2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Vidor-Gyozo-webVidor Győzőt, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnökét kérdezzük az elmúlt időszak intézkedéseiről és várható hatásukról.

  • Hogyan fogadták a CSOK-ot? 

- A CSOK az elmúlt 20 év legjelentősebb építőipari élénkítő intézkedéscsomagjának látszik, amelyet örömmel fogadtunk, mert nagyon időszerű volt, tartalma hasonlít a MÉASZ tagjai által készített Új Otthonteremtés javaslatcsomaghoz, az áfa-visszaigénylést, alacsonyabb áfát és a kedvezményes hitellehetőséget illetően, jóllehet, erőteljes nemzetpolitikai fókusszal. Tehát ez az intézkedéscsomag fontos, és várhatóan jelentősen hozzájárul a lakóépületek építéséhez.

  • Mégis, úgy néz ki, hogy a vártnál kevesebben érdeklődnek a CSOK iránt. Hogy látják, mi lehet ennek az oka?

– Egyelőre minden érintett tájékozódik, ehhez idő kell. Az is látható, hogy van még néhány szűk keresztmetszet, amelyeket fel kellene oldani. A potenciális igénybe vevők számára a nyitott kérdések tisztázódása, annak gyorsasága alapvetően fontos, különben a várt fellendülés lelassul.

Az egyik ilyen tétel az 5% áfa elszámolása: a telkek beépítésének lehetőségei és helyi feltételei bizonyosan befolyásolják majd a CSOK felfuttatását. Számos ingatlanfejlesztő igyekszik maximalizálni az 5%-os áfa nyújtotta eredménynövelési lehetőségeket. Így előfordulhat, hogy a beruházással kivárnak, ami lassíthatja a felfutást.

Egyértelmű állásfoglalásra van szükség a szerkezetkész és a kulcsrakész kifejezések áfa elszámolására, valamint az ingatlanfejlesztés során fellépő egyes ügylettípusok áfa elszámolására, de egyes esetekben az áfa mértékére nézve is. Jelenleg helyenként eltér a NAV és az NGM állásfoglalása, egyes részesetekre vonatkozóan pedig a NAV kezében nincs irányadó útmutatás az adózási állásfoglaláshoz. Erre nézve világos iránymutatás kell.

Az épületenergetikát illetően – azon túl, hogy a CSOK-ból épülő új lakásoknak értelemszerűen meg kell felelniük a hatályos szabályozásnak – a beruházások nagyságrendje és a várható élettartam miatt fontos, hogy az évtized végén életbe lépő követelményeknek is minél több lakás feleljen meg. Ezt ösztönözni kellene. A jobb energetika nem jelent durva építési költségnövekedést: szakértőink számításai szerint megfelelő tájolás, szigetelés és épületgépészet csak mintegy 11–15% növekedést jelent a költségekben. Ennek ösztönzésére javasoljuk a kidolgozott és az NGM számára is korábban beadott „Új Otthonteremtés" programcsomagunk harmadik lábát, miszerint 30 000 forint/m2 ösztönző energetikai támogatást kapjanak, lakásonként maximum 3 millió forint értékében, a mindenkor előírt energetikai szintnél magasabb értékű (A, A+) lakóépület beruházások ösztönzésére. Ez minőségi megfiatalodást hozna az épületállományban.

További tényező, hogy a megengedőbb jellegű, angolszász típusú egyszerűsített építési eljárás a beruházóra és az építészre helyezte a megvalósítás felelősségét. Tekintettel a megváltozott helyzetre és az iparági szereplők informáltságára, tőkeerejére, fontosnak tartjuk és javasoljuk, hogy a tervezők felelősségére vonatkozó tartós tájékoztatás működjön.

Legalább ilyen fontos a tervező számára igénybe vehető felelősségbiztosítási konstrukciók igénybevehetőségi feltételeinek megteremtése is, hiszen minden felelősség a tervezőé (és a tulajdonosé). Az önkormányzatokon pedig az múlik, hogy milyen gyorsan képesek reagálni mind a belterületi földingatlanok előkészítése terén, mind pedig az építési eljárásokat tekintve, már az új szabályozás szerint.

  • Lehetséges az építőanyag-gyártó kapacitások gyors visszaépítése?

– Igen, a hazai építőanyag gyártók felkészültek a lakossági és ipari beruházási igények megválaszolására. Az építőanyag és építési termék gyártói termelést akár napi 24 órára lehet növelni, az összes lekonzervált termelő kapacitás ismételt megnyitásával és a termelés fokozatos felfuttatásával.

  • Hol látnak leginkább szűk keresztmetszetet?

– A kivitelezők, különösen pedig a szakképesítéssel bíró kivitelezők elérhetősége terén. Különösen az épületgépészeti beépí¬tők illetve kivitelezők, valamint a nyílászáró-beépítő szakemberek rendelkezésre állása látszik kritikus keresztmetszetnek.

Általában, az építőipari kivitelezői szakmákat gyakorlók utánpótlása, rendszeres szakmai képzése rendkívül fontos és pont ez az a terület, ahol az elmúlt időszakban jelentős utánpótlás-csökkenésnek, valamint külföldre vándorlásnak lehettünk szemtanúi. Ezzel párhuzamosan a továbbképzési rendszer javítása, átalakítása jelentős idő- és forrásigénnyel bír.

A szakmagyakorlás és -képzés feltételeinek javítása érdekében úgy látjuk, hogy valamennyi érdekeltnek együtt kell moz¬dulnia. Ez olyan dolog, amely minden célcsoportot nagyjából egyformán érint, ezért is kell sürgősen kezelni.

  • A felújítók mire számíthatnak?

– Elmondható, hogy az elmúlt években az iparág résztvevőinek a felújítások jelentették a túlélést. Különösen időszerű lenne a már többször bejelentett felújításokat ösztönző EU-s és egyéb források széles körű és tartós megnyitása, hogy tartós megújulás jöhessen létre. Mindaddig – és a későbbiekre nézve is – az önerőből végzett felújításokra nézve javasoltuk, illetve javasoljuk az áfa egy részének visszatérítését, hasonlóan az új lakóépületek építéséhez. Az energetikai korszerűsítési támogatásokhoz a számlakötelezettség megkövetelése (munka+anyag) képes azt biztosítani, hogy a családi házas szegmensből is megfelelő áfa- és közteher-bevétel származzék, így gazdaságfehérítő hatással is bírjon. A visszatérítés megfelelően egészítené ki a háztartások önrészét is.

kep2-webAmi a pályázatokat illeti, a társasházaknak eddig kiírt Otthon Melege program iránya jó, de nagyságrendje csak szimbolikus volt, tekintve a mintegy 4,4 milliós hazai lakásállományt – tehát e téren is újabb ösztönzőkre van szükség.

Különösen a családi házak korszerűsítése nagyon időszerű, mivel ez a szegmens eddig semmilyen érdemi ösztönzést nem kapott. Építéspolitikai Munkacsoportunk szerint a 80 m2 feletti családi házas szegmensekben igen kedvezőek az egy m2-re jutó megtakarítási lehetőségek. A lakásokhoz, illetve családi házakhoz sokkal többféle kivitelezőre van szükség – tehát jelentősen növekedne a hazai beszállítói arány, a foglalkoztatás. Valamennyi lakóépület esetében a pályázatok egyszerűsítésére van szükség, hiszen a családi házas háztartások biztosan nem vállalnák fel a profi pályázatírás költségeit.

Az ösztönzőket tekintve, a piaci visszajelzések alapján szükségesnek látszik, hogy legyen vissza nem térítendő támo¬gatási rész is, mivel a lakosság négyötödének nincs jelentősebb megtakarítása, de a rezsit képes stabilan fizetni. A Hazai Hatékonyság javaslatcsomagunkban a vissza nem térítendő formájú támogatást egészítené ki egy olyan kedvezményes banki hitel, amelynek törlesztőrészlete kifizethető az elért energiamegtakarításból. Ezáltal az energiahatékonysági beruházások a megtakarított energia árában zökkenőmentesen termelik ki a finanszírozás költségeit.

Az NGM tájékoztatása szerint a nyári időszak vége felé várható nagyobb mennyiségű pályázati forrás megnyitása.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240