2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 1643Nemcsak a hazai, de az európai országok építőipara is súlyos szakemberhiánnyal küszködik. Az építőipari munka hitele, megbecsülése már évek óta nálunk is olyan mélyre süllyedt, hogy többségében csak azok a fiatalok jelentkeznek szakmunkásképző iskolába, akiknek – rossz tanulmányi eredményeik miatt – máshová nincs esélyük. A szakemberek megbecsülése közös érdek, melyet csak úgy érhetünk el, ha visszaadjuk a tisztes iparosmunka becsületét. Ez pedig egyaránt múlik a jó oktatási rendszeren, a szakemberek megbecsülésén és egy olyan erkölcsi magatartáson, mely tartást ad minden egyes szakma képviselőjének. Hiszen a nagyszerű kétkezi munka nélkül nem állnának a falak, nem lenne tető a fejünk felett és nem lenne se székünk, se asztalunk.

TEHETSÉGGONDOZÁS

Az itthon megszerzett tudás külföldi szak-mai tapasztalatokkal történő kiegészítése évszázados hagyományokra tekint vissza. Napjainkban a szakmunkás fiatalok mobilitását az Európai Unió az élethosszig tartó tanulás keretében a Leonardo és Erasmus + program támogatásával segíti elő. Az ÉVOSZ közel húsz év óta támogatja a fiatalok külföldi szakmai gyakorlatra történő kiutazását. Munkatársuk, Pete Zoltán szervezésben ez idő alatt több mint száz építőipari szakmunkás juthatott ki a franciaországi Compagnon du Devoir felnőtt-továbbképző programjába, ahol a fiatalok a szakmai felkészítés mellett egy közösségi életformával is megismerkedhetnek.

IMG 0014Az ÉVOSZ és a Compagnon első közös projektjében 1995-ben tizenegy fiatal, köztük Bolvári József ács utazott ki Franciaországba. A Compagnon képzési rendszere a valamikori céhekhez hasonlítható, de az intézmény a szakmai alapképzés mellett mesterképzést is biztosít. A fiatalok „vándorlegényként" több éven keresztül mindig másik városban, más és más mester mellett tanulnak. Napi munkavégzésük után esténként szakrajzfoglalkozások és elméleti oktatás, szombatonként pedig tanműhelygyakorlat keretében tanulnak tovább. A foglalkozásokat a fiatalok maguk szervezik, és a korábban ott végzett ifjú mesterek oktatják fiatalabb társaikat. A mesterképzésre jelentkezőknek egy befogadó vizsgát kell tenniük, majd ezt követően kezdhetik meg vándoréveiket, a Tour de France-t, ahol munka mellett tanulnak tovább. Végezetül egy mestermunka, azaz egy makett elkészítésével bizonyítják a szakmában való jártasságukat.

VÁNDORÉVEK EURÓPÁBAN

IMG 0010Bolvári József 1995-től négy év alatt Franciaország hat különböző városában tanulta a mesterséget. Otthonától távol, a Compagnon Házak közössége nagy segítséget jelentett számára. Ez idő alatt nemcsak dolgoztak és tanultak, hanem fontos volt az adott régió kultúrájának és hagyományainak megismerése is. Négy év után, első magyarként megszerezte a Compagnon, azaz mester címet. Ezt követően még további három évig Franciaországban dolgozott, ifjú mesterként irányította fiatalabb társai munka melletti tanulását. A Compagnon szellemiségének megfelelően így adta tovább mindazt, amit a Compagnontól addig kapott. Franciaországi vándoréveit követően három évig még Svájcban dolgozott, tovább bővítve szakmai tudását.

HAZATÉRÉS UTÁN

A Compagnon képzés feltételei rendkívül szigorúak voltak, mondta tanulóéveiről a fiatal ácsmester, de visszatekintve úgy érzi, megérte küzdeni. Hazatérését követően családot alapított, és a külföldön gyűjtött szakmai tapasztalatok birtokában saját vállalkozásba kezdett. A külföldön eltöltött évek után nem volt egyszerű itthon újra beilleszkednie, hiszen a kilencvenes évek elejéhez képest a közel tíz év alatt itthon nagyon sok minden megváltozott. A Compagnonnál elsajátított szakmai tudás és erkölcsi tartás által felvértezve az évek során kivívta magának, hogy környezete elismert szakemberként tiszteli.

Acs-szerkezetA külföldi szakmai gyakorlat óriási lehetőség a fiatalok számára. A Compagnonnál nemcsak szakmailag, hanem emberileg is fejlődnek. Meg kell küzdeniük, de az eredmény magáért beszél. Megismerik egy fejlett EU-tagország munka- és vállalatszervezési gyakorlatát, elsajátítanak egy világnyelvet, önállóbbá és elhivatottabbá válnak. Kommunikációs, kockázatvállalási és adaptációs készségük erősödése mellett önbizalmuk, önértékelésük és gondolkodásmódjuk is tovább fejlődik. Mindezek munkaerő-piaci pozíciójuk megerősödését eredményezik.

Az elmúlt húsz évben az ÉVOSZ Leonardo-projektjeinek támogatásával közel 150 fiatal építőipari szakmunkás vett részt francia- és németországi szakmai gyakorlaton. Ennek eredményeként magas színvonalú szakmai tudás birtokába jutottak. A legfontosabb azonban mégis az, hogy ezek a fiatalok jó felkészültségű szakemberként térnek haza, és azzal a tudással gazdálkodnak itthon, melyet „vándorlegény" korukban gyűjtöttek össze.

MK

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240