2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

FulopEgy többszörösen kitüntetett bádogos mester tapasztalatai arról, hogyan alkalmazhatóak a Lindab termékei a templomtetők építésekor, felújításakor.

Hogy milyen tetőburkolatot kapott annak idején egy-egy templom, gyakran a helyi közösség tehetségétől és tehetősségétől is függött. Ha rézből vagy cinkből készült, a hívek módosságát, ízlését gyakorlati érzékét is hirdette. Azt, hogy az építtetők megadják a módját, és a rozsdának - szimbolikusan az időnek - is ellenálló, tartós és esztétikus fedéssel az utánuk jövő generációkra is gondolnak A templomok tehát nem csupán a szakrális élet, hanem a falu, a város vagy éppen egy negyed architekturális centrumai is lettek, amennyiben gyakran szolgáltak kiindulópontul egyéb közösségi épületek, terek megalkotásához. Építészeti örökségünk meghatározó elemeivé szervesültek, amelyek látványa nemzedékek sorának emlékezetében rögzült.

A viharos időjárás és a viharos történelmi idők azonban még az olyan nagyszerű fémtakarókat is kikezdik, mint a réz vagy a cink. Előbb-utóbb tehát szükségszerűvé válik a tető felújítása.

Nincsenek könnyű helyzetben ilyenkor az építést végző mesterek. A dolog ugyanis sok esetben ott kezdődik, hogy pénz hiányában az eredeti anyag szóba sem jöhet, mert nagyon drága. Ugyanakkor a templom karaktere sem térhet el jelentősen az eredetitől.

- Hogyan képes egyszerre megfelelni szakemberként a renoválás során a városépítészeti, minőségi, műszaki és gazdaságossági ugyanakkor esztétikai igényeknek, a biztonsági követelményeknek?Kujbus Mihály, nyíradonyi bádogos mester mesél tapasztalatairól.

- A szaktudással, no meg - többek között - a Lindabbal! Bádogosként, sőt márkakereskedőként is tapasztalatból tudom, hogy a név mögött milyen mérnöki fejlesztések, professzionális anyagok, tartós termékek és sokrétű szolgáltatások állnak. A Lindabbal való közös munkát a mai napig is a kölcsönösség határozza meg. Nagyon figyelnek arra, hogy a megrendelőiknek határidőre szállítsanak, az áruk jelölése egyértelmű legyen, hogy a kivitelezőket szakmai tanácsokkal, nyomtatott és számítógépes műszaki segédletekkel támogassák, hogy a termékeikre hosszú távú garanciákat nyújtsanak. Meghallgatják, sőt kérik is a kivitelezők véleményét a termékekkel kapcsolatban. Nem véletlenül vagyok a kivitelező és egyben kereskedő partnerük.

- Mióta dolgozik a szakmában, és mikor került kapcsolatba a Lindabbal?

- Közel harminc éve egyéni vállalkozóként dolgozom ezen a területen. A céggel való kapcsolatfelvétel pedig igen emlékezetes volt az életemben. 1996-ban a Lindab önállóan tevékenykedő, nagy gyakorlattal rendelkező szakembereket keresett egy svédországi tanulmányúthoz. Végül harmincan utazhattunk, hogy megismerjük a gyárat, az anyagokat és a munkamódszereiket. Ezt azonban nem úgy kell elképzelni, hogy csak előadásokat hallgattunk, meg bemutatókat néztünk, hanem magunk is együtt dolgoztunk a kinti kollégákkal. Nagyon jó volt a hangulat és valóban demokratikus a légkör. Hogy ez nem csupán frázis, egy történettel is tudom igazolni. Igaz, hogy sok információt, ismeretet szerezetünk a svédektől, de a végén bevallották, hogy a mi tudásunk, ügyességünk bizonyos tekintetben felülmúlja az övéket. Azt kérdezték szó szerint: "Ti minek jöttetek ide? Nekünk kellene tőletek tanulni!" Ennek az a magyarázata, hogy bár náluk már akkor is elterjedtebb volt a tetők fémfedése, egyszerűbb struktúrákkal dolgoznak. Nálunk pedig az építészeti hagyományokból következően, tudniillik a bevezetőjében már említett réz és cink lemezek főként előkelőbb épületek tetejére kerültek. Éppen ezért a magyar bádogos sokkal díszesebb, bonyolultabb formákon pl. kastélyok, templomok felújításánál sajátíthatta el a korcolás művészetét.

Ez a Svédországból hazatérő csapat volt az a mag, amely a megvalósult Lindab-tetőkkel két évtizede egyben népszerűsíti is a céget.

A Lindabbal való közös munkát a mai napig is ez a kölcsönösség határozza meg. Nagyon figyelnek arra, hogy a megrendelőiknek határidőre szállítsanak, az áruk jelölése egyértelmű legyen, hogy a kivitelezőket szakmai tanácsokkal, nyomtatott és számítógépes műszaki segédletekkel támogassák ( bár az esetemben erre már nem igen van szükség ), hogy a termékeikre hosszú távú garanciákat nyújtsanak. És - egy ilyen, a piacon meghatározónak mondható világcég esetében furcsa kimondani – arra is bizony, hogy tanuljanak tőlünk. Meghallgatják, sőt kérik is a kivitelezők véleményét a termékekkel kapcsolatban. Szóval folyamatosan figyelik a piac igényeit, hogy ezt beépíthessék az innovációikba. Nem véletlenül vagyok a kivitelező és egyben kereskedő partnerük.

- A „korcolás művészetét" milyen tetőkön sajátította el? Említene példákat az utóbbi évekből?

- Fülöp községben új ereszcsatorna kellett a templomra, valamint a tető is igen rossz állapotban volt, erősen lepergett a festése. A templomhajó részen a Lindab LPA cserepes, a toronynál pedig a PLX síklemezét használtam. Viszont a torony esetében, ahol a harang is lakik, fontos volt a hang útját biztosító rész megfelelő fedése is. Ezt úgy oldottuk meg, hogy a cég kemény, FOP-CO lemezéből – amit kifejezetten szegélyek kialakításához fejlesztettek ki - saját magam gyártottam a lamellákat. Mivel ezek fehér színben kerültek felszerelésre, nagyon jó kontrasztot adnak a szürkés árnyalatú PLX-szel, illetve a cserepeslemezekkel. Álló korcolással dolgoztunk - egy visszafogottabb, elegáns stílusban. Távolról ugyan egyszerűnek tűnik, de pont ez az egyszerűség az, amiben nagyon sok munka van, és komoly szaktudás áll mögötte. Egy igazi bádogos ugyanis soha nem forraszt, nem teszi tönkre az anyagot. Magam találom ki a legbonyolultabb csomópontokat is és azokat korcolással alakítom ki. Mindenki azt mondja, hogy egy kis ékszerdoboz lett a fülöpi templom. (1. kép)

NyirabranyNyírábrányban a templomhajó rész és a hittanterem tetőzetét kellett volna csak renoválni. A bejárás során viszont a tornyot az épület méreteihez képest aránytalanul kicsinek – ahogyan felénk mondják –, „turcsinak" láttam. Javasoltuk, hogy a formát kicsit meg kellene nyújtani, hogy sudárabb legyen. Némi fával és persze a mi fedésünkkel egyszerűen megoldható volt a dolog. A templomhajóra és a hittanteremre itt is cserepeslemezt tettünk. A toronyra, ami majdnem duplája lett az eredeti magasságának, pedig itt is a PLX-et használtuk. Mivel eredetileg is fémfedés volt a tetőn, azt nem kellett elbontanunk. Ráléceztünk a régebbi felületre, és azon alakítottuk ki az új burkolatot. Így tulajdonképpen kéthéjú szerkezetet alakítottunk ki. Az álló korcolás egy ilyen alakzat esetében, amely szinte függőlegesen tör az ég felé, még karcsúbbá teszi az épületnek ezt a részét. (2. kép)

- Feltételezhető, hogy azért nem minden templom felújításakor kap ennyire szabad lehetőségeket. Gondolok itt a műemléki oltalom alatt állókra.

Nyirbogat- Erre jó példa a nyírbogáti, műemlékké nyilvánított templom, ahol a templom hajó részének tetőzetét újítottuk föl. Az volt az előírás, hogy az új burkolat színe illeszkedjék a torony nyolc évvel azelőtt felszerelt vörösréz borításához. Tudjuk, hogy kb. ennyi idő kell ahhoz, hogy ez az anyag beérjen, megkapja az első patináját, azaz barnás árnyalatát. Mivel a Lindab több mint húsz színben kínálja a PLX síklemezeket – meg persze a cserepeslemezeit is-, a szortimentben könnyen rátaláltunk arra a változatra, amely harmonizál a toronnyal. A Lindab PLX – szemben az alumíniummal - összeépíthető a vörösrézzel. A toronyból lefolyó eső ugyanis rézgálicot juttat az alatta lévő felületre. Ez pl. megenné, perforálná az alumíniumot, míg a PLX-et nem károsítja. Ez is jól mutatja, hogy a műemlékvédelemben néha a legmodernebb anyagok jelentik a megoldást. (3. kép)

- Ezekből a modern anyagokból épít esetleg tetőket modern templomokhoz is?

Debrecen- Debrecenben a lenctelepi negyedben álló, új építésű templom például ilyen volt. Bár itt egyenletes síkokat kellett fednünk – ugyancsak a PLX-et alkalmazva -, az épület egyik érdekessége a vízelvezetést szolgáló ereszcsatorna rendhagyó alakja. Ugyanis a tervező nem félköríves, hanem szögletes csatornaelemeket álmodott. Ez igen ritka kérés, és eléggé drága is, de egyedi megrendelésünkre a Lindab svédországi gyárában ezt is legyártották a számunkra. A szerelés szakmai kihívását az adta, hogy egy ülő párkányt kellett kialakítanunk a csatorna alá. Több munka volt vele és több anyagot is kellett hozzá felhasználnunk, de a végeredmény önmagáért beszél. (4. kép)

Egy másik példa ugyancsak Debrecenben a Széchenyi kerti Református Egyházközség által megrendelt templom. Az építész egy félköríves, lépcsőzetesen emelkedő tetőt tervezett – kifejezetten modern stílusban. Korcolt PLX síklemezfedést alkalmaztunk az elképzeléseknek megfelelő és az épület hangulatához jól passzoló cinkszürke színben. A körcikkekből álló, kónuszosan szűkülő felületeket nagyon szépen lehetett kialakítani.

- Milyen tetőbiztonsági eszközöket, kiegészítőket szerel a templomtetőkre?

- Mivel itt nincsen gépészet és a kéményeket sem a tetőről tartják karban, nincs szükség a tetőjárdákra. Annál fontosabbak az ilyen magas épületeknél a hófogók és a hóvágók, hiszen életveszélyt hárítanak el. Nyírbogáton pl. a tető meredeksége és nagy felülete miatt a Lindab. kétcsöves hóvágóját építettük be. Kevésbé jelentős hajlásszög esetén az egyszerűbb hófogókat alkalmazzuk.

Fontos funkciót tölt be az ilyen tetőknél az ereszcsatorna rendszer. És nem véletlenül hangsúlyozom a rendszer szót. Olyan precízen vannak kitalálva és megcsinálva az elemek, olyan magas fokú a kompatibilitásuk, hogy legóként szinte csak össze kell illeszteni őket. A másik nagy előnyük, hogy a gazdag színválaszték miatt jól mennek a PLX-ből vagy LPA-ből kialakított tetőhöz.

- A felsorolt példákból kiderül, hogy gyakran alkalmazza a PLX-et és az LPA cserepeslemezt a templomok tetőzetén. Miért szereti ezeket a termékeket?

- Nagyon jó velük dolgozni, nagyon „kezes" anyagok. Mi ugyanis - mint említettem - nem forrasztunk, hiszen ebben az esetben a hőmérsékletváltozás hatására létrejövő térfogatváltozás eltépheti az anyagot. Mi korcolással hozunk létre tökéletesen vízzáró felületeket, melynek során a lemezt derékszögben kétszeresen is meg kell hajlítani. A réz és a cink esetében ez rendben is van, de a régebbi, előre kiszabott más alapanyagú fémlemezeknél az esetlegesen kialakuló törések mentén a víz kifejthette a korrodáló hatását. A PLX ellenben lágy. Ráadásul a svédacél alapanyagra - amely a megfelelő arányban cinket is tartalmaz - olyan műanyag bevonatréteg kerül, amely megakadályozza a rozsdásodást. Egy speciális szerszámmal, a „korczáró vonattal" tehát úgy lehet szoros kötéseket létrehozni, hogy nem sérül az említett színbevonat.

A Lindab a PLX-et Prémium bevonattal 61 cm szélességben vagy Elite bevonattal 67 cm szélességben kínálja. Viszont ennél is fontosabb, hogy 79 méter hosszúságú kiszerelésben kapjuk. Gondoljunk csak bele, mekkora előnyt jelent ez egy templomhajó fedése esetében, ahol az eresztől a gerincig hosszabb, összefüggő darabokat kell alkalmazni. Nem kell toldozgatni-foltozgatni, és kevesebb a hulladék is. Gazdaságosabb az anyaghasználat.

A termék lágyságából, formálhatóságából adódik, hogy jól alkalmazható pl. olyan erősen ívelt felületeken, mint a szentély, ahol az ún. sugárfedés módszere használatos. Ilyenkor az előzetes tervek, tehát a korckiosztás alapján – mintha csak egy szabásminta lenne előttünk – a PLX-ből ki lehet vágni a kívánt formákat, és már mehet is s szerelés. A templomtornyokon ott vannak az órakifedések vagy esetleg kiugró ablakok, homorú felületek. Ezeken a pontokon különösen ügyelni kell a borítására, mert ha ezt rosszul csinálják, könnyen bekövetkezhet a beázás. Nos, a PLX a bonyolultabb formájú szerkezeti részeknél is tökéletesen beválik úgy, hogy közben nem kell megerőszakolni az anyagot.

A Lindab esetében viszont nem csupán maguk a termékek jelentik az értéket, hanem azoknak a szolgáltatásoknak a sora is, amiket a cég velük kapcsolatban biztosít. Nem kell mindent nekünk megoldanunk a saját gépeinkkel, mert ha a korckiosztás alapján leadjuk, hogy milyen darabokra, elemekre van szükségünk, azt a Lindab biatorbágyi gyárában pár napon belül legyártják.

Mind a PLX-szel, mind pedig az LPA-val kapcsolatban fel kell hívnom a figyelmet egy környezetvédelmi és gazdaságossági előnyre. A templomok renoválásakor is gyakran előfordul, hogy pala vagy klasszikus cserépfedést kell felújítani. A nyíradonyi római katolikus templom esetében ezt pl. úgy oldottuk meg, hogy fönnmaradt a palafedés. Éppen ezért ellenlécet fúrtunk fel a szarufára, erre került a tetőfólia. Az új lécezetre végül Lindab LPA cserepeslemezt raktunk. Nem kellett nagy költségen lebontani, elszállítatni az egészségre és a környezetre is veszélyes palát. Egyébként ezt a módszert hagyományos cserépfedés esetén nem lehet alkalmazni. Mivel a Lindab cserepeslemeze szinte ugyanolyan látványt biztosít, mint a hagyományos, a helyiek csak azt vették észre, hogy megfiatalodott a templomtető. Általában azokban az esetekben alkalmazzuk, amikor szűkös a pénzügyi keret, illetve a megrendelők nem akarnak eltérni a hagyományos cserép által nyújtott látványvilágtól.

Végül a Lindab termékek mellett szóló templomok esetében jelképes érv, hogy rendkívüli módon ellenállnak a rozsdának, az időjárás viszontagságainak és a mechanikai hatásoknak, azaz nagyon tartósak és időtállóak.

 

www.lindab.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240