2024. április 25., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1A Layher Allround TG-60 alátámasztó állvány a gyakorlatban is bizonyított.

EGY RENDSZER MEGALKOTÁSA

Egyre gyakrabban hallani, hogy az építkezéseken az egyik legnagyobb kihívást a szakképzett munkaerő megtalálása jelenti, így egyre inkább előtérbe kerülnek azok a megoldások, amelyekkel rövidebb idő alatt, tehát kevesebb élőmunka felhasználásával lehet az építési feladatokat elvégezni.

Néhány évtizeddel ezelőtt, 1973-ban ugyanez inspirálta a Layher mérnökeit, amikor kifejlesztették a Layher Allround állványrendszert. Azokban az időkben a cső és a bilincs volt a legelterjedtebb rendszer az ipari állványok és térállványok területén, hiszen az akkor már igen elterjedt keretes állványzatok nem voltak elég rugalmasak a bonyolultabb állványozási feladatok megoldásához.

A-toronyB-torony

A Layher Allround moduláris állványzat forradalmasította az egész állványépítési piacot, mivel a rendszer egy adott projekten több feladat elvégzésére is alkalmas. Ugyanazon fő elemekből építhetünk hom-lokzati állványt, tér- és gurulóállványt, vagy akár függesztett állványt is, de lépcsőtornyok, gyaloghidak, sőt még ideiglenes tetők támaszaként is tökéletesen megállja a helyét.

AllroundPrinzip KnotenA rendszer bevezetése során hamar világossá vált, hogy az Allround elemek elég erősek ahhoz is, hogy nagy teherbírású alátámasztó állványként is használhassuk őket, így a rendszer egyszerre lehet munkaállvány és alátámasztó állvány, megkönnyítve ezzel a födémcserék és a bonyolultabb restaurálási munkák elvégzését. Mindezzel együtt ezzel még több értelmet nyert mottónk: „Több lehetséges!"

LAYHER ALLROUND TG-60

A Layher Allround rendszer magában is képes nagy terhek alátámasztására, azonban vannak projektek, ahol még nagyobb teherbírásra és még gyorsabb építésre lehet szükség, ezért a Layher mérnökei megalkották a TG-60 keretrendszert, mely mindössze három új elem használatával 6 tonna/oszlopra növeli a rendszer teherbírását, és 30 százalékkal növeli az építési sebességet. Köszönhetően a rendszerbe integrált korlátnak, a függőleges építés közben a munkavédelmi kockázatok minimalizálhatók.

kep5Nagyon fontos, hogy a TG-60 teljesen kompatibilis az Allround rendszerrel, tehát a feljárók és munkaszintek kialakítása, a konzolozás vagy a szinteltolások könnyen megoldhatók. A tornyokat, az egyszerű, ékes csatlakozási rendszernek köszönhetően csövek és bilincsek helyett egyszerű Allround vízszintes elemekkel merevíthetjük, mellyel szintén rengeteg idő takarítható meg. Nagy terhek esetében a TG-60 keretek egyszerűen összekapcsolhatók, így a teherbírás akár a többszörösére is nőhet.

A DAGÁLY ÚSZÓARÉNA PROJEKT

Nagy megtiszteltetés, hogy 2015-ben a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. bizalmat szavazott a Layher Allround TG-60 rendszernek, aki a Dagály Úszóaréna projekten a MARKET Zrt. alvállalkozójaként az épület tetőszerkezetének kivitelezését nyerte el.

A 44 méteres magasságba tervezett 2400 tonnás szerkezetet egy Magyarországon először használt speciális technológiával tervezték megvalósítani, úgy, hogy a tetőszerkezetet 24 méteres magasságban összeszerelik, majd az egészet egy 16 számítógép által vezérelt hidraulikus emelővel emelik fel 44 méter magasba.

kep2Az alátámasztó állványzatra azért volt szükség, mert a tetőszerkezet acéltartóit darabokban szállították a helyszínre, és azokat daruval helyezték a Layher Allround TG-60 tornyokra. Ezt követen az állványzatok tetején kialakított munkaszintek vagy emelőkosarak segítségével a szerelők az elemeket egyetlen hatalmas rácsostartóvá alakították.

Egy rácsostartó elkészülte után már kezdődött is a következő építése a keresztmerevítőkkel együtt. A projekt ütemezése szerint a tornyok egy része a szerelést követően bonthatóvá vált, így azokat azonnal le kellett bontani, és át kellett építeni a következő alátámasztási pontra. Ebből jól látható, hogy a költséghatékonyság mellett a projekt kulcsfontosságú eleme volt a határidők szoros betartása.

kep4Ezzel a szerelési technológiával jelentősen csökkenthető volt az építkezésen kint lévő állványok mennyisége, amivel jelentős költségeket sikerült megtakarítani. Ehhez olyan állványrendszerre volt szükség, amit szélsebesen át lehetett helyezni egyik pontról a másikra.

Éppen ez a TG-60 egyik legnagyobb erőssége, hiszen a legnehezebb eleme is mindössze 18 kg, és köszönhetően a keretes rendszernek az átépítési idő akár 30 százalékkal is csökkenhet a normál Allround rendszer szerelési idejéhez képest.

kep3Az állványzatok tervezése jóval az építés előtt megkezdődött, és a folyamatban a Layher mérnökei mellett részt vettek a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. mérnökei és projektvezetői, valamint az állványzatok épí-tését végző Állványművek Kft. képviselői. Így sikerült az állványzatok geometriáját, valamint az ütemezést a lehető legoptimálisabbra megtervezni.

A projekt teljes átfutása alatt számos különböző torony épült meg, amelyeket mindig az adott környezethez igazítottunk. Voltak tornyok, amelyek a medence aljáról indultak, mások a nézőtérről, és olyanok is, ahol az állványzat egyik fele a medencébe, míg a másik fele a medence mellé talpalt. Több helyen nemcsak a tetőszerkezetet, hanem a nagy terhelés miatt az alatta lévő födémet is alá kellett támasztani. Szintén érdekes feladat volt, amikor a többi torony 150–170 kN-os teherbírásához képest 900 kN teherbírású nehézállványzatot kellett építeni a főtartók támasztó pontjai alá.

 

www.layher.hu

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240