2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Öt hasznos szempont a magas- és lapostetőkbe történő beépítéshez

Biro-Andras-portreA fénycsatorna innovatív technikai megoldás, amely természetes fényt juttat a házak olyan sötét, ablak nélküli tereibe – folyosóira, közlekedőibe, lépcsőházaiba, fürdőszobáiba és gardróbszobáiba – amelyek sem a homlokzattal, sem a tetővel nem határosak, így nyílászáróval nem megvilágíthatók.

1. Kültéri egység beépítése magastetőbe

Tájolás szempontjából a D, a DK és a DNY tetőszakaszok a legideálisabbak, mivel a nap közvetlenül belesüt a fénycsatornába.

abra1-webA fénycsatorna kültéri egységét 15-60˚ közötti hajlásszögű tetőbe lehet beépíteni. Minden esetben a tetőfedő anyag – cserép, pala, zsindely stb. – típusának megfelelő kültéri egységgel lehet a vízzáró csatlakozást biztosítani. A beépítést a gyártó által kiadott alkalmazástechnikai útmutatót követve kell elvégezni. A beépítés nem sokban különbözik a tetőtéri ablakok beépítésétől, hiszen a fénycsatorna kültéri egységének elhelyezésekor is először egy szerelőkeret megépítésére van szükség, hogy azt a megfelelő síkba tudjuk elhelyezni. A keretet a szarufához kell rögzíteni, ez fog biztos alapot adni. Zárt deszkafedés aljzat esetén pedig a kültéri egységet közvetlenül a borításra kell rögzíteni.

abra2-webKritikus pont a tetőfedő anyaggal történő csatlakozás. Amit szem előtt kell tartani, hogy legyen megfelelő átfedés a tetőfedő anyag és a kültéri egység burkolókerete között, másrészt legyen megfelelő hely a szabad vízelvezetéshez (1. ábra).

A kültéri egység beépítésekor az alátéthéjazat is áttörésre kerül, hogy a merev vagy a flexibilis cső csatlakozni tudjon. A csöveket az alátéthéjazathoz alátétfólia gyűrűvel vagy szoknyával csatlakoztatni kell. Hasonló módon kell biztosítani a csatlakozást bitumenes zsindelyfedés esetén is, ahol az alátétlemezhez kell csatlakozni (2. ábra).

2. Kültéri egység beépítése lapostetőbe

abra3-web

kep1-webA 0–15˚ hajlásszögű lapostetőbe építhető fénycsatornák külön lábazati egységgel rendelkeznek. Egyenes rendű nem járható lapostetőre és fordított rétegrendű járható tetőkre egyaránt beépíthetők. A kültéri egység a tető formájától függően gyári tokmagasítókkal vagy toktoldó elemekkel vagy alépítmény kialakításával emelhető ki. A lábazati elemet a födémáttörés fölé kell helyezni, és dűbelekkel kell rögzíteni (3. ábra).

 

abra4-webA kültéri egységet a csapadék elleni szigeteléshez ma alkalmazott összes módszer segítségével csatlakoztatni lehet a szerkezethez. Általában a kültéri egység lábazati eleme műanyag alapú, emiatt a ragasztott, hegesztett bitumenes vagy műanyag lemezszigetelés esetén szükséges lehet az oldalakon sávszerűen rögzítést alkalmazni (4. ábra).

 

3. Csövek, csőcsatlakozások és elhúzások

abra5-web

A piacon kapható fénycsatornákhoz általában kétféle megoldást kínálnak a gyártók, a flexibilis és a merev falú csöveket. A flexibilis változatok többsége, valamilyen hálóerősítéses, abra6-webdrótspirálra erősített, alukasírozott tükörfólia. A merev csövek pedig tükör bevonatos alumínium lemezekből kerülnek kialakításra, amelyek a fény 98%-át képesek továbbítani.

A csőcsatlakozások rögzítő klipszekkel, ragasztással, és önmetsző, csavaros kötésekkel lehetségesek. A merev csöveket könnyű súlyuknak köszönhetően általában nem szükséges felfüggeszteni vagy merevíteni, megtartják saját magukat. Emiatt egyáltalán nem javasolt a flexibilis és a merev csövek kombinálása.

abra7-webA fény terjedése szempontjából az az ideális, ha a fényt továbbító cső a lehető legkevesebbszer törik meg. Így a flexibilis csőalkalmazhatósága 90-200 cm közé korlátozódik, a merev csövek alkalmazhatósága pedig a 600 cm-t is eléri. Emellett érdemes a két pontot – a kültéri egységet és a mennyezetben beépülő fényszóró burát – összekötő legrövidebb útra törekedni (5–7. ábra).

4. Párafékezés

A párafékezést a fénycsatornák esetében több oldalról is célszerű megvizsgálni. Az egyik a mennyezetbe épülő fényszóró bura csatlakoztatása a szerkezet rétegrendjéhez, köztük a párafékező réteghez. A másik a rendszer zártsága.

Beltéri fényszóró bura csatlakozása

abra8-weba) könnyűszerkezet esetén

A belső fényszóró burát a rögzítő elemekkel kell csatlakoztatni a gipszkartonhoz. A párafékező fóliaréteget ragasztással kell csatlakoztatni a burához. A csatlakozás során a fóliát a csőhöz is hozzá kell ragasztani. Ezen csatlakozások hiánya esetén, a téli időszakban feláramló meleg és páradús levegőből a víz biztosan kicsapódik, és ennek következtében károsítja a mennyezet szerkezetét, de a bura belsejébe is bevezeti a vizet (8. ábra).

b) betonfödém és függesztett álmennyezet esetén

A párafékező réteg csatlakoztatása álmennyezet esetén sem maradhat el. Ebben az esetben a fóliát a födém felső síkjához kell csatlakoztatni. A fólia és a cső közötti részt pedig szigeteléssel kell kitölteni (9. ábra).

abra9-web

c) betonfödém esetén, ha nincs álmennyezet

kep2-webEbben az esetben érdemes a könnyűszerkezethez hasonló módon kialakítani a kirekesztést. Ilyenkor lehetőség van a gyári rögzítő elemekkel történő csatlakoztatásra, a párafékező réteg és a szigetelés megfelelő elhelyezéséhez.

Zárt rendszert alkot

A fénycsatornák többsége a 3-as légzárási osztályba sorolható. A beépítést követően a rendszernek teljesen zártnak kell lennie. Ehhez minden egyes csatlakozási pontot párafékező ragasztószalaggal le kell ragasztani, a kültéri egység és a cső csatlakozásától indulva, a hossztoldásokon át a mennyezeti burába történő csatlakozásig. A rendszer belsejében csak annyi pára maradhat, amennyit a levegő a beépítéskor tartalmazott. A bura gumitömítéssel van ellátva, így nem lehetséges levegő-utánpótlás.

abra10-web

5. Szigetelés

abra11-webA szigetelés elhelyezése a tetőszerkezettől és a födémszerkezettől is függ. Mindenképpen javasolt a hőszigetelés elhelyezése, mivel a fénycsatornák hőátbocsátási tényezője 2,0-3,0 W/m²K között változik. Ez az érték a mennyezetbe beépített fényszóró bura anyagától és kialakításától is függ (10–12. ábra).

A fénycsatornában rejlő potenciál nemcsak a terméket megelégedéssel használók számának folyamatos emelkedéséből tapasztalható, hanem abból is, hogy a gyártók a termékkategória folyamatos fejlesztésével reagálnak a vevők újabb igényeire és az egyre szigorúbb műszaki követelményekre.

abra12-web

 

Bíró András
műszaki tanácsadó
Velux Magyarország Kft.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240