2024. július 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

epitoipari nivodij-webAz Építőipari Nívódíj pályázatot 2017-ben tizennyolcadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma, amelyre idén 16 pályázat érkezett. 11 építmény érdemelte ki az Építőipari Nívódíjat, 3 létesítmény pedig Elismerő Oklevelet kapott. A díjakat 2017. december 8-án, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdette ki és nyújtotta át a Bíráló Bizottság elnöke.

A benyújtott pályázatokban szereplő létesítmények tervezési és kivitelezési szempontból egyaránt magas színvonalat képviseltek, különösen sok pályázat érkezett a középület és a műemlék kategóriákban. A pályázatot kiírók delegáltjaiból álló 18 tagú Bíráló Bizottság a be-nyújtott dokumentációk, illetve a helyszíni bejárások alapján bírálta és értékelte a pályázatokat. A bírálat fő szempontjai a következők voltak: az adott építmény általános építészeti-műszaki értékelése, a kivitelezés műszaki–technikai színvonala, szakszerűsége, a beruházás gazdaságossága, üzemeltethetősége valamint a létesítményt létrehozók – különösen a beruházók, a tervezők és kivitelezők közötti – együttműködés.

A Bíráló Bizottság összesen 11 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 3 részére elis-merő Oklevelet adott ki. Az Építőipari Nívódíjat Tanúsítvány és a létesítményen elhelyezett, az alkotók megnevezésével ellátott bronztábla testesíti meg.

A pályázat eredményét a Bíráló Bizottság elnöke 2017. december 8-án, az ÉVOSZ ünnepi évzáró közgyűlésén hirdette ki és nyújtotta át a Tanúsítványokat. A táblák ünnepélyes felava-tására 2018 tavaszán kerülhet sor.

ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA – OKTATÁSI LÉTESÍTMÉNY

meseskert-wMeséskert Tagóvoda „16 csoportos passzívház óvoda"

Építtető: Budapest Főváros XIII . Kerületi Önkormányzat
Lebonyolító: Budapest XIII . Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Archikon Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: FK-RASZTER Zrt. (Miskolc)
Alvállalkozók: Gratovin Zrt. (Szeged); Jet-Vill Kft. (Budapest); TT Ablakrendszer Kft. (Kaposvár)

Angyalföld dinamikusan fejlődő városrész. Az Önkormányzat a megnövekedett igények miatt a lakótelepi területen lévő 8 csoportos óvoda elbontását és helyén 16 csoportos óvoda építését határozta el. Az elbontott épület szerkezete és avult állapota miatt bővítésre nem volt alkalmas. A kerület a fenntarthatóság és az energiatakarékosság céljait kitűzve bátor és előremutató döntést hozott, így született meg a Meséskert, az országban az első passzívház óvoda. A passzívház megvalósítását az épület funkcionális követelményein, beépítési előírásain és esztétikai megjelenésén felül, már a tervezés során a hőveszteség minimalizálása és a hő-nyereség maximalizálása alapkövetelménye vezérelte.

 

A racionális tájolású zárt épülettömb tetőterasza játszókertként funkcionál, ahol a gyermekeket a kieséstől háló és biztonsági üvegezés védi. A belső öltöző és közlekedő tereket más-más formájú felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét a kör, a négyzet és a háromszögformák faltartóként felnagyított változatai hordozzák. A homlokzati megjelenés korszerű, láthatóan a passzívháznak megfelelő funkcionális elemekkel, az egyedi kialakítású tetőterasz az épület „ötödik homlokzataként" működik a városias beépítésű közegben. A számos hazai és külföldi díjat nyert óvoda teljes kihasználtsággal működik, a gyerekek és a szülők nagyon megkedvelték.

 

ceu5-wCEU Közép-Európai Egyetem új épülete

Építtető: CEU Oktatási – Szolgáltató Nonprofit Kft.
Tervezők: O'Donell & Tuomey Ltd. (Dublin) – M-Teampannon Építészmérnöki Kft.
Generálkivitelezők: Market Építő Zrt.; Strabag MML Kft.
Alvállalkozók: Moratus Szerkezetépítő Kft. (Budapest); Reneszánsz Kőfaragó Zrt. (Üröm); Argo-Hungary Kft. (Budapest)

A CEU, a Közép-Európai Egyetem, mely a város több helyén működött, egyesítette campusát korábbi központjában, a belvárosi Nádor utcában. A beruházás több ütemben, mintegy 35 000 m2-en valósul meg, melynek I. ütemét készítették el a pályázók. Az I. ütem építése két korábbi épületet érintett. A Nádor utca 13, Hild József által 1841-ben tervezett és többször átalakított klasszicista lakóházat, belülről teljesen átalakították és összekapcsolták a Nádor utca 15. alatt emelt új épülettel. Az ír építészek által elképzelt nagyszabású belső téralkotás, egyedi szerkezeti és belsőépítészeti kialakítás izgalmas, jól hasznosítható épületegyüttest hozott létre. A megvalósítás rendkívül szűk területen, műemléki, világörökségi környezetben, szinte felvonulási terület nélkül történt.

 

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar 600 férőhelyes hallgatói kollégiuma

kozszolg egyetem-wÉpíttető: Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Generálkivitelezők: West Hungária Bau Kft.; ÉPKAR Zrt.; PBE Építő Kft. konzorcium
Lebonyolító: Újlak Mérnökiroda Kft.
Alvállalkozók: NORDIKÁL Kft. (Budapest); Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. (Mosonmagyaróvár); Borbélyház Kft. (Diósd)

A kollégium az Orczy Kert tervezett főbejáratánál, az Orczy út és az Üllői út sarkán helyezkedik el. Az épület pozíciójánál fogva biztosítja az egyetemi Campus tér jelenleg hiányzó térfalát, így az Új Oktatási épülettel együtt határozott, elegáns bevezető tér jön létre.

Az épület anyaghasználatában a kollégiumi „otthonok" kötetlenebb, melegebb hangulatát idézi. Hátteréül az Orczy kert szolgál, míg a Campus tér ünnepek alkalmával felvonulási/alakuló térként lehetőséget biztosít a reprezentatív ünnepségek megtartására. A felszíni parkolóterek park felőli takarására enyhe hajlású napozódombot alakítottak ki, melyet a kerti tó irányára tájoltak és zöldtetőként is szolgál. A 600 férőhelyes hallgatói kollégiumban 2+2 ágyas apartmanok vannak saját vizes blokkal, szintenként teakonyhával és közösségi terekkel. A földszinten recepció, multifunkcionális termek és büfé, kapcsolódik hozzá út és kert, kerékpár tárolási lehetőség. Minden adott az épületben a hallgatók számára, ami a XXI. században elvárható.

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA – KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓ ÉPÍTMÉNY

hotel moments-wHotel Moment's

Építtető: CD Hungary Ingatlanhasznosító, Forgalmazó és Szolgáltató Zrt.
Tervező: Archikon Kft.
Generálkivitelező: Market Építő Zrt.
Alvállalkozók: Filó és Társa Kft. (Budapest); GILT-MORE Kft. (Budapest); Herling Restaurátor és Művészeti Stúdió Kft. (Budapest)

Az épület eddigi változatos mozgalmas története során többszöri átalakításon esett át. Ez a varázslatos XIX. századi épület az Andrássy úton egyszerre hordoz magában historikus magyar elemeket és modern építészeti megoldásokat, ami kifejezetten csábító a turisták számára a kedvező lokáció mellett. Az épületet 1880 -1882 között báró Schossberger Henrik terveztette, a hazai eklektikus építészet kiemelkedő alakjával, Feszty Adolffal.

Mai alakjában a 99 szobás, négycsillagos hotel tökéletes harmóniát alkot a történelem és a modernitás között. A belső udvar modern üvegtetővel került lefedésre, a bejáratnál és a lobbynál megőrizték a ház eredeti freskóit. Az art deco stílusú szobák izgalmas élményt nyújtanak a vendégek számára. A három utca által határolt telek szerencsés adottságainak köszönhetően praktikusan alakíthatták az alaprajzot: a szomszédos ház tűzfala mentén rendezték a kiszolgáló egységeket, míg a másik három utcára néző oldalon vendégszobákat tudtak kialakítani. A legfelső (tetőtéri) szinten helyezték el az elnöki lakosztályt, amelynek teraszáról a Bazilika kupolájára nyílik kilátás. A folyamatos átépítgetések ellenére az épület a '90-es évek végére kívül-belül lepusztult, míg végül magyar befektetők 2016. március elsején megnyitották a szállodát és az a kezetektől gyakorlatilag teljes kihasználtsággal üzemel.

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA – SPORT- ÉS SZABADIDŐS LÉTESÍTMÉNY

pannonhalma csarnok-wPannonhalma, Kosárlabda Csarnok

Építtető: Pannonhalmi Bencés Gimnázium Közhasznú Alapítvány
Tervező: Gutowski Építész Kft. (Páty)
Generálkivitelező: Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Kiskunhalas)
Lebonyolító: É.S.BECK Építési, Mérnöki és Szolgáltató Kft. (Győr)
Alvállalkozók: Build-Material Kft. (Kiskunhalas); CLC-Construct Építőipari és Szolgáltató Kft. (Budapest); ABEX Termelő-, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Kiskunhalas)

Men sana in corpore sano"- ez a római Pannonia szellemi öröksége. Pannonhalmán is ezt az elvet követték „ép testben ép lélek". Az új sportcsarnok - elsősorban a FIBA minősítésű kosárlabda pályával - a gimnázium mellett, az ún. Hospodár kertben, Világörökségi területen valósult meg, részben a hegyoldalba süllyesztve. Megközelítés a második emeleti gyalogos hídon át fedett-nyitott előtéren keresztül, vagy kerti tereplépcsőkön a Hospodár felé, illetve földalatti közlekedőn át a gimnázium felé lehetséges. Az első szinten vannak az öltözők, vala-mint a felültöltős lelátó közlekedője. A legalsó szinten van a játéktér.

Az épület maga vasbeton vázas, vasbeton födémgerendás szerkezet, zöldtetővel. A terület morfológiájából következik, hogy a tervezett épület bevágásban épült, majd a meglévő zöldfelület „ráfut" az új épület tetejére. A tető nem hasznosított, extenzív zöldtetőjével alapvetően a Hospodár része kíván maradni. Korszerű technikai berendezésekkel (sportpadló, osztott világítás, árnyékolás, részben gravitációs- részben gépi szellőztetés, stb.) felszerelt. Homlokzata és belső felületképzése egységes: részben beton, illetve téglaburkolat. Az épületegyüttes a „pannonhalmi színvonal" újabb, példás megjelenítése. A kivitelező ezzel az épülettel – most már sokadszorra - rászolgált a bizalomra, az épület kiválóan illeszkedik az apátság kortárs építészeti alkotásainak sorába.

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA – EGYHÁZI LÉTESÍTMÉNY

matraverebely-wMátraverebély – Szentkút Nemzeti Kegyhely komplex, részben műemléki rekonstrukciója

Építtető: Fons Sacer belső egyházjogi személy, Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány
Tervező: LINT Építészeti és Művészeti Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Confector Mérnök Iroda Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. (Budapest)
Alvállalkozók: Bátony – Trade Kft. (Bátonyterenye); Dancsó János ev. (Bátonyterenye); Juhász János ev. (Sámsonháza)

Magyarország ferencesek által működtetett, leglátogatottabb római katolikus nemzeti kegyhelye, Szentkút közel 800 éve fogadja a zarándokokat hazánkból és a környező országokból egyaránt, évente mintegy háromszázezer embert. A nagyszabású zarándokturisztikai- és fejlesztési Zarándokközpont tervezésénél és kialakításánál az elsőszámú szempont az volt, hogy egy olyan épületegyüttes jöjjön létre, ahol az új épületek nem konkurálnak a XVIII. századi műemlék templommal és rendházzal és tájba simuló, a természettel harmonizáló elemei legyenek a nem mindennapi helyszínnek.

Sor került a barokk kegytemplom és rendház rekonstrukciójára és átépítésére, az új szabadtéri liturgikus tér és a szent kút környékének teljes megújítására, a harmincas években épült zarándokház teljes, külső és belső felújítására. A hegy lábánál végighúzódó zöldtetős új épületszárnyban nyert elhelyezést a zarándokszállás. Teljesen új a fogadóépület, a völgy felé lábakon áll és szépen tagolt, a fogadási oldalon a nagy íves homlokzat mintegy várja az érkezőket. Az új épületrészek a szakrális részektől távolabb épültek és nem zavarják a szerzeteseket, illetve a csendesebb, elmélyültebb zarándokokat. Az egész épületegyüttes nagy alázattal és szakmai bravúrral került megtervezésre, amelyet a vállalkozók lelkiismeretes munkája és a résztvevők kiváló együttműködése emelt kiemelkedő színvonalúvá.

MŰEMLÉK-HELYREÁLLÍTÁS, ÉPÍTMÉNYREHABILITÁCIÓ KATEGÓRIA

szombathely puspoki-wSzombathely, Püspöki Palota lebombázott épületrész helyreállítása, homlokzat- és tetőhéjazat felújítása

Építtető: Szombathelyi Egyházmegye
Tervező: 4RAM Építészmérnök Iroda Kft. (Göd)
Generálkivitelezők: West Hungária Bau Kft.; Fejér B.Á.L. Zrt. konzorcium
Alvállalkozók: Dreiszker és Társai Kft. (Szombathely); Boga Bau Kft. (Pannonhalma); Katavics Kft. (Szombathely)

A szombathelyi Püspöki Palota több évszázados egyedi műemlékvédelem alatt álló barokk-épületének északi szárnya 1945–ben a világháború alatt bombatalálatot kapott. Az elpusztult épületrész újjáépítésére napjainkban nyílt lehetőség. A Püspökség célul tűzte ki, hogy a Palota felújításával egyidejűleg az eddig is állandóan látogatható földszinti kiállító terein túl további reprezentatív tereket is megnyit az érdeklődők előtt. Így a lebombázott szárny helyreállított épületrészében látogatóközpont kapott helyet. Miközben felújították a tetőt, a homlokzatot és nyílászárókat, az eredeti állapotnak teljes mértékben megfelelően a legnagyobb gondossággal visszaépítették a hiányzó épületrészt, úgy, hogy értékes római kori épületmaradványt is feltártak.

A látogató szinte észre sem veszi meddig tart az új és hol kezdődik a régi. A rekonstrukció után Szombathelyen a Püspöki Palota a mellette lévő barokk székesegyházzal és a római kori romkerttel együtt egyedülálló történelmi – építészeti együttest alkot.

 

gyulai kastely-wGyulai Almásy Kastély Látogatóközpont

Építtető: Gyula Város Önkormányzata
Tervező: Földes és Társai Építésziroda Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Modinvest Építőipari- Beruházó- és Kereskedelmi Kft.
Lebonyolító: Magyar Kastélyprogram Kft.
Alvállalkozók: FUTIZO Kft. (Gyula); Győri Árpád egyéni vállalkozó (Békéscsaba); STILFA-MI Kft. (Kecel)

A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély Gyula történelmi belvárosában, a hajdanvolt Szigeterőd Huszárvárnak nevezett területén, a Vár közvetlen közelében áll. 1945 után a magyarországi kastélyok hányatott sorsára jutott, fél évszázadon át csecsemőotthonként működött, majd 2000-től üresen állt. A felújítás tervezése 2011-ben, a kivitelezés 2014-ben kezdődött el, mindenek előtt a mocsaras területre épült kastély süllyedésének megállításával. A barokk stílusú épületegyüttes az átfogó régészeti- és rekonstrukciós munkálatokat követően a 18-19. századi nemesség és cselédség mindennapjait és ünnepeit – interaktív módon – bemutató kiállítótérként született újjá. A kiállítás legapróbb részletekre is kiterjedő igényességgel, egységes arculattal, a legkorszerűbb installációs technikákkal a műemlékekhez való friss szemléletű hozzáállást tükröz.

A felújítás ICOMOS Díjat kapott. Az Almásy kastély a Várral, a Várfürdővel ma Gyula büszkesége és turisztikai vonzereje. A Látogatóközpont megnyitása óta már közel 100 ezer érdeklődőt fogadott.

KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA

bekescsaba vasutallomas2-wBékéscsaba vasútállomás felvételi épület rekonstrukció

Építtető: NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
Tervezők: FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt.; Mata-dór Architectúra Kft. (Budapest); Mérték Építészeti Stúdió Kft. (Budapest); Garten Studio Kft. (Budapest);
Generálkivitelező: Csaba-2013 Konzorcium
vezető tagja: Strabag Vasútépítő Kft. (Budapest)
tagjai: Swietelsky Vasúttechika Kft. (Celldömölk); KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. (Budapest); THALES Austria GmbH; Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft.
Alvállalkozó: Svábbau Kft. (Solymár)
Mérnökszervezet: GY-B-L Mérnök; ECO-TEC Műszaki-Gazdasági Tanácsadó Kft.; OVIBER Kft.; Főber Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnök Zrt.; KÖMI Kft.

A korábbi indóházat 1858–ban adták át. A ma ismert és használatos fő utasforgalmi épület Goszleth Béla egykori MÁV főmérnök tervei alapján készült el, átadására 1933-ban került sor. Az új épület hasonlatos a korabeli, XIX-XX. századfordulóján Pfaff Ferenc MÁV főépítész által építtetett vidéki pályaudvari típusépületek felépítéséhez, „pavilonos" tagolású, a középső fő épülettömegre, s az abban elhelyezkedő központi utascsarnok tengelyének szimmetriájára erősen támaszkodó épület. Két azonos értékű főhomlokzattal rendelkezik ez is, mind a vágányok, mind a város felé, a teljes földszinti, s részleges emeleti beépítéssel megépült, neobarokk jegyeket is magán viselő historizáló stílusban. Azonban a látványt is uraló homlokzati üvegfala, a fő utasforgalmi csarnok nagyfesztávú felnyitása már a modern építészet egyértelmű megjelenése.

Az országos műemléki védettségű épület a projekt során megújult, a régi és az új felvételi épület és az állomás előtti tér is új arculatot kapott. Az állomás területén lévő vágányok részleges elbontásával, korrekciójával két új szigetperon alakult ki, amelyek aluljáróval lettek a felvételi épülettel összekötve. Az aluljáró a felvételi épület alatt az utascsarnok tengelyében áthaladva csatlakozik a buszpályaudvari meglévő aluljáróhoz. A felújított vasútállomás európai színvonalú, korszerű, kulturált körülményeket biztosít az utasoknak.

KOMPLEX INFRASTRUKTURÁLIS LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA

kelenfold-wKelenföldi pályaudvar térsége, Nyugati kijárat, M1-M7 autópálya bevezetés módosított csomópontjának megvalósítása

Építtető: Budapesti Közlekedési Zrt.
Tervező: FŐMTER V Mérnöki Tervező Zrt.
Generálkivitelező: Swietelsky Magyarország Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Budapest Közút Zrt. Metró Mérnök Igazgatóság
Alvállalkozók: Jakosa Építő Kft. (Budaörs); Út-Őr Forgalomtechnikai Kkt. (Budapest); Siemens Zrt. (Budapest)

Az M1-M7 autópálya bevezető szakaszának összekötése a Kelenföldi pályaudvarral és a 4 számú METRO végállomással valódi mérnöki bravúr. Magyarország legterheltebb útszakaszának - melyen több mint 100.000 egységjármű halad át naponta - átépítése a forgalom 2x3 sávon történő fenntartása mellett másfél év alatt több mint 50 ideiglenes forgalomterelési fázisban volt megvalósítható. A területen található nagyszámú közművek átépítése (távhő, víz, csatorna, gáz, elektromos és hírközlési hálózatok) és a nem szokványos közlekedés fenntartási és műszaki problémáink megoldása az idő szorításában rendkívüli szervezettséggel, kreativitással és újszerű mérnöki megoldásokkal volt lehetséges. A végeredmény, a közúti, a vasúti és a tömegközlekedési hálózatok összekapcsolása egy intermodális csomópontba világvárosi színvonalon született meg.

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA

szeged arviz-wSzeged belvárosi árvízvédelmi rendszer fejlesztése

Építtető: Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata
Tervező: MÉLYÉPTERV Komplex Zrt.
Generálkivitelezők: Szeged S-H-K konzorcium
vezető tagja: Swietelsky Magyarország Kft.
tagjai: HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. konzorciumi tag; KÖTI VIÉP'B Közép-Tisza Vidéki Vízépítő és Telekommunikációs Kft.
Lebonyolító: Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt.
Alvállalkozók: Épszerk-Pannónia Invest Építőipari Kft. (Budapest); Oktaéder Építőipari Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. (Szeged); MOTTÓ Építőipari Kft. (Győr)

szeged arviz2-wSzeged történelmi belvárosában, a Tisza jobb partján a 2006. évi tavaszi árvíz szintje közel 40 cm-rel haladta meg az akkor érvényes MÁSZ értékét, s csak rendkívüli erőfeszítésekkel sikerült a veszélyt elhárítani. Az árvízvédelmi rendszer fejlesztésének célja a hiányosságok kiküszöbölése volt, s ennek érdekében vízzáró vasbeton falszerkezet épült résfalas technológiával, valamint a támfal rendszer megerősítését is biztosító új vasbeton köpenyfal létesítésével, mely egyben megteremtette a magassági hiányok felszámolását biztosító mobil falrendszer szerelhetőségének feltételeit is. A vízzáró szerkezetek mentett oldalán két szivárgó rendszer épült megfelelő gyűjtőhálózattal és egy–egy szivárgó víz átemelővel.

szeged arviz-wA fejlesztés keretében új járdarendszer és – Klinikák, Stefánia és Felső Tisza-part – sétányok valósult meg, valamint a folyóhoz levezető lépcsők is megújultak. A korábbi Tisza parti szobrokat visszahelyezték, a vízmérce újjáépült. A rakparti támfal új köpenyfalának különlegessége a látszóbeton felület és a szegedi vonatkozású régészeti-mondai motívumok láttatása a nyers betonfelületen, melyekhez a Dél-Alföld új-kőkori földművelő közösségeitől származó 5-6 ezer éves régészeti leletek jellegzetes ábráit használták fel. A mellvédfal érdekessége Juhász Gyula „a Tisza" c. verséből néhány sor „begravírozása" a fejgerenda vízoldali falába.

ELISMERŐ OKLEVÉL 2017

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA

rece fice-wKőbányai Rece-fice Óvoda és Manóvár Bölcsőde

Építtető: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: KJT Építész Stúdió Kft. (Budapest)
Generálkivitelező: Jánosik és társai Kft. (Budapest)
Lebonyolító: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt.
Alvállalkozók: Dohány Építő-Szigetelő Bt. (Miskolc); TRI COMP 95 Kft. (Budapest); Denkisys Kft. (Budapest)

A kőbányai óvoda és bölcsőde megérett a felújításra. A szerkezetet kivéve minden külső belső felújításra szorult. Így az épület alaprajzát tekintve nem változott, de szinte mindent kicseréltek vagy felújítottak. Új a tetőszigetelés, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a villamos és gépészeti hálózatot, új konyhatechnológiát építettek be. A homlokzatok kialakításánál olyan rendszert választottak, amely a régi vázszerkezet alakváltozásait kompenzálni tudta. Az új homlokzat az egész létesítményt megjelenésében korszerűvé, építészetileg értékessé tette. A legfontosabb szempont az volt, hogy a különböző korosztályú gyerekek számára játékos, otthonos, esztétikus, érdekes és ingergazdag környezetet biztosítsanak. A színes és változatos kialakítás a külső és belső területeken egyaránt visszaköszön.

Az udvarokon is izgalmas eszközök várják a gyerekeket, még műfüves kis focipálya is van. Az udvart hangvédő kerítéssel védik a Vaspálya utca zajhatásaitól. A rekonstrukció összességében kihat a közvetlen környezetre, a közeli 7-8 emeletes épületekből kinézve a lakók jó érzéssel tekinthetnek le a megújult létesítményre.

KÖZÉPÜLET KATEGÓRIA – EGYHÁZI LÉTESÍTMÉNY

szentlelek templom-wSzentlélek-templom, Veresegyház

Építtető: Veresegyház Város Önkormányzata
Tervező: Nagy László építész (Veresegyház)
Generálkivitelező: ZÁÉV Építőipari Zrt. - Laterex Építő Zrt. konzorcium
Lebonyolító: Csíky és Társa Beruházás-szervező Kkt. (Piliscsaba)
Alvállalkozók: Tető-Kovács Szogáltató Kft. (Solymár); SOKON Építőipari és Kereskedelmi Kft. (Agárd)

A Szentlélekről elnevezett római katolikus templom a korábbi Szent Erzsébet templom mellett, annak vonzáskörzetében, régészetileg nyilvántartott területen épült. Nagy részben Veresegyház városa finanszírozásában, rekordidő alatt valósult meg, az építő cégek konzorciuma szűk egy év alatt készült el a Pünkösdre meghirdetett felszentelés időpontjára. Az építőmesteri munkákkal párhuzamosan készültek el a képzőművészeti alkotások a belső berendezés is. Az épülő templomot a város lakossága mindvégig nagy figyelemmel kísérte, nagy esemény volt a harang beemelése. A tervezéssel helyi építészt bíztak meg, akinek szándékai szerint küldetését tekintve nyitott, világos, befogadó, hívó templom valósult meg, ahol az épület a szakrális funkciókon kívül igazi közösségépítő szerepet is betölt a városban.

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI LÉTESÍTMÉNY KATEGÓRIA

almasfuzito arvizved-wKomárom, Almásfüzitő Árvízvédelmi Öblözet Árvízvédelmi Biztonságának javítása

Építtető: Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Győr)
Tervező: SOL VEX Környezet- és Vízgazdálkodási Tervező és Kivitelező Kft. (Szombathely)
Generálkivitelezők: HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft.; Szabadics Közmű- és Mélyépítő Kft.; KÖTIVIÉP'B Kft.
Lebonyolítók: Országos Vízügyi és Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft.; FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő És Mérnök Zrt.; UTIBER Közúti Beruházó Kft.
Alvállalkozók: Geologistic Kft. (Budapest); AQUA Consult Hungary Kft. (Zalakaros)

almasfuzito arvizved2-wA Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi fővédvonal fejlesztés a Széchenyi Terv keretében valósult meg, mely 14,3 km hosszú, 30 km2 nagyságrendű területet foglal magába Komárom, Almásfüzitő, Dunaalmás, Mocsa, Naszály közigazgatási területére kiterjedően. A fejlesztés előtt elöntéssel fenyegetett volt Komárom belterületének jelentős része, valamint Almásfüzitő belterületének teljes egésze, összesen 28 282 lakossal. A korábbi árvizek tapasztalatai egyértelműen bebizonyították a projekt szükségességét, melyet a 2013-as rendkívüli árvíz is megerősített.

Az árvízvédelmi fővonalon adekvát műszaki megoldásokat sikerült alkalmazni. A projekt legnagyobb eredménye, hogy 4 km hosszon kiváltja a Budapest-Hegyeshalom vasútvonal pályaszakaszát, ami eddig az árvízvédelmi vonal része volt. Összességében a várható árvíz védekezési költségek a korábbiak töredékére csökkennek, miközben biztosították a felszínre került római kori Brigetio építészeti emlékeinek régészeti feltárását és a leletek mentését, valamint figyelmet fordítottak az ökoszisztémára, a vizes élőhely rehabilitációjára is. És ami a legfontosabb, a lakosság árvízvédelmi biztonsága jelentősen megnőtt.

KÜLÖNDÍJAK

A Magyar Mérnöki Kamara Építési Tagozata a mélyépítési szakágban ÉPÍTÉSI ALKOTÓI DÍJBAN részesítette Horváth Ferenc építőmérnököt, a Swietelsky Magyarország Kft. projektvezetőjét, „Az M1-M7 autópálya bevezetés módosított csomópontjának megvalósítása" projekt felelős műszaki vezetőjét.

Magasépítési szakágban ÉPÍTÉSI ALKOTÓI DÍJBAN részesült Horváth András okleveles építőmérnök, a Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft. projektvezetője, a pannonhalmi Kosárlabda Csarnok felelős műszaki vezetője.

A Magyar Építész Kamara SÁNDY GYULA-DÍJBAN részesítette Holman Attila okl. építészmérnököt, a Confector Mérnök Iroda Kft. ügyvezetőjét, a Mátraverebély–Szentkút Nemzeti Kegyhely komplex, részben műemléki rekonstrukció projektvezetőjét.

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség és az Építéstudományi Egyesület ÉPÜLETGÉPÉSZETI NÍVÓDÍJBAN részesítette Köves Lászlót, a Kőrös Consult Kft. épületgépészeti tervezőjét, a Budapest VIII . kerület Orczy park Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar 600 férőhelyes hallgatói kollégium tervezéséért és helyszíni művezetéséért.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

 

Keresés