2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

LAFARGE Arium2018Szendvicspanelekben akár építőanyagként is használható, teljes mértékben ásványianyag tartalmú, sokoldalú szigetelőanyagot fejlesztett ki a LafargeHolcim Csoport. A természetes fehérjéből készülő Airiumot a hazai piaci bevezetése előtt a Királyegyházi Cementgyár támogatásával az idei Hello Wood tábor résztvevői próbálhatták ki.

Már az ősember is szerette a biztonságot, megóvva magát a természet sokszor kiszámíthatatlan erőitől. A szigetelés mindig is kardinális kérdés volt az építkezésekkor, a 21. században pedig egyre nagyobb igény mutatkozik az energiahatékonyságra, és közben tudatosan kezdjük szem előtt tartani a természetes anyagok használatát is. A LafargeHolcim Csoport Lyon melletti Kutatóközpontjában fejlesztett ki nemrégiben, egy teljes mértékben ásványianyag tartalmú, természetes szigetelőanyagot, amely könnyen telepíthető, igen variábilis, és a szigetelés mellett tényleges építőanyagként szolgál. Az Airium nevű új anyag sokoldalú felhasználhatóságát különböző pilot projekteken tesztelték már: szigetelőbeton blokkok kialakítására Franciaországban és Ausztriában, a tetőteraszokra terítve Marokkóban, valamint a padlásokon alkalmazva Franciaországban.

BEMUTATKOZÁS A HELLO WOOD-ON

A Királyegyházi Cementgyár támogatásával hazánkban a Hello Wood innovatív nyári egyetem résztvevői a piacra való bevezetés egyik első lépéseként ismerhették meg és használhatták az Airiumot. A világ minden tájáról érkező építészhallgatók a tervezőasztal mellől felállva, konkrét fizikai tudást és tapasztalatot szerezhettek, így a Cabin Feaver („Kabinláz") nevet viselő idei tematika mentén megtanulhattak olyan mozgatható, egyedi fakunyhókat felépíteni, amelyek könnyen, lényegében bárhol felállíthatóak, telepíthetőek, és az alapvető komfortszintet képesek nyújtani.

LAFARGE Airium2018-6A LAFARGE Cement Magyarország Kft. elkötelezett a fiatal generáció edukálása, valamint az iránt, hogy a jövő építészei gyakorlatias tapasztalatokat szerezhessenek. Külön öröm számunkra, hogy a Hello Wood tábor résztvevői nem csak hazai, de a világon egyedülállónak számító ásványi hőszigetelő anyagunkkal ismerkedhettek meg, annak felhasználhatóságát testközelből tapasztalhatták meg." – számolt be Zadravecz Zsófia, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. Értékesítési és marketing igazgatója.

A Hello Wood résztvevői a „Ziggurat Delivery" fantázia nevű faház szigeteléséhez próbálhatták ki az Airiumot, amelyet a gyártó szakemberei mutattak be és bíztatták őket a sokoldalú felhasználásra. „Az Airium természetes fehérjéből készül, amit felhabosítunk, ezért sok levegőbuborékot tartalmaz, majd cementiszappal keverjük össze attól függően, hogy milyen sűrűségű anyagot szeretnénk készíteni" – beszélt az anyag legfőbb tulajdonságairól Ebenschweiger Anja, a LafargeHolcim Csoport közép-európai Építési szegmensének vezetője.

ALKALMAZÁSI LEHETŐSÉGEK

Az Airium lehet nagyon könnyű, akár 50 kg/m3-es sűrűségű, vagy ennek tízszeresére sűrűsítve már jóval nehezebb anyagot lehet belőle előállítani, és ez még így is lényegesen alacsonyabb a beton 2400 kg/m3-es sűrűségétől. A hőszigetelő értékét tekintve az alacsony sűrűségű anyag hasonlít a polisztirol szigetelőanyagokhoz, a nagyobb szigetelési tulajdonságok eléréséhez pedig vastagabb felületet kell képezni (1. táblázat).

muszaki-adatok

A különböző sűrűségű anyagot igény szerint más-más területen lehet használni, eltérő szilárdságban kerül a padlások, tetőterek szigetelésére, meghatározó az is, hogy a felületnek járhatónak kell-e lennie vagy sem. A Hello Wood résztvevői Ebenschweiger Anja segítségével talán a legizgalmasabb felhasználását próbálhatták ki, amikor a szigetelőanyagot különböző formák kitöltésével lényegében építőanyagként használták fel. A kabinház megtervezésénél és megépítésénél az innovatív anyag beépítése mellett az is szempont volt, hogy a fából készült ház mozgatható legyen – azt könnyen lehessen egyik helyszínről a másikra áttelepíteni.

Lafarge Airium2018-7Az ilyen eljárással, de betonkeretekkel készülő, előre gyártott szendvicspaneleket használnak már Ausztriában és Franciaországban. Az üzemekben a magas szinten hőszigetelő Airiummal kitöltött betonhéjakból különböző méretű paneleket állítanak elő, majd ezeket az elemeket az építkezés helyszínére szállítják, és azokat ott szerelik össze. Ugyanakkor az anyag önmagában kamionban is szállítható, amit 50 méteres magasságig is fel lehet pumpálni, s akár egyenetlen felszínen is egyenletes felület nyerhető vele.

TŰZÁLLÓSÁG

qr kodAz anyag hőszigetelő képessége mellett érdemes megemlíteni annak kiváló tűzálló képességét is. Akárcsak más ásványi megoldás, ez sem fog elégni még a legnagyobb tűzvészben sem. Emellett jól ellenáll a rágcsálóknak és a hangyáknak is, így az anyag a teljes élettartama alatt sem változik meg. „Az Airium mint ásványi anyag fenntartható, teljes mértékben újrahasznosítható és nem tartalmaz kőolaj alapú összetevőt." – emeli ki az anyag minimális ökológiai lábnyomát és környezetre gyakorolt pozitív hatását Zadravecz Zsófia.

Az Airium felhasználását bemutató összefoglaló a mellékelt QR kóddal érhető el.

 

lafarge logo

 

 

www.lafarge.hu

 

 

 

Keresés