2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Zoldhomlokzatok-boritoA „Zöldinfrastruktúra füzetek" második köteteként jelent meg a Zöldhomlokzatok című kiadvány, amely jelentősen hozzájárul Budapest készülő zöldinfrastruktúra koncepciójának megvalósításához. A gazdagon illusztrált, a témát remekül összefoglaló kötet célja az, hogy a zöldfal, a zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba, a döntéshozók pedig minél szélesebb körben alkalmazzák településfejlesztési stratégiájukban és a gyakorlatban.

A téma elismert szakemberei által jegyzett kötetet 2017. május 31-én, a „Klímastratégia és Éghajlat-változási Platform létrehozása Budapesten (KEHOP-1.2.0-15-2016- 00020)" című projekt nyitórendezvényén mutatta be a kötet főszerkesztője, Pataky Rita okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék mestertanára.

A kötet szerzői
Szerkesztő: Pataky Rita okleveles építészmérnök, egyetemi mestertanár, BME Épületszerkezettani Tanszék – Pataky és Horváth Építésziroda Kft.
Csibi Katalin okleveles kertészmérnök, kerttervező – Relax Garden Kft.
Dezsényi Péter okleveles kertészmérnök – Deep Forest Kft., vendégoktató Universität für Bodenkultur, Wien
Fári Miklós Gábor okleveles kertészmérnök, biológus, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár, Mezőgazdasági Botanikai, Növényélettani és Növényi Biotechnológiai Tanszék, Debreceni Egyetem MÉK,
Koroknai Judit okleveles kertészmérnök, FH Gasztro Kft. Budapest; Mezőgazdasági Botanikai, Növényélettani és Növényi Biotechnológiai Tanszék, Debreceni Egyetem MÉK, Debrecen.
Szentkirályi-Tóth Ferenc okleveles táj-és kertépítészmérnök, zöldhomlokzat specialista – greenwall.pro

A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya által gondozott sorozat célja, „hogy bemutassa a zöldinfrastruktúra-fejlesztések komplex eszközrendszerét a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok révén" – írja a kötet ajánlójában Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze. A kötet létrehozásában oroszlánrészt vállaló Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke, Dezsényi Péter, a kötet egyik szerzője szerint: „A klímaváltozás és a növekvő környezetterhelés a településeken komoly kihívást jelent, amelyre az egyik válasz a városi zöldinfrastruktúra integrált fejlesztése. A zöldfalak a városokban sokirányú és rendkívül értékes szolgáltatásokat nyújtanak a környezet, a városlakók és az épületek használói számára. A klímaberendezésekkel ellentétben a növényzet képes egyszerre hűteni az épület belsejét és az utcát – miközben számos egészségügyi, ökológiai és műszaki előnyt is biztosít."

A kötet célja az, hogy a zöldfal, zöldhomlokzat fogalma minél inkább bekerüljön a köztudatba; a települések szabályzatai írják elő a zöldhomlokzatok alkalmazását; és minél több szakszerűen megépített, hosszú távon jól működő, fenntartható zöldhomlokzat létesüljön. A kiadvány számos megvalósult projektet mutat be, de ismerteti azokat az évszázados zöldhomlokzati megoldásokat is, amelyek kúszónövények alkalmazásán alapulnak, de részletesen kitér azokra a modern zöldfalakra is, ahol a növények gyökérzónái változatos segédszerkezetek segítségével kerülnek a homlokzati síkra.

A színes képekkel, összefoglaló táblázatokkal és ábrákkal gazdagon illusztrált, részletgazdag, ám mégis remek összefoglalást nyújtó könyv hasznos segédeszköz lesz a tervezőirodák, a döntéshozók számára. A „Zöldhomlokzatok" elsősorban ennek a széles szakmai körnek (építészek, tájépítészek, kertészek, gépészmérnökök) nyújt támpontot, ugyanakkor a települések hosszú távú jövőjét meghatározó szakemberek (településtervezők, településmérnökök, városépítési és városenergetikai szakemberek, önkormányzati és kormányzati döntéshozók, beruházók) számára is segítségére lehet a döntésekben. Végül, de nem utolsósorban az érdeklődő lakosság is hasznos információkat talál benne.

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240