2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Knab-JanosMiért válasszák a Merkbau-t?

Hogyan épül fel egy cég, és válik stabillá a változó gazdasági körülmények között? A Merkbau Kft. elmúlt huszonöt évének története erre a kérdésre ad választ. Knáb Jánossal, a cég ügyvezető igazgatójával arról beszélgettünk, hogyan lehetséges a hullámzó gazdasági viszonyok között egy ma már közel négyszáz főt foglalkoztató, sikeres magasépítő cégcsoportot létrehozni és működtetni.

 

Epitestechnika logo transparent-webA cég árbevételét figyelve, figyelemre méltó az az adat, hogy míg 2006-tól számos építőipari cég ment tönkre, addig a Merkbau eredményei folyamatos növekedést mutatnak.

Knáb János: Az 1990-es években a Merkbau Kft.-vel – időközben a Halas-Bau Kft.-n keresztül –, Németországban dolgoztunk. Hárman, Merényi Jakab, Balanyai László és jómagam úgy gondoltuk, hogy az ott szerzett tapasztalatokra építve megpróbáljuk az itthoni piacon is megtalálni a helyünket. Elhatározásunk fontos eleme volt, hogy nem a hirtelen növekedést választottuk. Egy olyan cégcsoportot építettünk fel, amely ma már az országhatáron túl is képes sikeresen vállalkozni.

Epitestechnika logo transparent-webMilyen a cég jelenlegi felépítése, melyek a fő tevékenységi körök?

 

Szeged piacK. J.: A Merkbau csoport 8 tagvállalatból áll, melynek tagjai között van egy romániai és egy németországi kivitelező, illetve kereskedelemmel foglalkozó cég is. A Merkbau Kft. – a vezető cég – köré csoportosulnak a kisebb vállalkozások, mint az ABEX Kft., amely műanyag- és alumínium nyílászárókat gyárt, a CSMT Kft., amely az elektromos kivitelezéseket végzi, a KMB Kft., amely az épületgépészeti, a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos feladatokat látja el. Munkánk eredményessége érdekében szükségesnek láttuk, hogy foglalkozzunk az építőanyagkereskedelemmel is. Ez 1994-től indulóan külön üzletággá nőtte ki magát.

Sauska-Boraszat VillanyIdőközben csatlakoztunk az újHáz Zrt.-hez, és ma már több éve a cég kiemelkedő partnere vagyunk. Az újHáz beszerzési társaságként kezdte működését, mára a közös arculatnak, valamint a kereskedő munkatársaink hozzáértésének köszönhetően az újHáz, mint márka egyre ismertebbé válik.

A szerszámkereskedelem is tevékenységünk egyik sikeres ágazata lett. Ezen a területen komoly készlettel rendelkezünk, és van néhány saját márkánk, melyeket kiskunhalasi raktárbázissal, négy-öt értékesítő munkatársunk segítségével terítünk az országban.

Referenciamunkák

Visszatérő partnerek jellemzik a cég piacát. Országszerte számos vállalat bízza meg ismételten is a Merkbaut telephelyének, központjának felépítésével.

Mezőgazdasági üzemek közül a cég munkája a Bóly Zrt. sertéshízlalótelepe, a Mogyi bajai magtárolóinak silói, a SOML Ó SPIRIT Kft. pálinkafőzde vagy a KITE gabonatárolói Tápiószentmártonban. Borászatok, pincészetek közül: a VINCA pezsgő- és szőlőfeldolgozó üzem Kárásztelken (Románia), a SAUSKA Borászat Villányban, Pannonhalmán a Viátor étterem és borbár, illetve a pincészet bővítése.

Iskolák: pannonhalmi Bencés Gimnázium tornaterem építése, AUDI Hungária Iskola építése egy győri partnercéggel közösen.

Városi épületek: Tihanyi Bencés Apátság Porta Pacis turisztikai fogadóépülete, Mars téri piaccsarnok Szegeden.

Ipari épületek: ROSENBERGER csarnok építése és bővítése, melynek jelenleg a negyedik ütemét építik, AUDI G42 energiaközpont, AUDI G18 logisztikai csarnok építése Győrben, TRUPLAST gyártócsarnok építése Jakabszálláson, Dunaharasztin pedig az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. oktatási központja és irodaépülete.

Epitestechnika logo transparent-webHogyan sikerült átvészelniük a hét évnél is hosszabb szűk esztendőt?

Waldorf-Ovoda---Backnang-NemetorszagK. J.: Visszatérve a 2006 óta tartó változó beruházási intenzitásra, mely számos kivitelező cég nehéz helyzetét okozta, miközben a Merkbau folyamatos növekedést ért el: ez annak a munkának az eredményét igazolja, hogy olyan előrelátó lépéseket tettünk, mely a jövőre tervezett, mint például a munkaerő stabilizálása, a több lábon állás, a minőségi, megbízható, eredményes munka. Ezt bizonyítják az elmúlt évek alatt kapott díjak, és az, hogy partnereink újabb és újabb feladatokkal keresnek fel bennünket.

MarcaliTuzoltosag2006-ban egyebek mellett a Rosenberger, Sauska, Audi, Axiál projektek kivitelezésén dolgoztunk. Ennek köszönhetően kiemelkedő évet zártunk. Ugyanakkor 2007-ben nem volt megfelelő mennyiségű munkánk, ekkor kezdtünk abba az irányba gondolkozni, hogy minél több jó szakember kerüljön a céghez. Azóta is úgy látjuk, hogy érdemes mindig egy lépéssel előre tekinteni. Nem szabad megvárni míg „szorít a cipő", idejében kell szakképzett munkatársakkal bővíteni a csapatot. Ennek az előrelátásunknak köszönhetően 2008-tól már kiegyensúlyozottan tudtunk vállalkozni, melynek eredményeként sikeres éveket tudhatunk magunk mögött.

A 2015-ös év a kivitelezés területén rendkívül küzdelmes volt, sok apró munkával tudtuk elérni a várt eredményt. Míg ágazati szinten árbevétel-arányosan a másfél-két százalékos nyereség a jellemző, addig mi büszkék vagyunk az átlag felett elért eredményünkre.

Az idei év is nehezen indult, kevés közbeszerzést, és kevés magánberuházást láttunk magunk előtt. A második félévben megélénkült a magánépítkezések és az ipari beruházások iránti kereslet. Ennek köszönhetjük idei forgalmunkat és remélt eredményünket. Idén 12 milliárd forint fölött zárjuk az évet, ebből 7,5 milliárd forint a kivitelezés, a kereskedelmi forgalom pedig 5 milliárd forint körül várható. Ez biztosítja a cég további fejlődését.

Pannonhalmi tornateremNem vállalkozunk felelőtlenül, sokkal fontosabb a folyamataink jó működése. Nem az árbevételünk meredek emelkedése az elsődleges, hanem az, hogy megbízható, stabil teljesítménnyel érjük el a célunkat. Szeretnénk, ha cégünk középvállalati pozícióját továbbra is megtartaná, ahol a munkatársaink motiváltan és szívesen dolgoznak.

Epitestechnika logo transparent-webA cég jelenlegi struktúrájából csak a tervezői profil hiányzik. Nem érzik ennek szükségességét?

K. J.: Nagyon fontos a tervezői háttér biztosítása. Jelenleg együttműködési megállapodásokat kötve dolgozunk együtt tervezőkkel. Terveink között szerepel, hogy néhány építész irodával még szorosabbá fűzzük ezt a kapcsolatot.

A cég sikerének bizonyítéka az elmúlt években kapott négy Építőipari Mesterdíj és több Építőipari Nívódíj, köztük a 2014-ben a tihanyi Porta Pacis kivitelezéséért elnyert elismerés. Külön büszkeséggel tölti el a cégvezetést, hogy tavaly a Merkbau Kft. elsőként kapott Építőipari Nívódíjat egy határon túli projekt, a romániai kárásztelki VINCA pezsgő- és szőlőfeldolgozó üzem épületéért.

PortaPacis TihanyA töretlen fejlődés további jele, miszerint lapzártakor kaptuk a hírt, hogy az ez évi Nívódíj pályázaton a villányi Sauska Borászat épülete Építőipari Nívódíjban részesült.

Gazdag, sikeres évek állnak a cég mögött. Időben, jól végiggondolt válaszokat adtak a kihívásokra, ennek köszönhetik, hogy a nehéz gazdasági években is sikeresen teljesítettek. Új arculatukkal pedig a csoport identitását kívánják erősíteni.

 

M. K.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240