2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 8593Az ÉVOSZ a Nemzetközi Visegrádi Alapnál elnyert támogatással megvalósított projektben a cseh, lengyel és szlovák partnerekkel együttműködve a szárazépítő szakma V4 országokban megvalósuló oktatásának helyzetét térképezte fel. A téma „Visegrád specifikumát" az adja, hogy a szárazépítő szakma oktatása jelenleg mind a négy visegrádi országban különböző módon történik. Van ahol már régóta önálló szakmaként oktatják, van ahol csak nemrég lett önálló szakmaként elismerve. De van, ahol más építőipari szakma keretében csak érintőlegesen említik meg ezt a technológiát.

Azonban az építőipari szakember-utánpótlás problémái, az építőipari szakmát választó fiatalok számának folyamatos csökkenés, a pályaelhagyás, valamint a szakemberek Nyugat-Európába vándorlása mind a négy országban egyaránt komoly problémát jelent.

IMG 8615Éppen ezért projektünk egyik fontos célkitűzése a szárazépítő oktatás V4 országokban meglévő követendő példáinak feltérképezés és bemutatása, továbbá a pályaorientáció elősegítése, azaz a szárazépítő szakmának a fiatalok – és szüleik – körében történő megismertetése és népszerűsítése volt.

A projektben a Libereci és a Dunaszerdahelyi Építőipari Szakiskola mellett a Lengyel Szárazépítő Szövetség és az ÉVOSZ Szárazépítő Tagozata vett részt. A partnerek elsőként áttekintették a szárazépítő szakma oktatásának a V4 országokban megvalósuló helyzetét. Ezt követően a négy ország kétfős csapatai 2016 áprilisában Budapesten, a Szakma Sztár verseny keretében megtartott szárazépítő szakmai versenyen mérték össze tudásukat. Mivel a szárazépítő szakma oktatása a négy visegrádi országban jelenleg nincs azonos színvonalon, ezért ez nem egy „éles" verseny, hanem inkább egy bemutató volt. A rendezvény egyúttal a résztvevők közötti szakmai tapasztalatcserére, valamint a hazai és a külföldi szakiskolák közötti kapcsolatfelvételre is lehetőséget nyújtott.

 

Pete Zoltán
ügyv. ig. helyettes
ÉVOSZ

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240