2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Régiből újat? Újat a régiből? Minden lehetséges, csak megfelelő tudás, megfelelő szakember és megfelelő anyagok, gyártók kellenek hozzá!

Amikor egy ház építésébe belefogunk, kellő optimizmusra van szükségünk (különösen a jelenlegi építési környezetben). Ha egy régi kőházat kell felújítani, akkor ehhez még egy jó adag megszállottság és kitartás is kell. Mert a tulajdonosok házhoz fűződő emócióit, szeretetét kell racionalizálnunk, és létrehoznunk egy álmot, azaz egy igazi otthont. Ez nem könnyű feladat, mindenképpen szükség van alapos tervezésre, és fel kell készítenünk a tulajdonosokat is arra, hogy lesznek előre nem látható problémák, meglepetések, amelyek a pénztárcájukra is hatással lesznek. A tervezés, az előkészítés, az egyes részletek átbeszélése, közös nevezőre hozása sokat lendíthet a megfelelő megoldások megtalálásában.

Így történt ez Nagykovácsiban is, már 2015-ben, amikor találkoztunk a fiatal házaspárral, akik beleszerettek egy régi házikóba, egy nagyon jó helyen, és beleálmodták leendő otthonukat. Kezdeti beszélgetéseinkből hamarosan egyeztetés, ötletelés és egyszer csak megrendelés lett.

kiindulasi-allapot-1KIINDULÁSI ÁLLAPOTOK

Egy régi, vegyes kőfalazattal épített házat vettek meg, amit az 1990-es évek elején az előző tulajdonosa saját maga vagy kalákában elkezdett átalakítani, megemelte a tetőtér térdfalait, majd új tetőt tett rá, és részben be is építette a tetőteret. Valószínűleg a műveletek végére elfogyott a pénze, mert szinte semmilyen műszaki megoldást nem tudott tökéletesen befejezni, ideiglenes megoldások sokaságával találkoztunk a bontások során. Az alsó szint teljesen felázva a főfalakon, omladozó belső vakolatok, dohos szag, nagyon rossz állapotban lévő padló- és oldalfal vakolatok, a szaniterekről nem is beszélve.

Ide álmodta meg új otthonát Márti és András a kellő optimizmussal, és nem kevés megszállottsággal. Az elkészült állapot után árulták el nekik barátaik és szüleik is, hogy a kezdetekben kétségeik voltak, mi sülhet ki ebből...

A felújítás több szempontból tanulságos volt számunkra is, most ezekből mutatunk be néhányat, amelyeket szakmai szempontból fontosnak ítéltünk.

szigeteles1SZIGETELÉS

A bontások, feltárások során derült ki, hogy a kőfal alapja vegyes kőből készült, és vízszigetelést egyáltalán nem építettek be. Az épület egy kisebb domb oldalában, pontosabban szinte a domb tövében áll, ezért a dombról lezúduló nedvesség folyamatosan áztatta a kőfalakat, és a vízzel együtt lehordott földréteg pedig nem engedte a falak kiszáradását. Az már szinte mellékes, hogy a belső festés során diszperziós festékkel festették ki a falakat, ami szintén nem segítette a falak és a vakolat kiszáradását.

A szerkezeti munkák során szinte a legfontosabb feladat volt a további nedvesedés megszüntetése, a lehetséges költségoptimalizált megoldással a vízszigetelés elkészítése.

Ehhez a domb felőli oldalon készült egy kettős, lépcsős támfal, drénezéssel, valamint az épületet is teljes egészében körbedréneztük. Készítettünk alaptest-szerkezeti megerősítést is, továbbá mind a hő-, mind a vízszigetelést megoldottuk a függőleges falak mellett és az új padló rétegrendjében is. A kettős támfal és az épület között eltávolítottuk a földet, így biztosítva a falszerkezet szellőzését, száradásának lehetőségét.

 

Profi estrichBELSŐ FELÜLETEK

A belső felületképzések előtt szinte a teljes belső falmagasságban eltávolítottuk a vakolatot a vegyes kőfalról. 3-4, esetenként 5-6 cm vastag vakolatréteg is volt a falakon. Ezek után majdnem 4-5 hónapon keresztül hagytuk a szerkezetet száradni.

A belső szerkezeti átépítések után kezdődtek a belső felületképzések. Az új padlóburkolat padlófűtést kapott, és annak köszönhetően, hogy a földrétegig mindent visszabontottunk, volt hely a megfelelő méretű hőszigetelésnek is a rétegrend kialakításánál is.

Profi estrich2Profi estrich3

A padlófűtésre esztrich beton került, a vegyes alapréteg miatt változó vastagságban, esztrich boy segítségével felhordva a megfelelő dilatációs hézagok elhelyezésével, felületképzéssel (PROFI Estrich, zsákos, 4,0 mm-es, üvegszál erősítéssel és 30-as nyomószilárdsággal).

Profi-belso-WTA6LÉLEGZŐ RENDSZER

Mivel a vegyes kőfalazatot nem tudtuk vízszintesen vízszigetelni, ezért a már leírt megoldásokon túl szükség volt olyan további megoldásra, ami a falak száradását, a megfelelő nedvességtartalom távozását folyamatosan biztosítja majd. A PROFI kollégáit bevonva, a WTA rendszerek felhordása mellett döntöttünk. A rétegrend a következőképpen alakult:

  1. PROFI Poretec WTA gúzoló és előfröcskölő réteget hordtunk fel először.
  2. PROFI Poretec WTA kiegyenlítő vakolat került a felületegyenletesség kialakítására.
  3. PROFI Poretec WTA Sanierplus felújító vakolatot hordtunk fel ezután 3-5 cm vastagságban, esetenként több rétegben is, tulajdonképpen ez a termék a rendszer lelke.
  4. PROFI Poretec felújító finomvakolat került fel a végén.
  5. A festés során lélegző glettel gletteltünk, ahol szükséges volt.
  6. A végleges fehér színt pedig mészfestékkel alakítottuk ki, hogy a teljes lélegzés biztosítva legyen.

Természetesen az egyes rétegrendek esetében figyeltünk a megfelelő száradási idő biztosítására, a pára elszívására is az adott helységekben, erre a célra használt páraelszívó gépekkel. A teljes rendszer elkészült, és tökéletesen működik, az eltelt egy év óta is folyamatosan dolgozik, teszi a dolgát.

Azt fontos megjegyeznünk, hogy a lakás használata során is keletkezik pára, nemcsak a falból távozik, így ennek elvezetéséről is gondoskodnunk kellett. Erre páraszabályozással ellátott automata és manuálisan irányított páraszellőzők kerültek beépítésre a házba (4 db, előre tervezett pontokra, magfuratokkal kialakítva a szükséges helyeket).

Amennyiben a további használat során szükségessé válik, akkor a nyílászáróba beépíthető higroszabályozós megoldással a rendszer hatékonysága tovább növelhető majd, de erre még nem volt igény az elmúlt 1 év alatt.

Kofalak-helyreallitasaKŐFALAK HELYREÁLLÍTÁSA

Érdekes feladat volt még az új épületrész és a régi épületrész kapcsolatának biztosítására kialakított nyílásbontások után a kőfalak helyreállítása is. Mivel itt az volt az igény, hogy a nappaliban maradjon meg az eredeti kőfal, a kibontott nyílásoknál vissza kellett javítanunk a bontási sérüléseket, és azt megfelelően ki is kellett javítanunk. Ehhez a PROFI Trass falazó habarcsát és a PROFI Trass fugázó habarcsait használtuk fel. A felület javítása és száradása után a teljes kőburkolat kapott egy homokfúvásos technológiával elvégzett tisztítást, majd egy felületi védelmet, ami egy kicsit csillogóbbá, fényesebbé tette a kőburkolatot, amely ma is dísze a nappalinak, és emlékezteti a tulajdonosokat a valamikori kőfalakra.

Időközben készülőben volt egy PROFI Ásványgyapot hőszigetelő maggal bíró teljes homlokzati hőszigetelő rendszer is, EJOT STRU 2G hőhídmentes süllyesztett dűbelezéssel, ásványgyapot pogácsával, egyedi díszítéssel, így a vegyes kőfalazat már nem látható.

Profi-THRProfi-THR-2

A fenti rétegrendek és műszaki tartalom már november–december folyamán került megvalósításra. Az építkezés ezen időszakában egyszerre dolgoztak a gépészek, a vakoló csapatok, a villanyszerelők és a festő-gipszkartonozó csapat is. Ez nem kis szervezést igényelt, de édesapám, id. Gulyás István több évtizedes tapasztalatának köszönhetően ez is megoldódott.

kazan2FŰTÉSRENDSZER

Az ideiglenes fűtést hamarosan felváltotta az eredetileg is tervezett kazán, amely nagymértékben segítette a száradási folyamatokat, méghozzá intelligensen. Ez a beépített kazán pedig nem más, mint egy WEISHAUPT gyártmányú kondenzációs kazán. A kazán „A" osztályú fordulatszám szabályozott (PEA) keringető szivattyúval, beépített tágulási tartállyal, 100 literes, indirekt fűtésű HMV tárolóval rendelkezik, továbbá része a rendszernek a füstgázelvezetés, a telefonos applikációs rendszer és egyéb szabályozók.

Ez a kazán képes az esztrich „érlelő" program elindítására, aminek köszönhetően az esztrich beton száradása nem gyorsan, hanem folyamatosan történik meg, biztosítva ezzel a megfelelő szilárdság elérését és a repedésmentességet, azaz nem „sokkoljuk" rögtön a betont a nagy hőmérsékleti eltérésekkel.

kazan1kazan3

A fentieken túl számtalan megoldott, egyedi és érdekes problémával szembesültünk a felújítás során. A lényeg az, hogy a közös problémafeltárás, a gyártók szakembereinek bevonása rengeteget segített abban, hogy az épület véglegesen elkészüljön, és ma már egy kis családnak adjon otthont.

Végezetül egy kissé profán, ám a gyakorlatban jó szolgálatot tevő mottó és jó tanács: „aki kérdez, az hülye, aki nem kérdez, az hülye is marad..." – én nem szégyelltem kérdezni, és segítséget kérni. Ha kell, ön is kérdezzen és kérjen segítséget!

 

ifj. Gulyás István
EMN Zrt. vezérigazgató

 

     Profi logo-w

Weishaupt 

 

 

 

 

 

Keresés