is lehet pazarlás.

 

G. Gács Mária
okl. építészmérnök
vezető tervező

 

ADU logo negyzet csak-aduTAK logo CMYK PATRIAAnpex-logoTHERMIK-PLUS-LOGO1-2013

 

Építtető: PÁTRIA Takarékszövetkezet

TERVEZÉS

Generáltervezés, építészet: A.D.U. Építész Iroda Kft.G. Gács Mária vezető tervező; Gajdos Gergő, Dr. Fiala István, Gajdos István, Beretvás Krisztián
Tartószerkezet: Obemayer Kft.Obermayer Éva, Tatai Erika, Sitkei Zoltán
Gépészet: PPR Plan Kft.Pavlics György
Elektromos tervezés: Kósa László ev., Farkas Anikó
Tűzvédelem: Stone Fire Kft.Hatlaczki József
Közlekedés: Út-Teszt Kft.Tóth Csaba

KIVITELEZÉS, TÁRSVÁLLALKOZÁS

Beruházásszervező: Anpex Kft.
Létesítményfelelős: Biczó József
Alapozás földmunkája, ágyazatok: ÁR–LA Magyarország Kft.
Szerkezetépítés: Thermik Plus Kft.
Tetőfedés és bádogos anyag: ArcelorMittal
Acélszerkezetek: BuxBau Kft.
Tetőfedés: BuxBau Kft.
Vakolatok: LángBau Kft.
Aljzatkészítés: Diagral Esztrich Kft.
Homlokzat- és belső padló burkolás: ÉP-KŐ Kft.
Szárazépítés és felületképzés: Czibolya Kft.
Homlokzati nyílászárók, üvegtető: ALUKOL Kft.
Belső nyílászárók: Árkossy Kft.
Belső üvegfalak: GMB Stúdió Kft.
Lakatos szerkezetek: K-Royal Kft.
Üveghíd és korlátok: Orosházaglas Kft.
Melegburkolatok: Szilkrisz Kft.
Szigetelési munkák: ISO-General Kft.
Felvonó: OTIS Kft.
Erős- és gyengeáramú szerelés: Fluxus Kft.
Épületgépészet: Thermik Plus Kft.
Kertépítés: Bíró Kert Kft.
Zöldfal: Green Fortune Kft.
Út- és járdaépítés: Örökzöld Forrás Bt.
Világítástechnika: Rio Lámpastúdió Kft.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240