2024. április 26., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep12017. szeptember 15-én megnyílt a Horizont Műhely, mely a Szent István Egyetem Ybl Építéstudományi Kar Thököly úti patinás épületében a régi tanterem struktúra helyi visszaállításával egy nagyobb műhely/műterem, egy kisebb elméleti terem és multifunkcionális előterek felújításával alkalmassá vált a megcélzott új oktatási módszer elvárásait és helyigényét kiszolgálni. Az ünnepélyes keretek között átadott épületszárny egyaránt örömet okozott a diákoknak és az oktatóknak. A megnyitón az egyetem rektora, dr. Tőzsér János és dr. Markó Balázs dékán egyaránt örömét és köszönetét fejezte ki Dienstmann Tamásnak, a Horizont Globál Kft. tulajdonosának a színvonalas oktatói bázis létrehozásáért.

Dr. Kiss Gyula építész szakfelelős az oktatói gárda és az új elsőéves hallgatóság nevében mondott köszönetet az egyetem és a cég vezetésnek, hogy létrehozták mindezt: „Minden rajtunk múlik, de rajtunk nem fog múlni!".

Az oktatási intézmények, az anyaggyártó, technológiai újdonságokkal foglalkozó cégek között a szakmai kapcsolat az elmúlt időszakban egyre ritkábbá vált. Ezen jelenséget sokan a 2008-as válság egyik legerősebb negatív hatásának tekintik. Káros volt ez az oktatásban, de hátrányt jelent a gyártó cégek számára is, hiszen az új termékeket nem ismerhetik meg az egyetemről kikerülő fiatalok. A legutóbbi időkig ritkán hallottunk együttműködő építőipari szereplőkről, hiszen a vállalatok java része a túlélésért küzdött.

Ezzel szemben az utóbbi évben már jelentkeznek olyan cégek, akik vállalják egy-egy oktatási intézménnyel a szakmai kapcsolat felvételét és támogatását. Ezen úttörő cégek közé tartozik a Horizont Global Kft., amely a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karral kötött megállapodás alapján létrehozta a Horizont Műhelyt, mely alkalmas a magyar építész alapképzés új formájának a befogadására. A magas szintű elméleti tudást a hallgatók gyakorlati képzése gazdagítja. A Horizont gyártási rendszerét közvetlenül tanulmányozva kapnak ismereteket a könnyűszerkezetes acélépítés technológiájáról.

Dr. Kiss Gyula építész szakfelelős szerint „az oktatás tartalmi és formai mikéntjeiről manapság számos új elmélkedést hallani, hiszen az ország építészképző helyeinek idén szeptembertől kellett elindítaniuk az EU-konform, új BsC és MsC képzési rendszerüket. Az átállás sok előkészítő munkával járt az Ybl Karon is, de ugyanakkor egy nagyszerű lehetőség is volt arra, hogy alaposan, mintegy az alapoktól kezdve átgondolják és megújítsák az építész oktatásukat. A karon mindez visszatérés a gyökerekhez, hiszen a híres Thököly úti épület alagsorában mindig is gyakorlati műhelyek voltak. Visszatérés az egyben kezelt tankörök és évfolyam számos markáns előnyéhez, visszatérés ahhoz a gyakorlathoz, amit az ipari szereplők és az oktatási képzőhelyek szoros – akár napi szintű – együttműködése tud többletként adni a néha túlzottan is akadémikussá váló képzésnek. És mindezt úgy, hogy idő és tantárgy szempontjából az iskola teljesíti az uniós elvárásokat, melyeket az EMMI és maga a Szent István Egyetem meghatározott."

 

MK/KGy

 

 

Keresés