2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

A Lindab SBS Maxi csarnokrendszeréből építtetett raktárakat az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A tervezési-művezetői munkálatokat a Kern és Klenk Építészeti Bt. munkatársai végezték. A cég egyik vezetője, Klenk Csaba beszélt a megvalósításról.

20151216 102053Milyen funkció ellátására kellett csarnokot tervezniük?

Klenk Csaba – Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tervezési pályázatot írt ki három raktárépület építésére. Mivel ezekben gépészeti alkatrészeket kívántak tárolni, szigeteletlen csarnokok építésében gondolkodtunk. A pályázatban könnyűszerkezetes megoldást írtak ki. Ennek a technológiának a költségei ugyanis nem nagyobbak, mintha hagyományos építőanyagokat alkalmaznánk, viszont a szárazépítésnek köszönhetően sokkal gyorsabb az építés. Így – egyebek mellett – a rövid határidő miatt is csak a fémszerkezetű csarnokok jöhettek szóba.

Az Önök irodája nyerte el a munkát. De ki döntött arról, hogy a Lindab szállítsa a csarnokokhoz szükséges alkatrészeket?

IMG 4649K. Cs. – A tervezésen és a kivitelezés művezetésén túl feladataink közé tartozott, hogy konkrét gyártókat is megnevezzünk, bekérjük tőlük a pontos műszaki paramétereket, a garanciákat és természetesen a pontos árajánlatot. Az előírásoknak megfelelően három szállító küldte el az anyagát. Az egyikük a Lindab volt. A beérkezett információk alapján a döntést a megrendelő hozta meg, olyan összetett szempontrendszer figyelembevételével, amely tekintettel volt a tartósságra, a szavatosságra, a kivitelezés gyorsaságára, a műszaki paraméterekre és az árra. Ezek alapján a Lindabot tartották a legmegfelelőbb partnernek.

A cégük már korábban is dolgozott a Lindabbal?

K. Cs. – Paksi székhelyű építésziroda lévén igen sokféle feladatra kapunk megbízást. Többek között foglalkozunk irodák, köz-épületek, ipari csarnokok tervezésével is. Az egyik munkánk során egy irodaház esetében az emeletráépítést a Lindab Construline rendszerével javasoltuk megoldani. Szakmai berkekben természetesen jól ismertek a cég innovatív rendszerei, de nekünk ez az első olyan közös projektünk, ahol kizárólag a Lindab által biztosított alkatrészekből álmodtunk meg önálló épületeket.

Milyen méretekkel jellemezhetők a megvalósult csarnokok?

K. Cs. – A legnagyobb csarnok 24 × 36 méter alapterületű. A gerincmagasság 8,7 méter, a vállmagassága pedig hat méter. A méretekből is láthatjuk, ez az ún. nagy csarnokok kategóriájába tartozik, ahol a jelentős méreteknek és terhelésnek megfelelő Lindab Systemline rendszert kellett alkalmazni.

IMG 4652A másik két épület esetében ennél kisebb, 15 méter alatti fesztávolságokkal, illetve 6,4 méter alatti vállmagasságokkal kellett számolnunk. Éppen ezért egy olyan rendszert lehetett alkalmazni, amit a Lindab szakemberei a BME-vel közösen fejlesztettek ki. Ez az SBS Maxi csarnokrendszer, melynek alapelve, hogy a Lindab által gyártott vékonyfalú, tűzihorganyzott, nagyszilárdságú acél profilok gyártási, szerelési és tervezési lehetőségeit felhasználva egy, a lehető leggazdaságosabb konstrukció álljon össze. A főtartó keretek dupla C-profilból (C250, C300, C350) kialakított oszlopokból és gerendákból állnak. A keretek síkbeli merevségét a keretsarkokba elhelyezett könyökrúd, illetve nagyobb igénybevétel esetén vonórúd biztosítja.

A másodlagos teherviselő elemek, a tetőszelemenek, falvázgerendák szintén a Lindab által gyártott C profiból készülnek.

Az SBS Maxi keretszerkezet egyedileg megtervezhető, ugyanakkor a gyakorlatban előforduló, konkrét méretek esetére a Lindab típuskereteket dolgozott ki.

A típuskeretek főbb jellemzői:

  • Fesztáv: 9,0 – 12,0 – 15,0 – 18,0 m
  • Szerkezeti vállmagasság: 3,0 – 4,5 – 6,0 m
  • Tetőhajlás: 15 fok
  • Főtartók kiosztása: 3,0 – 4,5 – 6,0 m

IMG 4674Az általunk tervezett épület is mutatja, hogy bár a fesztávolság korlátozott, a hasznos alapterület ennek nem látja kárát, hiszen a hosszúság – mint az esetünkben is – elérheti a harminc métert. Az így kialakított struktúra kisebb anyagigényű – nem is beszélve az árról.
A legkisebb SBS Maxi csarnokkal – amelynek hossza csak 14 méter – egy speciális épületet alakítottunk ki. Adott volt két, szintén fémszerkezetű, régebbi építésű csarnok. Közéjük kellett beépítenünk a burkolás és a szelemenrendszer csatlakoztatásával egy olyan épületrészt, amely fedett kapcsolatot teremt a két régi csarnok között, de az oldala nyitott. Ez egy ún. manipulatív tér, ahol a dolgozók egy tetőzet alatt tudják fogadni, előkészíteni a műhelyhez érkező gépeket, alkatrészeket.

Milyen volt az első munkájuk a Lindabbal?

K. Cs. – Mint az eredmény is mutatja, igen konstruktív. Nagyon együttműködőek voltak már az árajánlatadás szakaszában is. A dokumentáláshoz komplett 3D modelleket, később pedig professzionális gyártmányterveket biztosítottak. Mivel az SBS-hez eleve speciális csomóponti kialakítások tartoznak, azokat nem kellett újra „felfedeznünk", csupán a helyi méretekre és viszonyokra adaptálni. A méretre gyártott szállítmányok mindig időben érkeztek, egyértelmű jelölésekkel. A kivitelezőknek nem volt más dolguk, mint összecsavarozni az alkatrészeket.
Így utólag mind beruházói, mind tervezői, mind pedig kivitelezői oldalról is elmondható, hogy a Lindab csarnokrendszerek segítségével ideális megoldásokat sikerült kialakítani mindhárom épület esetében.

www.lindab.hu

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240