2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Kep-jogi2016. július 23-án lépett hatályba a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (Településképi törvény), amely valamennyi építési tevékenységre kiterjedően szabályozza az önkormányzatnak a település építészeti és környezeti értékeinek megóvásával kapcsolatos feladatait.

Az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényből (Építési törvény) a Településképi törvénybe kerültek át a településképi véleményezési eljárásra, a településképi bejelentési eljárásra és a településképi követelményekre vonatkozó rendelkezések.

A TELEPÜLÉSKÉP VÉDELME

Az új törvény célja az építési beruházások támogatása, egyúttal a hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása a társadalom bevonása és konszenzus által. A törvény továbbá ház vagy lakás építésére ösztönözheti a családokat, illetve egyszerűbbé, gördülékenyebbé kívánja tenni az építési folyamatot.

A települések szerepe megnő az épített környezet alakításában. Az új törvény alapján az önkormányzatok olyan jogszabály (településképi rendelet) elfogadására jogosultak, ami magába olvaszt több, eddig önálló önkormányzati rendeletet és a helyi építési szabályzatot is.

A törvény indokolása szerint ez kiküszöbölheti az eddigi általános és néha ellentmondó, nehezen értelmezhető szabályozást.

ARCULATI KÉZIKÖNYV

A településképi rendelet megalkotását annak szakmai megalapozását jelentő településképi arculati kézikönyv elkészítése előzi meg. Ez a helyi főépítész bevonásával megírt, a Magyar Építész Kamara által is véleményezett és társadalmi vitára is bocsátott dokumentum nyilvántartásokon, terepszemlén és helyi építészeti tanulmányokon nyugvó általános építészeti irányvonalakat fektet le. Építészi körökben ellenzői is akadnak az arculati kézikönyv készítésének, legtöbben a települések építészeti karakterének indokolatlanul egységes meghatározásától tartanak. A kézikönyv egyedi stílusirányzatokat, környezetfelhasználási szabályokat állapíthat meg, de a világörökségi kezelési tervtől való eltérés továbbra sem megengedett.

KÖVETELMÉNYEK

A településképi rendelet tartalmazza a településképi követelményeket, melyek az építési tevékenységgel érintett építmények településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára, ezen kívül a – településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatt – településképi szempontból meghatározó területekre, továbbá az Építési törvény szerinti helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére, s végül a reklámok, reklámberendezések, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozhatnak. A településképi követelmények teljesítéséért a tervező, az építtető és a kivitelező egyetemlegesen felelős, emellett az önkormányzat a követelmények betartását támogatási és ösztönző rendszer bevezetésével is elősegítheti.

A végül megalkotott, fenti szabályokat magában foglaló településképi rendeletet a főépítész hatáskörében eljáró illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal véleményezi, az önkormányzat pedig mindenki számára könnyen hozzáférhető módon közzéteszi.

A rendeletben foglaltak kikényszerítésére szolgálnak az úgynevezett önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök, melyek alkalmazása a helyi építészeti-műszaki tervtanács feladata. Az önkormányzat polgármestere (főpolgármestere) településképi kötelezést adhat ki, és bírságot is kiszabhat.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény tehát nagyobb teret enged a települések saját közigazgatási határon belüli építési jogi szabályozásának. Hamarosan kiderül, hogy az egységesítés milyen hatással lesz az építőiparra, illetve mennyire lesznek jól kidolgozottak és érvényesíthetők a településképi rendelet által megállapított településképi követelmények.

A fenti tájékoztatásunk csak általános jellegű és nem helyettesíti a konkrét ügyekben a jogi tanácsadást.

 

Dr. Kovács Attila László
Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi iroda

Keresés

mehi-banner-media 120x240