2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

kep1Egyes ágazatokban egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon a munkaerőhiány, így a tartósan betöltetlen pozíciókat ukrán vendégmunkásokkal töltenék fel.

Miközben az ország keleti felében a munkanélküliség okoz nagyobb problémákat, addig a nyugati megyékben sokkal inkább a megfelelő munkaerő hiánya fogja vissza a gazdaság száguldani akaró paripáit. Tavaly a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége kidolgozott egy javaslatot, hogy jól működne egy olyan kormányzati program, ami a kulturálisan beilleszthető, szakképzett munkaerő bevonására irányulna. Erre példaként Lengyelországot hozták fel, ahol 1 millió ukrán dolgozik, ez népességarányosan hazánk esetében 250 ezer munkavállalót jelentene.

Idén januárban médiakampány indult azért, hogy ukrán állampolgárok jöjjenek dolgozni Magyarországra. Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban jelentek meg a hirdetések. A kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós bejátszásokra 82 millió forint állt rendelkezésre a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból - írja az mfor.hu.

A 2016-os költségvetés zárszámadási törvényjavaslatából kiderül, még ennél is nagyobb összeget költött el a kormány az ukrán munkások behozatalára. Erre tavaly 180 millió forint került kifizetésre, a kormány viszont még ennél is nagyobb keretet, 450 millió forintot biztosított.

 

 

FORRÁS: INFORÁDIÓ

 

 

Keresés