2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

IMG 1475Huszonöt kőműves szakmát oktató szaktanár és gyakorlati oktató vett részt 2017 augusztus végén kéthetes németországi szakmai továbbképzésen a Traunsteini Gyakorlati Képzőközpontban. A Müncheni és Felső-Bajorországi Kézműves Kamara gyakorlati oktatási centrumában a kőműves, ács, asztalos és útépítő szakmák mellett autószerelő, szerkezet- és karosszérialakatos, valamint fodrász, szépségápoló és irodai alkalmazottak un. üzemen kívüli gyakorlati képzése történik.

A német duális szakképzési rend értelmében a tanulók ugyanis a cégeknél megvalósuló gyakorlati képzés mellett a szakma alapvető fogásait ezekben az üzemen kívüli képzőközpontokban sajátíthatják el. Mindez garanciát jelent arra, hogy a tanuló a szakma teljes egészét felölelő gyakorlati képzésben részesüljön, mivel a gyakorlati képzést nyújtó, többségében kis- és középvállalkozásoknál erre a legtöbb esetben nem lenne lehetőség. A tanulók az első tanévben 20, a másodikban 14, a harmadik évben pedig a vizsgára való felkészüléshez már csak 4 hetet töltenek a képzőközpontokban. A vállalkozásnál pedig ezzel ellentétben tanévenként egyre több hetet dolgoznak.

IMG 1470Az ÉVOSZ szervezésében az Erasmus+ Program anyagi támogatásával megvalósult továbbképzésen az ország különböző szakiskoláiból érkező tanárok és gyakorlati oktatók vettek részt. Tanműhelygyakorlatukon a német gyakorlati képzés tananyagából a látszófalazatok, a különböző boltívek és mintaállványzataik készítését gyakorolták be. Ezek a feladatok a precíz és pontos munkavégzés, valamint a logikai készség fejlesztésére is alkalmat nyújtanak. A résztvevők egyúttal a feladatok értékelési szempontjait is megismerhették.

A továbbképzésen elsajátított új ismereteiket az iskolai szakkörök, valamint a tanulók hazai és nemzetközi versenyekre történő felkészítésben tudják majd kamatoztatni.

 

Pete Zoltán
ÉVOSZ

 

 

Keresés

mehi-banner-media 120x240