2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

„Jelentés a frontról" (Reporting from the Front) címmel 63 ország részvételével rendezik meg május 28. és november 27. között a 15. Velencei Építészeti Biennálét.

Az idei téma meghatározásakor a chilei Alejandro Aravena főkurátor, a közösségi építészet egyik éllovasa 14 kulcsszót fogalmazott meg. Az idei seregszemle feladata, hogy olyan témák tárházát vesse fel, amelyeket az építészetnek a jövőben meg kell válaszolnia, a kulturális és művészeti szempontok mellett figyelembe véve a szociális, politikai, gazdasági és környezeti vonatkozásokat is.

A magyar pavilonban Fábián Gábor és Fajcsák Dénes „aektivátorok - Helyi aktív építészet" című kiállítása tekinthető meg, mely a kulcsszavak közül a közösségek, a hulladék és az újrahasznosítás problémájára, illetve a fenntarthatóságra reagál. Projektjük egy pusztuló egri épület közösségi megújítását mutatja be. Az egri Arkt építészcsoport a helyi önkormányzat bevonásával olyan épületet keresett, amelyben már senki nem látott potenciált. Végül a Gárdonyi-kertben, a Gárdonyi Emlékmúzeum mellett 7-8 éve romosan álló, régi GAMESZ épületet újították meg és üzemeltetik közösségi összefogással, Ellátó néven.

Ezt a munkát mutatja be az eredeti üzenethez hűen a magyar pavilon idei kiállítása: a Gárdonyi-kert hangulatát az épület belső udvarában megidéző kiskert körül két 4 méter átmérőjű asztal „aktiválja" a látogatókat. Egyiknél főiskolások által készített videókat mutatnak be, a másik asztalnál pedig virtuálisan bejárható az Ellátó.

Magyarország idén 64 millió forintot fordít a Velencei Biennálén való részvételre, ebből 23 millió jut a kiállítás építésére és a katalógusra.

 

Forrás: www.inforadio.hu

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240