2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

„AGY" burkolat az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban

01kep-wA szabadformájú felületek burkolása egy végtelenül speciális feladat, nincs rá egyetlen írott szabály sem. Cikkünkben a közelmúltban átadott, egyedi héjazó eljárással kialakított „AGY" komplexum burkolatát szeretnénk részletesen bemutatni.

Jelen szám fókuszában a különleges homlokzatburkolatok állnak, amely témában számos érdekességről írhatnánk, például az ún. méhsejt-rácsos alumínium homlokzatburkoló elemekről, amelyeknél egy-egy elem esetenként 12–16 négyzetméter felületű is lehet, páratlan síktartási tulajdonságok mellett, ám ezúttal az ELI-ALPS lézeres kutatóközpontot „AGY" komplexumára (1–2. kép) fókuszálunk, amely egyediségében kiemelkedőnek mondható.

02kep-wA Magyar Építéstechnika 2015. novemberi lapszámában így írtunk az akkor még kivitelezés alatt álló szerkezetről: „Az alumínium homlokzatburkolatok egyik speciális alkalmazása a szabadformájú felületek befedése, és erre remek példa [...] az ELI-ALPS kutatóközpont »AGY« komplexuma, amely közel 3500 darab eltérő méretű, árnyékfugás, peremezett háromszög alakú alumínium elemből áll. A tálcák színe egyedi, neonvérnarancs porszórt felület."

NINCSENEK ÍROTT SZABÁLYOK

A szabadformájú felületek burkolása egy végtelenül speciális feladat, nincs rá egyetlen írott szabály sem. Ettől is „szabad", de nemcsak a formája, hanem a kialakítás módja is.

01abra-wA háttérszerkezet és a héj kapcsolata kitételek sokaságának kell, hogy megfeleljen, úgy, mint a dilatációs zónákban lezajló folyamatok megoldásai, az erős, merev kapcsolat az egyes elemek között, vagy elég csak a fugakialakítás esztétikai köve-telményeire gondolni.

A háttérszerkezet acélvázának terveit (1. ábra), a szegedi telephelyünkön dolgozó statikus mérnök kollégáink rutinszerű gyorsasággal állították elő, mivel sok hasonló kubatúrával volt már szerencséjük találkozni az Alukonstrukt Kft. fennállása óta.

A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük például a 4-es metró Tétényi úti megállóját (3. kép) vagy Tbilisi Városház kupoláját (4. kép). További érdekessége volt a szegedi projektnek az acél csőváz két oldalán kialakított tűzgátló gipszkarton héj, ami egyben a hang- és hőszigetelésért is felelős.

03kep-w04kep-w

KIHÍVÁSOK ÉS MEGOLDÁSOK

05kep-wA burkolat kialakításakor az első komolyabb kihívást a háromszög alakú, tálca jellegű alkatrészek szerelési kapcsolata jelentette. Az élek mentén történő rögzítést, mint lehetséges megoldást elvetettük a felület sajátossága miatt, így egyetlen lehetőségként a sarkok megfogása kínálkozott. Erre a célra speciálisan kialakított, a háttér acél szerkezetéhez rögzített fogadó elemeket hoztunk létre. Ezen tengely jellegű alkatrészek a külső nagyobb átmérőjű meneten elhelyezkedő alsó tárcsából, illetve a tengely belsejében lévő menethez csavarozható színre festett, külső tárcsából áll. Az alsó tárcsa egy 5 milliméter vastagságú gumiágyazással fogadja a csomópont pozíciójától függő 5, vagy 6 darab tálca csúcsát. A 4 milliméter vastagságú külső, ugyancsak kerek rögzítő tárcsák a tálcák 30 milliméteres körbefutó lehajtásában elhelyezett, és az adott csomópont felületi normálisával összhangba meghatározott szögű hornyokba kapaszkodik (5. kép). Ezek után már csak a zárt fuga kérdése maradt nyitott...

Az egymás mellé eső tálcák más és más szögben találkoznak, ami azt is jelenti, hogy ha valami profilos megoldást választottunk volna, akkor minden egyes tálcához egyedi fugakialakítás is társulhatna. Ehelyett egy egyszerű megoldással operáltunk, ahol is az egymással szomszédos tálcák egyikén kettő, míg a másikon egy darab a felülettel párhuzamos hajtás került kialakításra, ami a fuga takarásáért felelős.

06kep-wMivel így minden esetben három lemezen támaszkodik fel a tálca, a három oldali fugatakarás és a héjazat síkja is megmaradt az eredeti terveknek megfelelő elgondolásban. Ez természetesen egy kötött szerelési sorrendet határozott meg, ami azonban 5-6 elemből álló mezőkön belül megbontható.

A 2 milliméter vastag alumíniumlemezből készült burkolat végül a megrendelői igényeknek megfelelően egyedi, neonvérnarancs porlakk bevonatot kapott, melyre egy nagy UV állóságú (szabadgyök-lekötésért felelős) transzparens lakkréteg is került, így garantálva, hogy hosszú éveken keresztül megőrizhesse jelenlegi pompáját (6. kép).

 logo-w

Kovács Dávid
www.alukonstrukt.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240