2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1Persze nem a magtár miatt lesz jó minőségű a termés, de ha a vállalkozónak van tároló kapacitása – ráadásul olyan, ahol a gabona sokáig biztonságban van –, akkor nincs kiszolgáltatva a felvásárlóknak.

Orbán István, aki a poroszlói határban műveli földjeit, éppen ezért építtetett könnyűszerkezetes Lindab csarnokot a Bavas Bau Kft.-vel. A csarnok műszaki tulajdonságairól a kivitelező cég vezetőjét, Bagdán Ákost kérdeztük.

– Miért volt szükség az építkezésre?

Bagdán Ákos: – Igaz, hogy csupán egy családi vállalkozásról van szó, de az a négyszáz hektár, ahol a megrendelőm búzát, napraforgót, kukoricát és repcét termel, rendre olyan mennyiségeket hozott, ami az addig meglévő magtáraikba már nem fért, ezért bővíteniük kellett a kapacitásukat. A könnyűszerkezetes csarnokban most addig tárolhatják a gabonát, amíg a megfelelő áron nem lehet értékesíteni.

– Most az adatok tükrében nézzük meg, milyen csarnok is épült Poroszlón!

kep2B. Á.: – Ez egy 30 méter hosszú, 20 méter fesztávolságú, azaz 600 m2 alapterületű csarnok. A gerincmagassága kilenc méter, a vállmagassága hat méter. Mivel a gabonatárolók falára jelentős oldalirányú nyomóerők hatnak, természetesen három méter magasságban vasbeton támfalat húztunk fel. Az elsődleges tartószerkezetet a Bavas Bau gyártotta, az ún. másodlagos tartószerkezet kialakításához használt Z szelemeneket, a Lindab Rainline ereszcsatorna rendszert, a kiegészítő alkatrészeket, csavarokat és – természetesen – a trapézlemezeket pedig a Lindab szállította. Az utóbbiakból a homlokzatra és a hatalmas (hat méter széles öt méter magas) ún. úszókapukra az LVP 20/0,5-öst, a tetőre pedig a vízorros illesztéssel ellátott LTP35/0,5-öst használtuk. Ezek nagy szilárdságú, mindkét oldalukon fémes bevonattal ellátott, tűzihorganyzott acéllemezek. A tartósságukat, a környezeti hatásoknak való ellenállásukat mindezeken túl egy műanyag bevonat is garantálja. A különböző összetételű és vastagságú bevonati rendszerek az egyes termékekhez eltérő bevonattal állnak rendelkezésre, azaz a Classic és a Premium típusokból lehet választani.

– Ilyen „vegyes" csarnok esetén nem adódnak kompatibilitási problémák?

B. Á.: – Szó sincs róla. Ennek két oka van. A Lindab egyrészt olyan komplex rendszereket gyárt, amelyek gyakran már meglévő épületrészekhez is illeszthetők – gondoljunk csak egy tető ráépítésre vagy egy tetőcserére. Másrészt a mi statikus tervezőink az első pillanattól együtt dolgoznak a Lindab szakértőivel – a konzultációk folyamatosak. Az általunk elképzelt szerkezeti gyártmányok tehát már a tervezőasztalon összesimulnak a Lindab termékeivel. Az építészmérnökök dolgát egyébként nagyban megkönnyítik a cég által biztosított szoftveres alkalmazások. Ott van például a Lindab Structural Designer, ami egy statikai tervezőszoftver szelemenek, falprofilok, tetőprofilok (trapézlemezek), másodlagos teherviselő és burkolati elemek tervezéséhez. Az ArchiCAD építészprogramhoz pedig egy komplett Lindab termékkönyvtár áll rendelkezésre.

– Egy magtár legyen száraz! Poroszlón milyen technológiával oldották meg a terményekből felszálló pára kicsapódását és visszacsöpögését?

kep3B. Á.: – Egy olyan szigeteletlen – szaknyelven szólva –, hideg csarnok esetében, mint amiről most beszélgetünk, valóban fontos számolnunk a kondenzáció, azaz a páralecsapódás jelenségével. Ez a probléma viszont kiküszöbölhető a Lindab páramentesítő filcbevonattal. Ez a réteg átmenetileg megköti a párát, ami innen elpárolog. Ebben az esetben elengedhetetlen a helyiség megfelelő szellőztetése, mert így nem csepeg le a víz tető alatt tárolt anyagokra. És ha már a tetőnél tartunk, meg kell említenem még, hogy a Lindab minden tetőburkolati rendszeréhez részletmegoldásokat is kínál: pontszerű és sávos felülvilágítók beépítéséhez, tetőáttörésekhez és tető biztonsági elemekhez egyaránt. Igaz, hogy ebben az esetben nem volt rá szükség, de például más mezőgazdasági alkalmazásoknál – mondjuk, istállók esetében – nagyon hasznos lehet a természetes fény beáramlása – már csak az energiamegtakarítás miatt is.

– Mióta dolgozik a svéd cég anyagaival?

B. Á.: – A kínálatukat már nagyon régóta ismerem. Kiváló, tartós svédacél alapanyagú, tűzihorganyzott, rozsdaálló, prémium árukkal voltak jelen a magyar piacon a megjelenésük óta. A 2008-as válság idején úgy éreztem, hogy az áraik mérséklődtek. Véleményem szerint akkoriban egy olyan árszint alakult ki a Lindabnál, ami egy professzionális kivitelező számára nem kínálhatott más alternatívát.

kep4– Tényleg ennyire olcsóak lennének a Lindab termékei?

B. Á.: – Én inkább az ár-érték arány felől közelíteném meg a kérdést: „mit kapunk a pénzünkért?". A Lindab tűzihorganyzott svédacél alapanyagokból dolgozik. A burkolati lemezeik – a már említett – speciális bevonattal vannak ellátva, amelyeknek egyébként a jelentős színválaszték is köszönhető. A termékeik tökéletesen rozsdaállóak, mechanikailag igen szilárdak, ezért igen tartósak. Nagy ráfordításokat felemésztő karbantartást nem igényelnek. A gyáruk Biatorbágyon van, tehát a hosszú évtizedekre (akár 20-30 évre) adott garanciák bármikor érvényesíthetőek. Rendszereik elemei a gerendázattól a csatornarendszerig tökéletesen kompatibilisek és műszaki, statikai, biztonsági szempontból bevizsgáltak. Rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal. Az eladott áruhoz jelentős hozzáadott érték társul innovációban, kiszolgálásban, műszaki támogatásban, tanácsadásban, a szállítás pontosságában és még sorolhatnám. Biztosan van olcsóbb trapézlemez is a piacon, de – a fenti tények figyelembevételével – kijelenthetem, hogy ennyiért jobb nem nagyon akad.

 

www.lindab.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240