2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

1A lábazatok elhanyagolása csak első látásra tűnik megtakarításnak, évekkel később már olyan komoly problémákat okoz, amelynek rendbetétele az eredeti munka árának sokszorosára rúghat.

Régi épületeknél komoly problémát jelent a vízszigetelés hibájából származó felszívódó nedvesség hatása. Ez nemcsak vakolathibákat eredményez (vakolatmállás, sókivirágzás), hanem jelentősen csökkenti a falazat hőszigetelő képességét is.

Mindenekelőtt : faldiagnosztika

Gyakori hiba lábazatfelújításkor, hogy új, vízzáró vakolatot kap a ház, így bezárva a falba a nedvességet, amely jobb híján felfelé indul – nem ritkán 2-3 méteres magasságig is eljutva a falakban. Szintén gyakori a hőhidak miatt kialakuló párapont, amelyből a lakók csak annyit vesznek észre, hogy minden igyekezetük ellenére a falak belülről nedvesednek.

A problémák felismeréséhez pontos és mélyreható faldiagnosztikára van szükség. A vizsgálatok képesek kimutatni, hogy mennyire vizesedett át a lábazat, milyen ásványi sók csapódtak ki a felületre, és az eredmények alapján pontosan meghatározható a megfelelő javítási módszer.

Mielőtt azonban a lábazat konkrét problémájára fókuszálnánk, meg kell vizsgálni a vizesedő, salétromos rész környezetét is. Felújítás előtt ellenőrizni kell, hogy az épület előtti járdaszakasz nem lejt-e a fal felé; nem töredezett-e nagyon; illetve nincs-e természetes vízelvezető rés a lábazat és a járda között. A talált hibákat ki kell javítani, hiszen ha innen folyamatosan nedvességet kap a lábazat, felesleges volt a felújítás.

Ezért érdemes átvizsgálni a ház ereszcsatornáit is – már ha van. Amennyiben nincs eresz, az első lépés a csatornahálózat kialakítása. Ha van, ellenőrizni kell, nincs-e elrozsdásodva vagy megrepedve, illetve a tetőről hova csorog az esővíz. Ideális esetben utóbbit a lábazattól legalább kétméternyire kell elvezetni.

2A lábazat helyreállítása

Ha a környezetet rendbe tettük, utána jöhet a lábazat helyreállítása. Első lépésként a meglévő vakolatot kell eltávolítani a felületről, mégpedig az észlelt vizesedés szintje fölött fél méterig. A vakolat leverését követően a feltárt fugákat kell kimélyíteni két centiméter mélységig. A művelet során távolítsuk el, majd pótoljuk a laza falrészeket. A kimélyítést és a fal megerősítését követően tiszta vízzel, egy kefével érdemes a lehető legtisztábbra sikálni a lábazati felületet.

A tiszta, előkészített fal ezek után híg alapvakolatot, úgynevezett gúzt kap. Amennyiben a falazat túl laza szerkezetű, vagy az anyaga vegyes, úgy a teljes felületet fedő gúzolás előtt szükség van rabicháló felerősítésére. A következő munkafázis a javítóvakolat felhordása kézzel, géppel vagy vakolókanállal. Ebben a lépésben egyszerre legfeljebb 2,5-3 centiméter vastagságban hordhatjuk fel az anyagot.

Amennyiben ennél vastagabb felületet szeretnénk kialakítani, úgy több rétegben kell a habarcsot a falazatra vinni – minden esetben nedves réteget a nedves rétegre felhordva.

A réteg kiszáradása után, száraz időjárás esetén egy-két nap múlva fél és egy centiméter közötti vastagságban vihetjük fel az utolsó javítóvakolat-réteget. A munka megkezdése előtt finoman nedvesítsük át a felületet a jobb tapadás érdekében. Innen nincs már más hátra, mint a besimított felületre vigyük fel a végső textúra és szín kialakításához választott vékonyvakolatot vagy homlokzatfestéket.

A webersan „falszárító" felújító vakolatok rendszerben alkalmazva a gyakorlatban már bevált műszaki megoldásokat nyújtanak a cikkben említett problémák orvoslására.

 logo

www.weber-terranova.com

 

 

Keresés