2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 2479Energiahatékonyság, biztonság és elegancia. Ezen fő szempontok alapján esett a választás a Schüco rendszerekre a Dagály Úszóaréna kivitelezésénél.

FÜGGÖNYFALSZERKEZETEK

A 2017-es világbajnokságnak otthont adó új úszóaréna tömegtartózkodásra alkalmas tereinél a nyílászárók és függönyfalrendszerek kiválasztásánál az energiahatékonysági szempontokon túl meghatározó volt a biztonsági előírások minél magasabb szintű teljesítése. Ennek megfelelően a be- és kiesésgátlási követelményeket teljesítő, speciális teherbírású üvegezéssel ellátott (1, illetve 3 kN/m terhelésre méretezve) SCHÜCO FW 50+ hőhídmentes függönyfalszerkezetek kerültek beépítésre. A rendszert a földszinten egyenes, az emeleten szegmensíves alaprajzi kialakítással építették be. A követelmények és rétegrendek meghatározása szimuláció alapján történt, mely alapján a méretezett üvegezés rétegfelépítése: 8.8.2 TVG-TVG VSG (3 kN/m terhelés esetén).

A nagyméretű üvegtáblák (pl. 2,3×3,6 m) esetén a hőszigetelő, jellemzően 3 rétegű üvegezés súlya elérte a 600 kg-ot, emiatt speciális, erre a célra konstruált beépítő gépet alkalmaztak a kivitelezést végző NORDIKAL Kft. munkatársai.

STRUKTURÁLIS FÜGGÖNYFALSZERKEZETEK

DSC 0979Az FW 50+SG függönyfalrendszer az FW 50+ függönyfalrendszer strukturális változata. A rendszer az alaprendszer teherhordó profilválasztékát használja, és kibővíti a felhasználási lehetőségeket strukturális függönyfallá. Az FW 50+SG (Structural Glazing) függönyfalrendszer segítségével könnyen megvalósíthatóvá válik a síkban záródó üvegezett homlokzatok építése.

A strukturális üvegezés optikája a tehertartó profilokat csak a belső térben engedi látszani. Kívülről csak a tiszta üvegfelület és a filigrán fugatömítések láthatók.

20170201 103046Az aréna két liftjénél a külső burkolat készült ezzel a függönyfalszerkezettel, 2 rétegű üvegezéssel, üveg-üveg sarkokkal. A lift szervizajtói strukturális megjelenésűek, szárnyprofilra ragasztott üvegezéssel. A szellőző funkciót is strukturális zsalupanelekkel oldották meg. Emellett a jakuzzi feletti kis üvegdobozt is ezzel a technológiával készítette el a NORDIKAL.

 

AJTÓ- ÉS ABLAKRENDSZEREK

IMG 2713Nyílászárók esetében a rendkívül jól variálható, kiváló hőszigetelésű SCHÜCO AWS 70.HI ablakokra esett a választás, míg a szintén kiváló hőszigetelésű – a 70 milliméteres tokmélységnek köszönhetően nagy stabilitású – ADS 70.HI ajtókkal biztosítják a légutánpótlást. A biztonságos kiürítés érdekében a menekülési útvonalakon pánikzáras menekülőajtókat építettek be.

A világbajnokságot követően az ideiglenes lelátók elbontása után újabb portálszerkezeteket alakítanak majd ki a SCHÜCO FW 50+ rendszer alkalmazásával.

 

aks rz cmykNordikalLogoSchuco-logo  

 

 

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240