2023. január 29., vasárnap

UJ HONLAP BANNER 250 100

A hatvani Grassalkovich-kastély múzeumparkjának régi-új létesítményei az építész szemével

Kiss-Gy-portreAz Építőipari Nívódíjat és ICOMOS-díjat is elnyert hatvani vadászati múzeum épületegyüttese követendő példát mutat arra, hogy a jó kézzel létrehozott „hatvanas évek építészete", amelyet eddig nemigen tudtunk megközelíteni, értelmezni és elfogadni, hogyan válhat a műemléki környezet integráns részévé.

Bár a kastély és annak hatalmas parkja története régebbre nyúlik vissza, a mi történetünk – és maga a projekt – 2011-ben kezdődött. Ekkor határozta el városvezetés, hogy felújítja és élettel tölti meg az évtizedek óta lakatlan együttest. Ahogyan az akkori polgármester Szabó Zsolt fogalmazott: A két vállalás egyenrangú fontosságú, mivel egy olyan felújítást, mely a későbbiekben nem tartja el magát, nos olyat nem akar, de nem is tud a város bevállalni.

Tehát már az első lépések megtételekor bekapcsoltak egy professzionális turisztikai tanácsadó szervezetet. A Dr. Budai Zoltán - korábbi turisztikai államtitkár – vezetésével felállt projekt team építészeti csapata voltunk mi: a Kiss-Járomi Építésziroda. A kastély mintegy 10 évvel ezelőtti homlokzati felújítását tervező NÖK (Nemzeti Örökségvédelmi Központ, aki ekkorra a Magyar Nemzeti Múzeum alá került, innen a MNM NÖK) pedig logikus lépésként az egész parképítészet és a kastélybelső felújítását kapta feladatul.

A mi feladatunk volt építészetileg a „legkitettebb". Mit értek ezalatt? Ha sorba vesszük a projekt feladatait a kastélyépület felújítása és a park rekonstrukciója mind olyan feladat, mely bár nyilván számtalan kutatás és feltárás eredményeként jön létre és terveződik meg, mégis egyfajta kánon van jelen ezen munkákban, melyet felett a műemléki felügyelők figyelő és irányító szemei „őrködtek".

Ezzel szemben a Múzeumpark létesítményeinek sorsa eleinte igencsak kétséges volt. Feladatunk első olvasatban az volt, hogy az elbontások után - mintegy kipucolt kertben - létesüljenek olyan turisztikai attrakciók melyek rentábilisan üzemeltethetővé teszik az egész létesítményt. Az se titok, hogy az asztal túloldalán ülő felügyelő hatóság eleinte gyanúsan méregette az egész tanácsadó csapatot. Teltek a hetek, soroltak a bejárások és mi hamar letettünk az asztalra egy olyan tervi javaslatot mely új lendületet adott a történéseknek. Mi történt és mi volt a javaslat lényege?

Egykori-kazanhaz-deli-homlokzataAmikor végigmentünk először csak kívül, majd később már belül is a park épületein akkor érlelődött meg bennem - bennünk az az érzés, hogy itt értékek vannak jelen. A hatvanas évek értékei. A hatvani kórház terveit jegyző Mikolás Tibor építész műtermében fogant két épület a bájos mosoda és a hatalmas kazánház még így a teljes lepusztultság és agyon toldozottság állapotában is szinte szólt hozzám. Úgy hogy a következő egyeztetésen azzal az akkor és ott igen meglepő javaslattal álltunk elő, hogy tartsuk meg ezen a parkba beépített épületeket, és ezeket felújítva és kibővítve adjuk meg azokat a nélkülözhetetlen turisztikai tereket és attrakciókat, melyek elmaradása esetén a projekt nem kerül elindításra a támogatási pályázat sem került volna benyújtásra!

Ezen bejelentésünk után hamar egy műemléki tervtanácson találtuk magunkat ahol is érdekes és megértő fogadtatásra lelt a terv. Ellentmondás pusztán a kisebbik épület kapcsán maradt meg, mivel a parkot rekonstruáló kolleganő azt mindenképpen bontatni akarta. A végeredmény az lett, hogy a felső kastélykert támfalán ülő félszint-eltolásos épület felső-parkba eső része lett levágva a tömegről.

Az engedélyezési tervek 2011-ben már készültek, de csak 2012-ben véglegesítődtek.
Ezután egy végtelen egyeztetési folyamat következett, miközben szinte úgy érezhettük, hogy megállt az idő, de végül is a Természettudományi Múzeum és a Szent István Egyetem vadgazdálkodási szakértői munkája eredményeképpen kialakultak a kiállítási és turisztikai (vadászati és oktatási) programok.

mosoda-uj-homlokzataKövetkezett a tender és kiviteli tervek készítése. A megvalósítást az ÉPKAR ZRt. nyerte és megkezdődhetett az építkezés. Az ünnepélyes átadás 2014 márciusában történhetett meg számos közjogi méltóság és a magyar vadásztársadalom képviselői részvételével.

Ez így természetes, szinte magától értetődőnek tűnik de a tervezés hossza – több mint két és fél év – azért magában foglalt számtalan problémát és újratervezést.

PROGRAMSZERKESZTÉS: Miben mi lesz?

Ki kellett dolgozni egy részletes programot, hogy mi és hogyan lehet jelen ebben a műemléki környezetben. Első bejárásunk alkalmával még egy strukturálatlan elvadult tájon mozogtunk. Nagyon nem tett jót a kastélynak sem a korházként való használat, de ugyan ez mondható el a parkról is. Ugyanakkor a helyzet koránt sem tűnt reménytelennek, sőt én egyfajta szeretetteljes attitűddel tudtam közeledni mindenhez, amit az idő – mint szertelen építőmester - elhelyezett a területen.

Jártunkban keltünkben a parkba épített sokfajta kisebb–nagyobb második világháború utáni beépítés eltakarítása közben "szembe jött" a már említett két épület (illetve három, de erről később), melyekkel már tudtunk törődni. A kórház kazán és mosoda épületei voltak ezek, mára üresen állva várták sorsukat. Szinte mindenki el akarta bontani ezeket (is), de minket rögtön megragadott a két ház. Mindkettő más-más módon - másképpen.

4b-kazanhaz-belsoKAZÁNÉPÜLETBŐL RENDEZVÉNYTEREM

A kazánépület hatalmas beltért rejtegetett, amely szinte nem is látszott a rengeteg gépészeti szerkezettől, amivel az idők folyamán belakták az épületet. Amikor a házat építették még nyilván rend volt és fegyelem, de aztán az évek múlásával a helyi TMK hozzátapasztott és ráaggatott csövei, tartályai - mint Csipkerózsika várát a vadrózsa - körbenőtték és elfedték mindezt. Ha csak a kémények evolúcióját nézzük (a mutáció szó talán még jobban fedi a valóságot) az is egy sokatmondó történet: az első periódusban széntüzelés volt, ehhez egy 44 méteres falazott "gyárkémény" épült, hagyományos falazott rókatorokkal, majd az olajtüzelésre történő átálláskor olajtároló épület került telepítésre, a kéményt pedig belülről köpenyezték egy vendégfallal. Ezután következett a gázfűtésre való átállás, mely 4 acélkéménnyel ajándékozta meg az épületet. A végeredmény szertelen kaotizmusa magáért beszél...

4-kazanhaz-belso-webA tervezésnél azt koncepcionáltuk, hogy a nagyobbik - kazánépület fogadja azokat az attrakciókat, melyek a vadászat és annak eszköze a fegyverek világa, azok használatával függ össze. A nagy tér kazánalapjainak és a korábban említett rókatoroknak az elbontását követően, egy új - a környező terephez igazított - padlószintet kapott. Ezáltal a belső tér még tágasabb lett. (Ez az a tér, melyet már első bejáráskor is - kissé fennkölten, de nem tagadva lelkesültségünket - "a templomtér" jelzővel illettünk.)

A tagadhatatlan szakralitással bíró belvilág héját egy monolit vasbeton keretrendszer hordja, határozottan észak felé egyirányba lejtő tetővel. A déli oldalon egy kétszintessége dacára is alacsonyabb traktus csatlakozik a teremhez, mely felett nagy bazilikális bevilágító mező adódott.

7-rendezvenyterem-belso-tereA kétszintes tér kialakításának lehetősége a terem keleti oldalán is adott volt, ehhez helyenként födémeket kellett beépíteni. Ezen keleti szárny emeletét vizuálisan egybetartottuk a főteremmel, jó be- és rálátást adva arra.

Az épületben vannak állandó és időszakos programok, melyből sok a kastélyépületben eleve el sem fért. Ezek a kétkezi valós íjjal történő nyíllövéstől - a lézeres szimulációig, a mozgó vadra történő lövésen át a virtuális terekben történő attrakciókig széles repertoárt ölelnek fel. A nagy terem, hivatalosan Nagy Endre Rendezvényterem néven különféle aktivitásoknak tud helyet adni. A sok installáció mind mozgatható, és a tér könnyen átrendezhető.

7-rendezvenyer-telikertjeA terem északi oldalára egy nagy télikertet terveztünk. Ez szinte egy teret képez a belsővel, a két tér közös parkettája az egybetartozást erősíti, ugyanakkor a pillérek sora artikulálja is a kettőt.  A télikert nagy üvegosztása és a sarkok lizéna nélküli átfordulása fontos tervezési szempont volt, ennek hatását fokozza a külső takaró nélküli (strukturált) üvegezés. A beépített lift egy meglevő födémáttörés felbővítésével tudott létesülni. A bejárati recepciós tér födéme viszont teljes egészében új. A régi födémek tűzállósága kérdéses volt, ezért több gerenda alsó betontakarását is megvizsgálva a hatóság jóváhagyta a megfelelőségüket.

8-Rendezvenyhaz-az-alle-felolKívülről a strukturál üvegezésnek köszönhetően elegáns, már-már high-tech lett ez az üvegdoboz, de megítélésünk szerint ez nagyon kellett a meglevő és szükség szerint újraszigetelt és burkolt 60-as évekbeli architektúrának.

Amíg a kastélyépületnek Vándor András volt a statikusa, ezen házainkhoz egy még „öregebb rókát", dr. Komlóssy Istvánt hívtuk meg tartószerkezeti tervezőnek, kinek munkássága átível ezen épületek születésének évein is, a már citált 60-as éveken.

8-napvedo-lamellakMűemlékeknél már megszokott, hogy a feltárások során ismerszik meg az épület tényleges szerkezete, és ezen Múzeumparki épületeknél se volt ez másképpen. Tagadhatatlan, hogy mi sem láttunk mindent előre, és bár a tartószerkezeti tervező személyében egy, a korszakot jól ismerő kiváló mérnököt tudhattunk csapatunkban, még így is tartogatott meglepetéseket az épület. Kiderült, hogy vélhetően a máig vitatott elhelyezkedésű hatvani vár várárkában áll: kútalapokon. Ez az új bejárat kiváltásánál okozott némi fejtörést, a kiváltások új letámasztása kialakításakor.(És ilyenkor már jön a történelem, meg a régészet, na meg az egyes - a témával foglalkozó - szakemberek elméletei a középkori Hatvani Várról, a várfalak vélt és valós helyéről.)

Egy építkezés mindig tartogat váratlan fordulatokat, pláne egy meglévő és dokumentációval nem rendelkező ház esetében lehet erre számítani. Az hogy a kastélyban mi mindent „találtak" és itt nem csak a könnyező házigombára gondolok, hanem érdekes fa kötőgerendákra a falakban, meg végtelen mélységű boltozatos alaptest kialakításokra a mellékszárny alatt, ez szinte természetes. De hogy a kis mosoda épület alapozásánál "I"400-as merevacélbetétes konzolos alaptest gyámolítás legyen, nem beszélve a tetőszerkezet „egyéni" kialakításáról, az nem volt várható.

6-jatszohaz-metszet-vasbeton-kerettelEzen épület egyik traktusa mint korábban említettem elbontásra került. Ezek után újra vizsgálva állékonyságát, az már nem felelt meg (pláne az Eurocode szerint földrengésre vizsgálva). Ezért két hatalmas vasbeton keret lett pótlólag beépítve az épület belsejébe.

KERTI ÉPÜLETEK HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL

Gyermek-jatszohazA kerti épületek, a fizikai és eszmei letisztításukat követően, az architektúrájuk hatásának egy-egy koncentrált beavatkozással történő erősítésével – hangsúlyozással – kerültek ki a felújításból. Ilyen beavatkozás a mosoda kerti portáljainak újraértelmezése, a hatalmas lamellák a kazánépületen, meg maga az üvegház. A nagy ipari kémény is hasznosításra került, 15 méteres magasságban egy kilátó terasz készült rá. A béllet-falazat kibontása után újra bélelés történt acél-cső palásttal, amiben a lépcső előre van gyártva. A pihenő nélküli 5 emelet magas csigalépcső 15,70 méterre megy fel, ledes világítás található a fokok alsó felületén, mely fokonként 3-3 fúrt lyukon át jelöli ki a lépcső belépők szélét. Az acél bélés 3 méteres darabokban került előregyártásra. Az egyedileg kialakított illesztő fogakat olyanra gyártmányfejlesztettük, hogy helyrecsusszanást követően pontos helyzetbe kerüljön az új bedaruzott elem. A kémény változó keresztmetszete és a köpeny közti hézag cementes habarccsal van kiinjektálva. A krómacél csúszda egyedileg tervezett, a TÜV által minősített szerkezet. Kitépődés elleni átmenő csavarozása az acélköpeny belső oldalán van rögzítve.

Érdekes technikai adalék, hogy villámcsapás esetén a villám a béléscső külsején fut le, ez elméletileg a fém csúszdára is igaz. Ezzel együtt viharban, villámlásveszélykor a létesítmény nem használható.

A nagy csúszda - nemes acél szerkezetével – egy érdekes attrakció tud lenni. Tájolásából adódóan már nem a kastélyépülettel felesel, sokkal inkább a frissen telepített hatalmas labirintus bejárataként, mint egy vertikális jel van jelen.

Feladatunk volt még egy kis üzemépületet elhelyezni. Ezt a házaktól északra, azokkal szinte egy tömegben terveztük meg. A fura – de egyszerű - alak és a homogén titáncink borítás jelzi ennek az eltérő funkcióját. (Ebben van többek között az egész kastély és parkja létesítmény elektromos betáplálása és kapcsolója). A labirintus, majd annak az évek alatt megnövő többrétegű zöld-architektúrája adja a felújított és újra birtokba vett kastélypark - jelen elnevezésében „Múzeumpark" - északi tájépítészeti lezárását.

Az elkészült együttes most van az „érési" szakaszban. A nagyon friss színeket egy picit meg fogja érlelni az idő, gondolok itt a kastély sárgájára. Az építési por is végleg lemosódik a műemléki pala fedésekről. Amihez idő kell, az a frissen telepített kerti növényzet növekedése: ez leginkább a hatalmas labirintusnál jelent majd további élménynövekedést, ha a sövények elérik a 2 méteres magasságot, igazi útvesztővé fog válni az egyenlőre csak játék labirintus.

A multifunkcionális termet mára jól használja az intézmény: rendezvényeknek (konferenciák, esküvők) is gyakori helyszíne a gyorsan átrendezhető tér, ahol alapkiépítésben a mozgó-vad lövészet installációja van berendezve.

kastely-vizualizacioja-szintervAz elkészült mű úgy gondolom az első olyan hazai építészeti együttes, ahol a döntéshozók számára is sikerült világossá tenni, hogy a „műemlékiség" és a műemléki környezet integráns részévé tud válni az a fajta jó-kézzel létrehozott „hatvanas évek építészete" is, amit eddig nemigen tudtunk ilyen értelemben megközelíteni, értelmezni és elfogadni.

Az egész projekt koncepcionálásában és az építészeti elképzelések kommunikálásában nélkülözhetetlen szerepe volt a számítógépes 3D vizualizációnak. Az, hogy mindez így tudott építési engedélyt kapni és megvalósulni, ahhoz nagyon kellett a megtervezett - és a tervezői fejekben meglevő - víziók és elképzelések előre, valósághű képekben történő kivetítése.

kastely-vizualizacioja-szinterv2A Múzeumpark létesítményei mellett a kastély ilyen értelmű vizualizációjával is irodánkat bízták meg. Így volt lehetséges egy kiállítás létrehozása, még az építési munkák megkezdése előtt Hatvan városában, ahol a kastély tervezett külseje mellett a berendezett díszterem is bemutatásra került. Ugyancsak láthatták a kertet a díszszökőkúttal, az aranyfácános ketreccel, és a Múzeumpark újraértelmezett remek 60-as évekbeli épületeivel, végezetül a kompozíciót lezáró hatalmas labirintussal.

Az elkészült együttest az ICOMOS, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye magyar bizottsága, 2015-ben ICOMOS –díjban részesítette.

A kastélyt tervező MNM NÖK csapat vezetője Wittinger Zoltán – a SZIE Ybl Miklós Építéstudományi kar egykori diákja – 2015-ben magas állami kitüntetésben részesült az elvégzett munkáért.

Ugyancsak 2015-ben az együttes és a létrehozásában résztvevő szereplők Építőipari Nívódíjat kaptak, így idén, 2016 május 25-én a kastélyban megejtett táblaavató ünnepség alkalmából irodánk, a Kiss-Járomi Építésziroda is átvehette a kitüntető oklevelet a neves nívódíj-bizottságtól.

A szerkezeti bravúrok az építészeti hatás fokozását célozzák, ami egyszersmind a meglevő épületek előtti tisztelgés, de úgy, hogy valójában komoly hozzáadott érték került bele a kompozícióba. Ez nem más mint a mának, a ma építészetének az üzenete, egyszóval a ma névjegye. Úgy gondolom ettől válhat még hitelesebbé egy felújítás, hogy utólag is leolvasható a kor amelyben készült. 

 

Dr. habil Kiss Gyula DLA
YBL – és ICOMOS díjas építészmérnök
a Kiss-Járomi Építésziroda ügyvezető igazgatója

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240